Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše Sodoma a Gomora

Když se zamýšlím nad tím, čeho jsme se po sametové revoluci dočkali, přepadá mě smutek. Ta tam je někdejší euforie, stejně jako nadšení a optimismus, tím spíš, že sdělovací prostředky na nás v jednom kuse chrlí jednu jobovku za druhou...

zdroj Týden-Robert Zlatohlávek

Obyčejné lidi přepadá skepse, deprese, pesimismus a připravují se na nejhorší, neboť bude ještě hůř. Jediné, co člověk dnes slyší, je tvrzení, že nyní konečně máme svobodu. Musím na to opáčit – ano, ale jak pro koho, neboť u nás funguje jakýsi gumový metr, který se pro někoho dá natáhnout na dvojnásobek a pro jiné se scvrkává na polovinu.

Příkladů pro toto tvrzení je nespočet. Naposledy mi to připomněl článek pana Šestáka na blogu idnes, v němž se mj. píše o JUDr. Sokolovi, který dosud pro mne byl nedotknutelnou autoritou. Podle něj je „...dlužník ten poslední, na koho by měl být brán ohled. Nebude poroučet věřiteli, nemá si co vyskakovat, má platit. Majetkoví delikventi si žádný zvláštní servis nezaslouží.“ Já dodám: škoda, že to neplatí šmahem pro každého!

Paradoxně sám k sobě pan doktor Sokol už tak přísný není, píše pan Šesták. „Advokátní kancelář Brož, Sokol a Novák má zlatý důl z vymáhání pokut od černých pasažérů. Díky desetileté zakázce, kterou pánům advokátům přidělil pražský Dopravní podnik bez výběrového řízení, si vydělali několik set milionů korun. Co na tom, že Dopravní podnik získá z vymožené sumy pouhý zlomek. Jenže s kým by mohl spolupracovat lépe, než s bývalým ministrem vnitra, že ano. Tím se pan doktor Sokol stal jen rok po listopadu 1989, takže kdoví, třeba mu ještě v nějaké zásuvce proslulé kachlíkárny zanechal jeho předchůdce Obzina či jiný výtečník know how jak na obyčejný lid. Pan doktor Sokol to už jen dovedl k dokonalosti v týmu s exekutorskou hvězdou JUDr. Podkonickým.“

Když jsem hledal odpověď na otázku co si počít s tím naším Augiášovým chlévem, našel jsem ji v podobenství v knize Genesis, kde se mj. praví:

„Jedněmi z nejhezčích měst v údolí Jordánu byly Sodoma a sousední Gomora, které svou úrodností a krásou byly jako zahrada Hospodinova. Karavany, které tudy projížděly, přivážely množství vzácného zboží, které zásobovaly nejednu tržnici. Lidé měst se nemuseli příliš namáhat tělesně ani duševně, aby uspokojili své životní potřeby. Hojnost všeho vedla k přepychu, pýše a marnivosti. Zahálka a bohatství zatvrdila srdce mnohých a stala se živnou půdou pro neřesti všeho druhu. Tento bezúčelný život znetvořil obraz Boží a lidé podléhali více vlivu zla.

Uprostřed celé té krásy začalo prostupovat městy Sodomou a Gomorou. Kromě Lota, bratra Abrahámova, který žil v Sodomě, se lidé obou měst naprosto oddali hříchu, šli jen za svými zájmy, dychtiví jen zábav a obchodu. Skupinky lidí, poznamenaných sexuálními nezřízenými praktikami, se probouzejí z opileckého otupění lehkovážně strávené předchozí noci. Najednou však padá na celý kraj hrobové ticho. I radostné štěbetání ptactva a nespoutané kokrhání kohoutů utichá. Lota, jeho ženu a dvě neprovdané dcery doslova vlečou pryč ze Sodomy neznámí cizinci, kteří dorazili do města den před tím a jimž poskytl Lot přístřeší a ochranu. Zvířata sebou začínají nervózně zmítat, nikdo však nepostřehne blížící se hrozbu zániku.

Bez jakéhokoliv dalšího varování se nebe neočekávaně zatáhlo a začala bouře, v níž Hospodin dštil síru a oheň z nebe v podobě tisíců ohnivých koulí. Je slyšet silný vítr, který strhává bouři s ohnivým deštěm, jež se rozhostí nad městy a okolní planinou. V jediném mžiku se tyto různě velké střely žhnoucí síry valí jako vodopád na domy, paláce, chrámy, překrásné budovy, zahrady, vinice, zvířata a davy lidí, kteří ještě včera holdovali prostopášným zábavám. Vše, nač dopadnou, stráví dokonale až do posledního kousku, poslední nitky. Chvíli je všude plno křiku zděšených lidí a vřískotu zvířat, ale během několika minut se celá pláň i města změní na pouhopouhý prach. Z krásného údolí se stala během okamžiku poušť, která už nebude nikdy obydlena a vystavěna. Bude živým svědectvím pro budoucí pokolení, jak neúprosně jsou postihnuta lidská přestoupení Božími soudy. Plameny, které strávily města v nížině, planou výstražně až do dnešní doby... Jsou strašlivým poučením, že i milost Boží má své meze, za které nelze přejít.“

A podívám-li se na dění ve světě, musím bohužel konstatovat, že adeptů na takovou totální zkázu je nespočet...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | neděle 18.12.2011 15:17 | karma článku: 16,64 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články