Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec kutilů v Čechách

Abych se aspoň trochu vymanil ze současného politického kvasu, rozhodl jsem se nečumět pořád na televizi či pouštět si rádio a poslouchat bláboly našich představitelů...

zdroj Moda.cz

Uvědomil jsem si, že existují trvalejší hodnoty, například hodnotná kniha, kterých jsem za svůj život už přelouskal nepočítaně a teď lajdám. Ale obstarožní lampička u postele vypověděla poslušnost a musel jsem si opatřit jinou.

Protože nepatřím k horním deseti tisícům, brouzdal jsem po internetu a hledal nabídku odpovídající mým možnostem. Najednou jsem zajásal – jakýsi pán tam nabízel jednu stolní lampičku za padesát kaček a měl tři. Tak jsem si je objednal a poslal mu peníze, s poštovným celkem 240 Kč. Netrvalo dlouho a přišel balíček, obsahující dvě lampičky. Po urgenci jsem se dozvěděl, že za tři bych musel připlatit na poštovné. Tak jsem se spokojil s málem, stejně to bylo za pakatel.

Když jsem lampičky chtěl nainstalovat, zjistil jsem, že v jedné se klimbá objímka se žárovkou. Prkotina, řekl jsem si, je povolený šroub. Lampičku jsem tedy pracně rozmontoval abych zjistil, že umělohmotný šroub k upevnění objímky je zlomený. Musím se pochválit (nikdo to za mne neudělá) – poradil jsem si s tím, vrazil jsem do toho pouhých 70 Kč. Když jsem všechno montoval zpátky, rozpadl se tlačítkový vypínač. Prkotina, řekl jsem si, koupím nový. Načež jsem lampu zase pracně rozmontoval.

Vypínač stál pouhých 35 Kč a navíc patřil k těm nyní moderním, v nichž se drátky neupevňují šroubky, nýbrž se strkají do takových pružných plíšků, kde prý drží jak helvetská víra. Ať jsem strkal jak jsem strkal, drátky se v jednom kuse ohýbaly, čepejřily na všechny strany, ale do dírky se jim nechtělo, až jsem z toho dostal depresi. Nakonec se mi zdálo, že cíle bylo dosaženo a lampu smontoval. Nesvítila. Přes dírky bylo vidět, že drátek vypadl. Následovala další demontáž.

Pak jsem se sebral a šel do prodejny, jestli by mi s tím neporadili. Od prodavače se mi dostalo poučení, že jiné technologie se dnes už nepoužívají a že si s tím poradí i naprosté nemehlo. Chce to jen nasunout na drátky speciální miniaturní koncovky, stisknout je speciálními kleštěmi a je to tam. Poprosil jsem ho, jestli by mi ty dvě koncovky neprodal a nepůjčil kleště na jejich stisknutí. V tu ránu se dal do hurónského smíchu a nebyl k utišení. Mezi hýkáním z něho vypadlo, že ty kleště stojí 1 600 Kč a jestli já bych je půjčil neznámému chlapovi.

Ale nakonec všechno dobře dopadlo, asi se nade mnou slitoval. Chvíli se hrabal mezi vystavenými exponáty a ejhle – našel mezi nimi onen kýžený, dnes už nemoderní vypínač se šroubky. Zacvakl jsem dalších 35 Kč, vítězoslavně si ho odnesl domů i s tím už „použitým“ plíškovým a dal lampu do kupy. Teď ležím v posteli, ve světle lampičky čtu Idiota a je mi blaze. Jen občas mě zachvátí lítost, nenastává-li konec kutilů v Čechách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | sobota 27.3.2010 15:17 | karma článku: 16,56 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články