Pracovní místa v Amazonu nechceme?

Firma Amazon chce v České republice postavit distribuční centra. Brněnští zastupitelé a středočeští aktivisté jsou proti.

idnes.cz

Faktem je, že vybudováním distribučních center naroste provoz  v místech, kde centra budou stát. Na druhou stranu to přináší s sebou především ekonomické výhody a nová pracovní místa. V dnešní době, kdy nezaměstnanost, ač stále čtvrtá nejnižší v celé EU, roste, je každé nové místo vítáno.

To bychom ale nesměli mít různé aktivisty, kteří blokují vše, co se jim nelíbí. Větěšinou jde o stejné lidi, kteří blokují výstavbu silnic a dálnic, přičemž infrastruktura je důležitá právě pro obchod. Středočeská Dobrovíz vybudouvání skladu schválila.

Aktivisté se ale nevzdávají a chtějí stále proti skladu bojovat. Nyní jim vydí, že prý nejsou záruky o tom, kdo bude hradit vybudování obchvatu a rozšíření čističky. Nestačí jim ani slib stvrzený podpisem memoranda a následně smlouvou s Amazonem.

To v Brně dokonce radní odmítli dohodu s CTP Invest a státem o vybudování skladu u Brna. A opět, zastupitelé se nedokázali shodnout, kdo má komu co zaručit. Že se rýsuje nabídka celkově několika tisíc pracovních míst je vlastně nepálí.

Jistě, máme z minulosti špatné zkušenosti s firmami, které zde začaly něco vyrábět a jakmile jim skončily daňové prázdniny, sebrali svůj pojízdný cirkus a šli o zem dál. Domnívám se, že firma Amazon není takový případ. česká republika má strategickou polohu uprostřed Evropy a tedy je ideálním místem pro distribuci.

S Milošem Zemanem často nesouhlasím, ani s jeho slovníkem, ale tentokrát mu musím dát za pravdu, že rozhodnutí Brna odmítnout sklad Amazonu je pitomé. Přesně řekl: "Pokud zamítnu investici, která mi může přinést dva tisíce pracovních míst, obloukem se vracím k sociálnímu aspektu nezaměstnanosti. Pak mohu tvrdit, že rozhodnutí (brněnského zastupitelstva) je pitomé."

V zastupitelstvu města Brna je 19 lidí za ČSSD a 14 za ODS. Tyto dvě strany tvoří "velkou koalici", když mají 33 z 55 míst v zastupitelstvu. Je mi tedy záhadou, proč jak ČSSD, tak ODS se staví proti investici a pracovním místům.

ODS tedy nechce investice, které mohou pomoci rozvíjet region a ČSSD odmítá pracovní místa. Zvláštní. Vždyť i pro ODS musí být výhodné, když se vyskytnou nová pracovní místa a klesne počet nezaměstnaných placených státem, To samé platí pro ČSSD, která se navíc vždy ohání sociálním aspektem.

A jaký bude důsledek rozhodnutí brněnských zastupitelů? Firmy Amazon a CTP už prohlásily, že projekt v Brně je mrtvý a že se zde necítí vítáni. Přitom Amazon už má projekt z velké části připravený, včetně zakoupených pozemků a hotové projektové dokumentace.

CTP prý dá ještě brněnským radním šanci své rozhodnutí změnit. Zároveň ale už hledá jinou lokalitu, a tak místo dvou tisíc pracovních míst v Brně by se nabídka práce mohla objevit v Malackách nedaleko Bratislavy, případně se uvažuje o Rakousku či teoreticky Ostravě.

Pokud by Amazon šel na Slovensko, což by Ficova vláda určitě uvítala, mohl by padnout i projekt v Dobrovízi. Holt zase jednou aktivisté a vyčůránci snažící se ze všeho vytěžit co nejvíc mohou způsobit, že budeme v investičním světě za zemi, do které není radno vložit ani dolar.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rudolf Polanecký | pondělí 17.2.2014 13:04 | karma článku: 44,57 | přečteno: 12472x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89