Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo klíčů vezměme lískovky!

Do smrti budu mít před očima výjev, jak nedávno při jedné slavnostní příležitosti přistoupil režisér Jiří Menzel ke svému uměleckému protivníkovi a před zraky televizních kamer a nespočtu přítomných ho beze slova několikrát přetáhl lískovkou.

zdroj foto Moda.cz


Moc jsem mu tehdy fandil a v duchu si říkal, že tahle metoda by u nás měla být uplatňována nepřetržitě, zvláště když se rozhlížím po činnosti mnohých našich státních i samosprávných orgánů, politiků, podnikatelů, úředníků, různých podezřelých lobbistů, poradců a jiných „VIP“ osobností. Dokonce mám při tom i dobré nápady.

Co třeba takhle každému z výše uvedených, který je občas nebo trvale na štíru se zákonem, přidělit jednoho člověka bez práce, aby dotyčného s lískovkou v ruce „rovnal do latě“? Myslím, že problém nezaměstnanosti u nás by byl rázem vyřešen! Jen se obávám, zda by to ti zaměstnaní nezaměstnaní zvládli, a také, že by se řada našich spoluobčanů často nemohla posadit...

Vezměme si třeba takového ministra dopravy Aleše Řebíčka. Jak se dočítám, nový zákon o střetu zájmů mu nic neříká, sám přiznal, že pronajímá pozemky své bývalé firmě Viamont. Ta začala po jeho nástupu do čela ministerstva získávat mnohem větší objem veřejných zakázek, než se jí mohlo zdát v nejbujnějších snech. Řebíček sice tvrdí, že s firmou  vazby zpřetrhal, avšak jeho oznámení o majetku svědčí o opaku. Nabízí se otázka, z čeho ministr, holedbající se tím, že bez problémů uhradí více než milion korun za společnou cestu luxusním tryskáčem s premiérem Mirkem Topolánkem na Sardinii, může takto rozhazovat. Podle přiznání je totiž hanebně zadlužen a žádné jiné významné příjmy než ministerský plat neuvádí.

O moc veselejší není pohled na další členy vlády v čele s nonverbální jedničkou Topolánkem, na poslance, jejichž zákony by potěšily leda nějaký humoristický magazín (mezi ostatními poslanci hodně vyčnívají hejsek Rath a neotesaný Paroubek),  lépe na tom u veřejnosti nejsou ani senátoři. Připočtěte si k tomu bezcharakterní přeběhlíky, trucujícího Tlustého a spol., vzpurnou Zubovou, špiona Moravu, alkoholiky, lobbisty, šedé či jinak zbarvené existence a máte obraz zkázy úplný.

Před časem mě šokovala zpráva o tom, jak snadno a beztrestně lze u nás někomu ukrást firmu, jak se to stalo v případě Rybenoru s.r.o. Podnikatel, Nor českého původu Edvard Štolba říká, že nešlo o náhodu. Sotva rybárnu v Litoměřicích zprovoznil, tak o ní přišel. Pověstnou „mouřenínskou“ práci odvedly ústecký soud, policie a ČSOB.

Všechno nastartoval v roce 2004 snaživý policajt Jaroslav Vydra svou šikanou Edvarda Štolby. Za osm měsíců se firma v hodnotě čtvrt miliardy korun „potopila“ a v srpnu 2005 šla do konkurzu. Za směšnou částku 6 mil. Kč ji „koupil“ nějaký Miloslav Machalouš. Že jde o bílého koně je zřejmé.

Fascinující postavou je tamní podnikatel Luboš Mareček. O Rybenoru v životě neslyšel, nikoho nezná, s nikým nehodlá komunikovat, natož něco vysvětlovat. Krásný pár s ním tvoří jakási Marie Tomčová, která už má na triku machinace s finančními prostředky, ale nyní jejíma rukama opět tečou miliony. Také nikoho nezná, natož Marečka, také je zděšena lživou kampaní, která se kolem Rybenoru rozvířila. No a pak se dozvíte, že tohle duo ruku v ruce navštívilo Norsko, aby tam dojednalo dodávky ryb pro Rybenor. Jenže se chovalo tak hanebně a neprofesionálně, že bylo z podniku vypoklonkováno. Smutnými postavami celé kauzy jsou dále Pavel Vilím, regionální manažer ODS Litoměřice a konkurzní správci Jan Zedníček z Liberce a Jaromír Vašek.

Z článku Jana Šinágla ze září 2008 se dozvídám, že soudkyně KS Ústí nad Labem JUDr. Renata Zlámalová se dopustila prokazatelně trestného činu a soudí vesele dál. Za umožnění i na české poměry bleskového konkursu si odjela užívat s celou rodinou Londýn - v přepychovém hotelu Hilton pobývali za pouhých 10.000,- Kč. Její skandální rozhodnutí  ničilo a ničí lidské životy, ale nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se tváří jako by se jí to netýkalo, zatímco v jiných kauzách je až neuvěřitelně aktivní...

