Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lékaři odboráři šetří naše peníze.

Zdánlivě nesmyslný titulek, pokud se někde objeví odboráři, vždy se náklady zvyšují. Zvyšují se náklady zaměstnavatele a pokud odborářům ustoupí i stát, zvyšují se náklady státu a snižuje daňová základna, ze státu odchází práce i firmy a zaměstnanci se stávají nezaměstnaní.

Mf Dnes

Jenže tentokrát lékaři odboráři vystoupili a jak to vypadá, že až to skončí, nakonec budeme my všichni na zdravotní dani platit méně než kolik bychom platili, kdyby lékaři nevystoupili.
Jak je to vůbec možné, aby odboráři "šetřili"?
Odboráři, totiž potřebují bezpodmínečně zaměstnavatele. Bez zaměstnavatele, který zaměstnává členy odborů, to nejsou odboráři, je to potom něco jiného, nějaká jiná organizovaná skupina. Zaměstnavatelé potom bezpodmínečně potřebují zaměstnance, jinak by jim fabrika nebo v tomto případě nemocnice nebyla k ničemu. A zaměstnanci potom ve většině případů jsou odboráři.
Obě skupiny jsou tedy donucen vedle sebe dlouhodobě existovat a to bez nějakého soužití nejde. A v soužití nejde existovat bez nějakých psaných či nepsaných dohod. A dohodnout se potom znamená dělat kompromisy.
Vlastně o tom, jak se správně dohodnout, existuje celá věda. Správně se dohodnout, třeba usmlouvat nějaké zboží na arabském bazaru znamená, že s dohodou jsou spokojeny obě strany, prodávající je spokojen s tím, kolik peněz za to zboží dostane, kupující turista je spokojen s tím, že za své peníze to zboží stojí. Toto je ovšem jednorázová dohoda, když ten turista další den zjistí, že stejná cetka stojí v kamenném obchodě čtyřikrát méně, než za kolik ji koupil na bazaru, už se na bazar nemůže vrátit a chtít peníze nazpět.
Dlouhodobá koexistence dvou, v podstatě protikladných skupin, jako jsou odboráři a zaměstnavatelé, není nic jiného než v podstatě neustálé dohadování a smlouvání. Dokud fabrika nebo nemocnice stojí, dokud se v ní pracuje, tak se smlouvá......
A smlouvání má svoje, řekněme společenská pravidla. Smlouvání je třeba stupňovat postupně, nelze najednou vybalit nejtěžší kalibr. Nelze podvádět, nelze urážet, druhé strany je třeba si určitým způsobem vážit. Smlouvání je taky komunikace, na začátku smlouvání mohou mít obě strany na sebe vzájemně nereálné požadavky, smlouváním vykomunikovaná uzavřená dohoda na konci musí být reálná, aby byla vůbec splnitelná. Už taky proto, že za rok, za dav roky nebo tak nějak smlouva skončí anebo dojde k nějakým změnám a bude třeba zase sednout a zase smlouvat, pardon dohodnout se.
Lékařští odboráři evidentně tyto zásady neznají. Smlouvání o svoje platy nevzali jako smlouvání, ale jako válku se svým zaměstnavatelem. Či zaměstnavateli, protože část nemocnic je státních, část provozují kraje, v současné době pod vládou oranžových hejtmanů, takže lékařští odboráři tak "střílí" na své politické kolegy.  A válka nekončí dohodou, se kterou jsou spokojeny obě strany, válka končí vítězstvém jedné strany a porážkou druhé.
V současné době to vypadá na porážku lékařů, lékaři odejdou a nemocnice si budou muset nějak poradit bez nich. A tady je důvod, proč lékaři tuto válkou nám všem ušetří. Nouzový provoz nemocnic totiž může ukázat, že značný počet zejména menších okresních nemocnic je nadbytečná. Lékařští odboráři až dosud byli ti, kteří tyto málo využívané nemocnice kryli a kteří by proti jejich rušení za normální situace ostře protestovali, případně by se s pomocí levicových poslanců a senátorů pokusili jejich rušení a celou zdravotní reformu zablokovat.
Jenomže touto svoji válkou za zvýšení platů se lékaři vyšachovali ze hry. Nejsilnější levicová strana, oranžoví, je jako opozice rušení nemocnic v rámci reformy zdravotnictví ochromena, i nemocnice zřizované kraji pod vládou oranžových musí kvůli odcházejícícm lékařům rušit oddělení a pokud následný provoz ukáže, že zdravotnickou péči půjde zajistit i bez těchto zrušených oddělení, nebudou proti jejich rušení dost dobře moct argumentovat.
Takže jak to tak vypadá, ministr zdravotnictví Heger bude moct díky této nepovedené odborářské akci prosadit připravovanou zdravotní reformu včetně dříve politicky neprůchodného zeštíhlení českého zdravotnictví. Do zdravotnictví půjde o něco míň peněz, "napnelismus" mezi výši vybírané zdravotní daně a spotřebou peněz "bezplatným" zdravotnictvím na nějakou dobu povolí. Dokud zase pokrok v lékařské vědě a zavádění novějších, účinnějších a obvykle o hodně dražších zdravotnických metod spotřebu prostředků na zdravotní péči zase nezvýší.....

Autor: Radim Polášek | čtvrtek 10.2.2011 11:55 | karma článku: 29,27 | přečteno: 1720x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.