K čemu EET? Poctivost je samozřejmostí!

Už jen pár dní nás dělí od ostrého spuštění EET. Co nám přinese? K čemu bude? A pivo zdraží nebo ne? Je čas udělat si jasný názor!

Když jsem byl mladší, mnohdy se mi stávalo (především v hospodě u piva), že jsem oplýval neskutečným rozhledem, všemu jsem rozuměl, všechno věděl, znal veškeré souvislosti - a taky to dával hlasitě najevo. Snad s vyšším věkem nebo s přibývajícími zkušenostmi se objevil rozum, který mě začal upozorňovat - tohleto nevíš jistě, do tohoto tolik nevidíš - měj názor, ale nemusí to být jediná pravda.

Podobně to nyní cítím u EET. Ano, přečetl jsem si mnoho článků zabývajících se touto problematikou, nejrůznější názory, postřehy a varování - a přesto nemohu říct, že EET bude dobrá nebo špatná. Někdo jí věří, někdo ne. Najdou se i tací, kteří jsou vzteky bez sebe a reálně si představují, jak bude Andrej Babiš po nocích sedět u svého počítače, procházet si evidenci tržeb svých konkurentů a mnout si ruce, jaký je čtverák.
Vyslechl jsem si také názor mnoha svých přátel. Jedna kamarádka nešetřila sprostými slovy na adresu ministra financí a zoufala si, že její šéf bude muset zavřít hospodu, kde pracuje jako servírka. Po bližším dotazování jsem zjistil, že ve zmíněné hospodě pracuje na černo - ani ona, ani její šéf za ni neodvádí sociální a zdravotní pojištění, ona ze svého výdělku neplatí daň z příjmu. 
Co si o tom myslet? 
Já osobně si myslím, že EET je dobré minimálně vyzkoušet. Může to dopadnout hrozně, může to také fungovat tak, jak se předpokládá. Teoreticky je i možné, že jsou všichni poctiví a na daních se vybere stejně jako obvykle (tedy až na zaměstnavatele mé kamarádky, který jak jsme zjistili "malinko" šidí - a vlastně bude zavírat). Nejpravděpodobněji ale způsobí zavedení menší "otřes" v letitém systému obcházení povinností a šizení. Poctiví přežijí a nepoctiví také, ale možná budou trochu v šoku. A budou se muset víc snažit.

Autor: Lukáš Polcr | pondělí 21.11.2016 21:23 | karma článku: 24,32 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Lukáš Polcr

Opatření, opatření, opaření...

24.2.2021 v 13:32 | Karma: 18,32

Lukáš Polcr

Radosti zimního automobilismu

9.1.2019 v 8:46 | Karma: 26,61