Náklady na EET - zaplatíme to všichni!

Náklady na EET jsou údajně pro spoustu podniků likvidační. Jiné podniky zase razantně zdražují v souvislosti se zavedením EET. Co si to zkusit jednoduše spočítat?

Mám rád rozdílné názory a diskuzi, co mě ale vždycky rozčílí jsou plané a hloupé výkřiky, ať už z jakékoliv strany. Dostal se ke mě obrázek z jedné nejmenované kavárny. Přesněji obrázek účtenky s následujícím textem:
Náklady spojené se zavedením EET - 20 000 Kč + 480 Kč měsíčně. V prvních dvou letech tak stojí provoz EET 1313 Kč měsíčně! Až budete příště volit ANO, zamyslete se, proč všechny kavárny a restaurace zdraží. Zaplatíme to všichni!

V zásadě to beru - náklad je náklad. Ale opravdu měsíčně přijdu o 1313 Kč? Neubránil jsem se tomu zkusit si to trošku spočítat. V prvé řadě nesmíme opomenout fakt, že se DPH v pohostinství snížila se zavedením EET - z 21% na 15%.
Zkusme si tedy menší příklad. Místo kavárny s cappucinem za 55 Kč zkusíme restauraci na menším městě a "stravenkové" menu za 70 Kč. Právě tyto podniky jsou EET nejvíce ohroženy.
Dříve jsem z tržby 70 Kč odvedl daň 21% - tedy cca 12,10 Kč. Zůstalo mi 57,90 Kč.

Nyní jsem z tržby 70 Kč odvedl daň 15% - tedy cca 9,10 Kč. Zůstalo mi 60,90 Kč.

Na jednom jídle tedy jako provozovatel ušetřím cca 3 Kč.

Měsíčně mě stojí EET tedy 1313 Kč. Kolik tedy musím prodat obědů, abych byl "na nule" ?
1313/3 = 438 obědů
Pokud budu počítat jen pracovní dny (21), vychází mi to 21 obědů denně.
Nezapočítávám ovšem nealkoholické nápoje, na nichž také šetřím na DPH a ani roční daňový bonus 5000, který by pořízení a provoz pokladny částečně kompenzoval.
Co z toho vyplývá? Pokud prodám každý všední den 21 obědů, nebo celkově za měsíc 438 obědů, nebude mě stát EET ani korunu. A ještě vydělám víc na víkendech a těch 5000 od státu taky není k zahození.

Samozřejmě horší situace je pro hospody, kde se prodává pouze alkohol včetně piva. DPH na pivě zůstala na úrovni 21%. Kdosi nejmenovaný ji prý chtěl také snížit, ale jiní nejmenovaní to nepodpořili. Kdyby ano a u piva by byla DPH také 15%, musel by hospodský denně prodat asi 40 piv, aby měl náklady za EET plně pokryté.

------

Pokud jsem se ve výpočtech někde zmýlil, předem se omlouvám a po upozornění vše opravím. Chci ale zdůraznit, že nyní neřeším dopady EET jako zvýšení administrativy, více byrokracie, složitost technologie pro starší uživatel atd. Ani morálnost, omezení svobody podnikání. Nic z toho. 

Řeším pouze drobný příklad toho, zda bylo či nebylo nutné zdražit. Názorně jde vidět, jak se snížení DPH promítne.

Ale řeknu vám, být restauratér a tohle si spočítat, stejně zdražím. Protože je k tomu ideální příležitost. Každému přece bude jasné, že to je kvůli té EET.
 

Autor: Lukáš Polcr | čtvrtek 8.12.2016 12:16 | karma článku: 25,13 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Lukáš Polcr

Opatření, opatření, opaření...

24.2.2021 v 13:32 | Karma: 18,32

Lukáš Polcr

Radosti zimního automobilismu

9.1.2019 v 8:46 | Karma: 26,61