Dále Šinágl uvádí, že existují zvukové záznamy s velmi závažnými informacemi a sděleními, které se týkají nechvalně známého libereckého soudce Berky, kauzy soudce Nagyho, exekutora Thonata, šéfa podsvětí Mrázka, podnikatele Pitra, bývalého poslance Hojdara, bývalého ministra Dlouhého, poradce premiéra Topolánka Dalíka... Obsahují i mnohé další závažné souvislosti s různými „Marečky“ (viz kauza Krádež Rybenoru), zasahující až do špiček ODS, což ovšem podle Šinágla ani zdaleka neznamená, že by ČSSD zůstávala „svatou“ a pozadu.

Bývalý ministr Dlouhý prý byl finální klient Pitra a Thonata ve věci krádeže Union banky, která měla aktiva 20 miliard Kč, a přesto byla poslána do konkursu. Nedávno nám pan Dlouhý v pořadu ČT „Krásné ztráty“ kázal o dobrých mravech, jak je ve světě uznávanou osobností a s kým  se stýká… Zapomněl nám však sdělit, že byl předsedou ZO KSČ v Prognostickém ústavu. Informace o senátorovi MUDr. Karlu Bartákovi, předsedovi „Výboru pro lidská práva Senátu“ jsou též otřesné, tvrdí Šinágl.

Starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) vstoupil do povědomí veřejnosti nejen obhroublými způsoby, ale i činy. I on je na štíru se zákonem o střetu zájmů. Za to, že sedí v představenstvech „městských“ firem Pražské energetiky a Trade Centre Praha loni dostal přes dva miliony korun. Radní Martin Langmajer (ODS) sedí v kontrolním orgánu Pražské energetiky (PRE). Hájí v něm zájmy Prahy, ale odměnu pobírá. „Beru odměny za PRE, ale tu nevlastní Praha, nýbrž společnost PRE Holding, takže zákon se na moji odměnu nevztahuje,“ argumentuje. Jenže vlastníkem PRE Holding je i hlavní město. Na možnost takového „zprostředkovaného vlastnictví“ ale tvůrci zákona jaksi „zapomněli“.(Vědomé zmetky vyráběli i v kauze "lehké topné oleje", takže zločinci zůstali beztrestní).

Podobně sporným způsobem si účastí v dozorčích orgánech přivydělávají i někteří poslanci. Komunistka Milada Halíková loni inkasovala přes jeden a půl milionu korun. Mimochodem – všimli jste si, že když se dnes nějaký zločinný potentát dostane do rukou zákona (pokud mezitím nezmizí v zahraničí), je chudý jak kostelní myš a nikdo si na něm nic nevezme?

Hodně se ve sdělovacích prostředcích hovořilo o úplatném mladoboleslavském soudci Nagyovi, který si dokázal vymyslet proces, závěrečnou řeč i rozsudek, dokonce i „spánkovou chorobu“. Kam se ale hrabe na  libereckého státního zástupce JUDr. Ivana Bernátka. Tenhle pán, jak píše reportér Aleš Vebr, je prý téměř všemocný, má v hrsti celý kraj a JUDr. Nagy je proti němu pouhý čajový odvar.

Nebudu to dál natahovat – všechny smrduté kauzy, ke kterým u nás dochází, nelze ani jen vyjmenovat. Musíme ale doufat, že bude líp. K čemu jsou, sakra, volby? Nebudu přece volit někoho, o kom vím, že je to lump. Budu volit člověka čestného, poctivého, který je zárukou, že důvěru voličů nezklame. A je mi šumafuk, má-li barvu modrou, oranžovou, červenou, zelenou, či jakou chcete. A vůbec mi není po chuti, že mám volit kandidáty, které pro mne vybírají už notně zprofanované politické strany.

Jen jedno vám ještě prozradím. Když jsem byl kluk, bydleli nedaleko našeho baráčku tři sousedé. Jeden byl přesvědčený komunista, druhý sociální demokrat a třetí bigotní lidovec. Jak přišlo na politiku, hádali se jako koně dlouhé hodiny. Jinak to byli kamarádi až za hrob. Pak se to všechno známým způsobem pokazilo, ale to už je jiná káva... 



Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | úterý 7.10.2008 21:36 | karma článku: 18,89 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno  13:47

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:43

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

Policie odhalila 600 falešných lístků na MS v Praze. Škoda je za dva miliony

23. května 2024  12:48,  aktualizováno  13:33

Pražští policisté zatím při hokejovém mistrovství světa odhalili na šest set falešných či...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články