Dajli medajli nedajli medajli aneb opět Mašínové...

Mašínové tentokrát z trochu jiné strany. Lídři komunistické strany navrhli vyznamenání obětem Mašínů, dvěma policajtům, Kasíkovi a Honzátkovi a pokladníkovi Rošickému.

MF Dnes

Mašínové hned po válce byli bezesporu něco jako celebrity, VIP osobnosti a svým způsobem zlatá mládež. Už vzhledem k statečné odbojářské činnosti jejich otce za války i k tomu, že oni sami ve svém věku též jakési odbojové akce s nasazením vlastního života provedli. Ta medaile pro oba bratry od tehdejšího prezidenta Beneše byla skutečně zasloužená, byť je otázka, jestli byla víc za jejich otce nebo víc za vlastní činy bratrů. Každopádně se hned po válce zdálo, že bratři Mašínové mají před sebou rovnou širokou životní dálnici, že mohou po vzoru svého otce se bez problémů stát profesionálními vojáky a udělat kariéru v československé armádě.
Jenže to se s komunistickým převratem změnilo. Pro Mašíny jakožto synky z buržoazní rodiny a navíc spojené se západním odbojem, který přece podle komunistů "neexistoval" a pokud ano, tak byl neprofesionální a špatný, místo v armádě nebylo. Dá se už jen spekulovat, jaké místo komunisté pro ně určili, jestli nějaké dělnické někde u soustruhu nebo někde v zemědělském družstvu v kravíně nebo někde v dole....
Být Mašínové pokorní, třeba by to vzali, ono bývalo pravidlo, že děti původu jako Mašínové museli odpracovat nějaký rok manuálně, potom, aspoň podle komunistů, získali jakýsi dělnický nátěr a mohli dál pokračovat v kariéře.
Jenže oni pokorní nebyli, to bebíčko, na které jim komunisté šlápli zaražením jejich plánované kariéry v armádě byla na ně příliš. A tak se jako příslušníci zlaté mládeže rozhodli komunistickému režimu pomstít tím, co už z války a z své přípravy na kariéru v armádě uměli, teroristickými a sabotážními akcemi.
Tohleto podle mně byli Mašínové, naštvaná zlatá mládež, která se rozhodla tehdejšímu režimu pomstít teroristickými akcemi. Podobně jako o cca 20 let později za našimu hranicemi v tehdejším západním Německu jiná zlatá mládež, která se poté nazvala Rote Armee Fraktion. Anebo na jiném kontinentu jakási Patricia Hearst.
A za tohle jim dal současný ministr obrany Vondra české medaile!
Přitom ty jejich teroristické činy byly v tehdejší době prakticky úplně nesmyslné. Už od teheránských rozhovorů během druhé světové války byla Evropa rozdělena na západní část a východní část patřící Sovětskému Svazu. My jsme byli v té východní části, takže Stalin, když chtěl a potřeboval, si v tehdejším Československu mohl provádět téměř cokoliv. Pokud by Mašínové zvedli další odpůrce komunismu a položili základ nějakém masovějšímu partyzánskému protikomunistickému hnutí, bylo by tvrdě potlačeno. Nejdřív silami tehdejší československé komunistické vlády a pokud by ty nestačila, následovala by sovětská invaze s potlačením odporu ve stylu třeba Maďarska nebo dokonce Afgánistánu. A západ by neudělal nic, jako neudělal nic po srpnu 1968....
Takže by se dalo říct jeden hloupý nesmyslný čin, Mašínovské vraždy, následuje druhý hloupý nesmyslný čin, české medaile vrahům. A protože každý idiotismus má být završen a dokonán, je tady navržen třetí hloupý nesmyslný čin, medaile obětem Mašínů.

Autor: Radim Polášek | pondělí 12.9.2011 8:25 | karma článku: 13,09 | přečteno: 707x