Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrcadla nemohou za křivé huby

Jedním z největších boláků naší doby je bezesporu morální úroveň společnosti. Pomineme-li řadu příčin, které tento stav způsobily, nelze nezmínit, že na vině je bezesporu také výchova dětí v rodině. Náš dřevní kapitalismus totiž od samého počátku vtloukal lidem do hlavy, že obstát dnes může jen ten kdo se o sebe dovede postarat. A hodně lidí se stará tak, že policii, justici a dalším institucím v oblasti výchovného systému z toho bolí hlava.

zdroj-moda.cz

O současné mladé generaci by se dal napsat román. Byly by v něm popsány děti chytré, nadané, charakterní, které se o sebe a své blízké, dědečka a babičku nevyjímaje, skutečně dokáží postarat, a to způsobem chvályhodným. Ale to by byla krátká kapitola. Mnohem delší by byla ta o dětech násilnických, bez jakýchkoliv skrupulí, ochotných udělat cokoliv, aby měly dost peněz k uspokojení svých neomalených požadavků. Vzor při tom mají v rodičích. A kdyby jen v nich! Neuplyne den, aby na hladinu naší bažiny nevyplul nějaký průšvih, chcete-li zločin, politiků, státních zástupců, státních i nestátních úředníků, policistů, podnikatelů..., často hraničící s kriminálem (pokud je vůbec zahájeno trestní řízení).

A co dělá stát? Málo. Mladí po ukončení studia těžko hledají práci i bydlení a jsou na podpoře, důchodci žijí z ruky do huby, státní dluh narůstá do obřích rozměrů... Při brouzdání po internetu jsem si přečetl článek, z něhož vyjímám: ...vždyť v Česku se rodina vůbec nepodporuje! Je u nás jedna z nejvyšších rozvodovostí na světě. A kde je jakákoli podpora úplných rodin s dětmi, tak aby bylo na ty důchody? Tam totiž měla začít důchodová reforma. Pokud budou podpořeny rodiny s dětmi, budou se vychovávat kvalitní lidé, kteří budou mít vštípeno od dětství, že mají být slušní a postarat se o své rodiče. Přidal bych k tomu i školskou reformu. Ve školách se přece musí začít učit, že návodem k tomu, jak žít úspěšně, je být pracovitý a slušný. Pracovitost, slušnost a plná rodina jsou zcela zásadní záležitosti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Okamura.

A pokud jde o důchodce a jejich důchody, to by byla ve zmíněném románu vůbec tristní kapitola. Opět jsem našel poučení na internetu: „V roce 1992 byla reálná hodnota penzí ve vztahu k roku 1989 na úrovni 79,8 procenta. Teprve v roce 2003 dosáhla hodnota průměrného starobního důchodu úrovně 100,1 procenta předlistopadových penzí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes.

„Ovšem během tohoto roku a následujícího roku 2004 hodnota průměrného důchodu opět poklesla pod předlistopadovou úroveň 99,6 procenta a teprve v roce 2005 už se trvale přehoupla nad úroveň roku 1989. A dodal, že v roce 2010 byl průměrný důchod ve výši 112,2 procenta roku 1989 - čili 12 procentních bodů za dvacet let opravdu není žádná sláva, uvážíme-li, že reálná mzda v tom samém roce dosáhla více než sto padesáti šesti procent mzdy předlistopadové. Tady se nůžky mezi růstem důchodů a mezd rozevírají velmi značně.

Co k tomu všemu dodat? Snad jen to, že nás v příštích letech nečeká procházka růžovou zahradou. Náprava všech kiksů, kterých se dosavadní vlády dopouštěly a stále dopouštějí, bude pořádná fuška, kterou naše generace nezvládne. A není snadné říci, kde začít, protože tady nefunguje skoro nic. Ale každopádně to budou muset vzít do ruky mladí lidé, nezatížení dosavadními praktikami. S jejich správnou výchovou je nejvyšší čas začít.

Rád bych poradil jak z toho ven, jenže mě napadá jen nekonečná písnička „pes jitrničku sežral v kuchyni maličkou, chytil ho při tom kuchař, zabil ho paličkou...“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | pátek 6.1.2012 16:07 | karma článku: 12,63 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  14:15

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Malostranský zápisník: Politické i ryze nepolitické hry českého engéše

12. května 2024

Premium Jak se interpeluje mezi náčelníkem generálního štábu a o 11 let mladší poslankyní? Při jaké pietě...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články