Jáchymovské peklo je stále aktuální

Nejsem pravidelným návštěvníkem pietních akcí. Se zájmem a dojetím však pravidelně sledují ceremoniál předávání státních vyznamenání v Den české státnosti. Mojí oblíbenou akcí je setkání politických vězňů v Ostrově a v Jáchymově. Tuto akci navštěvuji pravidelně a velice rád. Z počátku jako divák nadšený ze společenských změn, v dalších letech jako kameraman ostrovské kabelové televize a později jako doprovod a zástupce předsedů a místopředsedů KDU-ČSL. V letošním roce jsem poprvé měl tu čest vystoupit sám za sebe, jako předseda krajského výboru KDU-ČSL v Karlovarském Kraji.

Vážení vzácní a ještě vzácnější hosté,

přeji vám všem hezké páteční odpoledne a vítám vás v Ostrově. Setkáváme se před národní kulturní památkou Rudou věží smrti. V těchto měsících se intenzivně pracuje na tom, aby tato stavba byla spolu s dalšími památkami hornické činnosti v Krušných horách zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nabízí se otázka, čím je tato stavba tak výjimečná, že si zaslouží takovouto pozornost. Zcela jistě to není tím, že by šlo o krásnou nebo hodnotnou architekturu.

Tato věž je především symbol. Symbol toho, jak hluboko je člověk schopen klesnout ve své nenávisti vůči třídnímu nepříteli, který se provinil jen tím, že měl jiný názor. Jedním ze zločinů komunismu je lež. Lhát nebo alespoň mlčet musela velká část našeho národa. Vy jste nelhali a nemlčeli. Pokaždé, když se setkávám s vámi nebo vašimi životními osudy, cítím respekt, úctu, dojetí, ale především velikou vděčnost. 

Před nedávnem mě zaujal citát od Johana Wolfganga Goetha: „Kdo v demokracii spí, probudí se v totalitě“. Z celého srdce vám děkuji, že nás neustále probouzíte a burcujete, a nenecháváte nás zapomenout na nejtemnější kapitoly naší minulosti. Díky vám a vašemu svědectví snad už nikdy nebudeme muset znovu zažít hrůzy totalitního režimu.

Děkuji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Poledníček | pátek 25.5.2012 20:09 | karma článku: 16,33 | přečteno: 1385x