Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být či nebýt na seznamu Unesco?

V posledních měsících jste mohli zaznamenat zvýšené úsilí o využití hornické minulosti Krušných hor pro rozvoj cestovního ruchu. Koncem dubna byla v jáchymovské Královské mincovně podepsána strategická dohoda mezi Karlovarským a Ústeckým krajem o společném postupu při zápisu hornických památek na seznam světového kulturního dědictví Unesco. O tento zápis usilují Boží Dar, Jáchymov, Abertamy, Horní Blatná, Krupka a Měděnec. Tuto možnost mělo také město Ostrov, ale zastupitelstvo ji na podzim roku 2011 (až na tři zastupitele jednohlasně) odmítlo.

V předvečer podpisu této dohody jsem si na internetu přečetl vyjádření starosty Ostrova Pavla Čekana, ve kterém připustil, že by se otázka zapojení města Ostrova do tohoto projektu mohla znovu otevřít. Po rozhovoru s náměstkyní ministra kultury Annou Matouškovou starosta usoudil, že kolegové z krajského úřadu neprezentovali věc natolik citlivě, aby zastupitelé s připojením k projektu souhlasili. Znám pracovníky krajského úřadu osobně a vím, jak jim na tomto projektu záleželo a záleží. Vím, že v dostatečném předstihu zorganizovali pracovní setkání, kterých se místo vedení města zúčastnili jen úředníci. Pan starosta nyní navrhuje vyjednat v bleděmodrém to, co jsem předkládal jako protinávrh na loňském jednání zastupitelstva, a to přihlásit k nominaci jen ty stavby, které už jsou za kulturní památky prohlášeny. Konkrétně mělo jít o městskou památkovou zónu Starého Ostrova, Dům kultury a Národní kulturní památku Rudou věž smrti. V rozhovoru pro Českou televizi vyslovil pan starosta obavu, že případná ochrana urbanistického vzhledu ztíží některé záměry vlastníků budov. Je však třeba říci, že bez ochrany urbanistického vzhledu alespoň malé části města, například náměstí, je zápis Ostrova na seznam Unesco zcela vyloučen. Je totiž požadováno vytvoření tzv. ochranného pásma v okolí zapisovaných památek, ale hlavním důvodem je fakt, že právě urbanismus nového města je natolik unikátní, že si zaslouží tak výjimečnou pozornost. Vychází totiž z podoby renesančních horních měst na obou stranách českoněmecké hranice. Jeho ochrana neznamená regulaci vnější podoby fasád, ale zamezení případným změnám počtu podlaží nebo zastavování tzv. „volných“ ploch.  V jiné reportáži starosta města tlumočil argument člena rady Josefa Železného (který jsme slyšeli také na zastupitelstvu), aby se z města nestal skanzen. Máte někdo pocit, že Praha, Telč, Kutná Hora nebo francouzský Le Havre působí snad jako skanzeny?

Město Ostrov má ve svém strategickém plánu podporu cestovního ruchu jako jeden ze základních pilířů rozvoje města. Dle mého názoru neexistuje lepší reklama, než je zápis na Seznam světového kulturního dědictví Unesco. Pokud se tato záležitost opět dostane na jednání zastupitelstva, budu hlasovat pro, a jsem přesvědčen, že pan starosta bude mít zajištěnou potřebnou většinu. Škoda, že Rada města nedala na doporučení komise pro propagaci města a řady odborníků již při minulém jednání zastupitelstva a nevyhodnotila tuto příležitost jako obrovskou šanci pro naše město. 

Autor: Marek Poledníček | úterý 22.5.2012 20:16 | karma článku: 7,76 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Marek Poledníček

Podnikavost - to je, oč tu běží!

V poslední době mě zaujaly dvě zprávy. V první řadě fakt, že sousední Německo je venku z krize, a že na jeho účtech přebývá asi 212 mld. €.

29.9.2013 v 22:10 | Karma: 9,42 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ekonomika

Marek Poledníček

Nechátrá jen Kyselka - čas běží také Císařským lázním

V posledních měsících se takřka veškerá mediální a politická pozornost ohledně záchrany kulturních památek soustředila na Lázně Kyselka. Cílem mé poznámky není tyto snahy zlehčovat nebo jinak kritizovat. Naopak i já jsem připraven v rámci svých možností záchranu těchto objektů podpořit.

10.10.2012 v 0:58 | Karma: 10,21 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ostatní

Marek Poledníček

Pivovarské sklepy jako další lákadlo pro turisty

Koncem května tohoto roku se uskutečnilo pracovní jednání ostrovského zastupitelstva. Na programu byla mimo jiné budoucnost pivovarských sklepů, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti Posvátného okrsku.

5.9.2012 v 22:45 | Karma: 5,43 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Marek Poledníček

Farmářské trhy - cesta nebo slepá ulička?

V posledních letech se živě rozvíjí nová tradice farmářských trhů. Pod širým nebem se čeští zemědělci snaží uspokojit zájemce o kvalitní a zaručeně čerstvé potraviny. Mezi obvyklé zboží patří uzeniny, ovoce a zeleniny, drůbež, mléčné výrobky a mnohé další.

5.7.2012 v 6:52 | Karma: 18,92 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ekonomika

Marek Poledníček

Přiblížil se konec českých lázní…?

Město Ostrov leží mezi světoznámými lázeňskými městy Karlovými Vary a Jáchymovem. Léčebné lázně navracejí pacientům zdraví, prodlužují jejich aktivní věk a v neposlední řadě zaměstnávají několik set obyvatel města Ostrova. Lázeňská zařízení v posledních dvou letech vzdorují radikálním úsporám zdravotních pojišťoven. Pro menší lázně však může být likvidační nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která by měla vejít v platnost na podzim tohoto roku.

21.6.2012 v 23:27 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1880x | Diskuse| Karlovy Vary
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Jmenuji se Marek Poledníček, je mi 47 let, jsem ženatý a mám dvě děti. Jsem zastupitelem města Ostrova a 16 let jsem působil ve funkci ředitele Domu kultury v Ostrově byl jsem u zrodu ostrovské kabelové televize.