Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Topolánek nikdy nepřekročil svůj moravský stín.

Kdysi to bylo velké překvapení. ODS byla něco jako vládní strana lidí kolem Prahy a středních Čech a najednou se jejím předsedou nestal "někdo z nich" , ale Topolánek, poměrně neznámý senátor z moravského regionu. Ale stejně tak byl velkým překvapením v podstatě z ničeho nic pád Topolánka.

MF Dnes

Topolánek vnesl do vedení strany říznost, intuitivnost, tah na branku, účelovost.... Ale jeho vedení se vyznačovalo jednou zvláštností. Topolánek, na rozdíl od jiných lídrů jiných politických stran se uvnitř strany nesnažil příliš zvlášť získávat své stoupence, případně se vůbec ani trošku nesnažil omezit moc jiných, netopolánkovských skupin v ODS. Dokonce zahodil velkou příležitost, schopného a pracovitého bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského nechal (se) uklidit kdesi daleko do Brusele, odkud nemůže mít na dění v ODS prakticky žádný vliv. Přitom by Tošenovský mohl být jeho velkou posilou v boji proti pražským, severočeským a jiným zájmovým skupinám uvnitř strany.
Možná ale to Topolánek udělat nemohl. Občanskodemokratická strana v poslední době skýtá nevábný obraz konglomerátu různých zájmových skupin, jejichž společnými body je pouze příslušnost k ODS a potom snaha využít pomíjivých politických funcí získaných posledními volbami k přihrávání lukrativních, předražených až tunelářských zakázek. Tato "plechovka plná kroutících se červů" je potom kryta vedením strany, to je nějakou desítkou těch lidí, co diskutují s Paroubkem a dalšími politickými protivníky, mluví na volebních shromážděních a produkují kříšťálově čisté, chytlavé a lákavé předvolební sliby a prohlášení.

Možná to tak bylo už od začátku. Možná byl Topolánek vybrán, jako moravský "valach s gulama" právě proto, že nebyl přímo spojen se žádnou zájmovou skupinou , na kterou by se tím ukázalo. Topolánka nechali "ukazovat gule" neboli dělat to, co ho baví a v čem je evidentně dobrý, politiku a sami se za ním jakožto za jakousi mediální Potěmkinovskou kulisou mohli v klidu věnovat tomu, kvůli čemu ve skutečnosti v ODS jsou. A to je bohatnutí na úkor státních penez, peněz z fondů EU a případně ještě dalších zdrojů, které jsou k dispozici. Jen bylo třeba Topolánka moc neoslabovat, aby v boji s Paroubkem a jinými politiky nepadl, ale zároveň se nesměl nechat příliš zesílit, aby neohrozil zájmy těch skupin v pozadí. Problém nastal v tom, že za ty dlouhé roky se ta Potěmkinovská kulisa opotřebovala, zašpinila, vybledla pod toskánským sluncem, různě proděravěla a ti kroutící červi různých podivných zakázek za ní se stali docela dobře viditelní. Bylo tedy třeba vyměnit kulisu za jinou, novou, bez těch děr, která by třeba nebyla tak výkonná, ale kryla by taky dobře.
A tak Topolánek byl odejit a v popředí scény se objevil Nečas.
Jinak ale není žádný náznak, že by se něco změnilo. Ještě ale není úplně pozdě. Ještě by si ODS před volbami mohla ve straně udělat pořádek, vyčistit stranu od lidí a skupin, kteří díky straně jen ždímají peníze od státu a EU. Aspoň od těch nejhorších, co při tom bezostyšně a hlasitě mlaskají. Na rozdíl od jiných politických stran, kde se u "koryta" krmí pokud možno potichu a krotí se při tom......
Uvažující lidé totiž za současného stavu ODS nemají prakticky žádný důvod, proč tuto stranu v nadcházejících volbách vybrat. Určitý důvod by mohli mít snad jen pražáci, koncentrace a úroveň všelijakých podivných předražených státních zakázek je v Praze tak vysoká, že i prostým pražákům z tohoto bohatého stolu spadne spousta lukrativních drobků. Potom by měli důvod volit ODS taky občané některých malých místních regionů, které jsou cílem podobných projektů regionálních zájmových skupin, tam se ty lukrativní drobky atraktivní pro obyčejné místní občany mohou objevit taky. Potom důvod volit ODS bude mít "tvrdé jádro voličů" lidi, co by volili tuto stranu vždy za jakýchkoliv okolností.
Naopak voliči v regionech  podle mně už vůbec nemají důvod ODS volit. Zvláště voliči moravských regionů. Místo Topolánka, který se vždy označoval za moraváka z Valašska a ostře se profiloval od pražských a jiných nemoravských skupin v ODS je nyní Nečas, který sice z Moravy je taky, ale u kterého je vztah k Moravě zatím nejasný.
Pročistí tedy Nečas svou stranu nebo ne? A budou voliči, kteří se děním ve straně nenechají odradit, stačit aspoň na volební pat?
Takhle to možná je, možná není, ale z dálky ze Severní Moravy to "pidložení" ve vedení ODS v Praze takhle vypadá.

Autor: Radim Polášek | čtvrtek 15.4.2010 13:50 | karma článku: 13,18 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:03

V pondělí dopoledne omezuje provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.