Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sazka má u nás svým způsobem precedens, Včelu Předboj.

Sazka je komerční společnost, loterijní společnost, ale ovládaná funkcionáři sportovních svazů. Ti a politici taky stojí u kořenů současných problémů Sazky, když kvůli tomu, aby Česká republika neztratila pořadatelství MS v hokeji  udělali ze Sazky investora stavaře a nechali Sazku v čele s Alešem Hušákem postavit na dluh O2 Arenu. Jaksi mimochodem taky tehdejší politici slíbili Hušákovi, že pokud tu halu postaví, usnadní splácení dluhu za halu tím, že že do loterií nepustí konkurenci.

Včely.Radim Polášek

Slib politici nesplnili, do loterií konkurenční firmy pustili a od té doby se Sazka splácející dluh za O2 Arenu  pomalu, ale jistě potápí. V současné dobe skoupil miliardář Vítek její dluhy ve výši miliardy a půl a protože se ve lhůtě splatnosti nedočkal vyrovnání dluhů ani dohody, poslal Sazku do insolvence.  
Včela Předboj byla podle Wikipedie založena založena ještě za socialismu, v roce 1987. Ale technologické jádro Včely, budovy a vybavení, byly původem ještě ze včelařského družstva, kdysi založeného a financovaného včelaři přes včelařskou organizaci a znárodněného potom komunisty v roce 1948.
Včela Předboj měla původně pomáhat českým včelařům, měla od nich vykupovat a zpracovávat za dobré ceny med a jiné včelařské produkty a vyrábět pro včelaře pomůcky. A prodejem toho všeho si vydělávat.

Po roce 89 byl majetek znárodněných družstev vrácen jejich majitelům, většinový podíl na Včele Předboj se tak dostal
do vlastnictví Českého Svazu Včelařů jakožto nástupce organizovaných včelařů. Tehdejší funkcionáři Svazu si stanovili poměrně ambiciózní úkoly, prostřednictvím Včely Předboj pomáhat včelařům , vykupovat med za dobrou cenu. A potom taky závazek, v tamějších ekonomických souvislostech ekonomicky hodně náročný, nezpracovávat a neprodávat jiný med než med vyprodukovaný na území Čech a Moravy.  I když dnes správně pojatý by byl takový záměr hodně aktuální a možná i ekonomicky životaschopný.
Stalo se to, co se zřejmě stát muselo, v konkurenci vznikajících komerčních výkupců, zpracovatelů a prodejců medu začala mít Včela Předboj ekonomické potíže a majitel, Český Svaz Včelařů musel shánět peníze. Přeměnil Včelu na akciovou společnost.  Sehnal pro Včelu Předboj investora, rozjel mezi řadovými včelaři masívní propagační kampaň prodeje akcií Včely Předboj, jednu za tisícovku, zařídil pro Včelu státní podporu, tuším 10 miliónů Kč. A Český Svaz Včelařů se tak stal menšinovým akcionářem.
Nicméně role vedení ČSV jakožto akcionáře ve Včele Předboj je poněkud nejasná. Na jedné straně byl, co se týká podílu, menšinovým akcionářem, na druhé straně tento menšinový akcionář měl ve Včele váhu tehdy cca 70 tisíc potencionálních zákazníků, včelařů, členů Svazu. Navíc vedení ČSV tehdy dokázalo poměrně snadno ovlivňovat včelaře, kteří zakoupili akcie a stali se drobnými akcionáři, časopis Svazu Včelařství odebírá v podstatě povinně každý člen Svazu a zvláště starší včelaři byli zvyklí z socialistického  dřívějška věřit úplně všemu, co v takovém časopise bylo napsáno  a jiné zdroje informací nehledat.
Situace se vyhrotila po přistoupení České republiky do Evropské unie v květnu 2004. V té době med prodávaný z lodí v Hamburku nebo Amsterodamu byl k mání za v přepočtu 20 korun za kilo. Čeští komerční zpracovatelé medu snížovali výkupní ceny, dávali za med českým včelařům 30 i méně korun za kilo a mluvili o přebytku čínského a argentinského medu, vedení Svazu Včelarů v článcích v časopise Včelařství označovalo komerční výkupce medu za lupiče vydělávající na českých včelařích a vedlo s několika soukromými výkupci a zpracovateli medu doslova osobní válku. A Včela Předboj držela výkupní ceny na vysoké úrovni.
Nakonec se stalo to, co se stát muselo. Ostatní výkupci medu med zpracovali a s možná s nějakým ziskem, možná i bez zisku prodali a většinou přežili.  Včela Předboj šla v roce 2005 do konkurzu. V té době byly její sklady plné neprodaného zpracovaného medu a další vykoupený nezpracovaný med ještě stihli vrátit včelařům....

Jak moc bylo stanovení vysokých výkupních cen medu chybné ekonomické rozhodnutí příslušného manažera Včely Předboj a jak moc to bylo výsledek tlaku ekonomiky neznalých dlouholetých vedoucích funkcionářů Českého Svazu Včelařů, kteří chtělí dávat včelařům "spravedlivé peníze za jejich práci" to už dneska nikdo neřekne a asi se to ani zjistit nedá. Oficiálně Český Svaz Včelařů na krachu včely Předboj vinu nemá, vždyť byl "jenom" menšinovým akcionářem. Každopádně investice vložené do Včely investorem, restituované provozy vložené Českým Svazem Včelařů, tisícovky za akcie vložené jednotlivými drobnými akcionáři včelaři, mnohamiliónová státní podpora, jsou v ...... prachu.
Technická poznámka, nejedná se o spotřební družstvo Včela, které v 90 letech tentýž Radovan Vítek ovládl, Včela Předboj je úplně jiný subjekt.
Co dodat, sport je sice mnohem víc komerční věc než včelaření, taky v případě Sazky se jedná o cca dva řády větší finanční částku, ale vypadá to, že sportovní funkcionáři se k Sazce chovali podobně jako "možná" včelařští funkcionáři k Včele Předboj. Mladí sportovci potřebují peníze, Sazko! otřep se, naval pro ně peníze. Získalo se Mistrovství světa, Sazko! otřep se a půjč si! Ať tady máme halu a ať ještě víc lidí fandí a blbne před vekoplošnými obrazovkami ......
Český Svaz Včelařů už několik let žádnou zpracovatelskou kapacitu na med ani nemá ani nějakou nijak  neovlivňuje. Sportovní svazy zatím Sazku de jure mají, defakto nejspíš už žádné peníze ze Sazky český sport neuvidí......

Autor: Radim Polášek | pondělí 17.1.2011 15:01 | karma článku: 12,85 | přečteno: 1807x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.