Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pakt falešných mesiášů

Média přinesla zprávu, kterak se dva populisté v roli mesiášů domluvili na paktu o neútočení.

Reflex

Tak trochu mi to připomíná pakt Ribbentrop - Molotov. I zde si oba mocichtiví pánové částečně rozdělují voliče a protože jde oběma o stejnou cílovou skupinu, usoudili, že bude lepší na sebe vzájemně neútočit. Další možný vývoj je ve spolupráci, takže se pravděpodobně nadějeme spojení Ano s podporou Úsvitu nebo Úsvit s podporou Ano.

Jak Ano, tak Úsvit spoléhají na nespokojenost lidí. Jdou cestou, kterou se před třemi lety vydal podnikatelský projekt Víta Bárty, politická divize formy ABL s názvem Věci Veřejné. Vít Bárta tehdy sehnal pro svůj projekt maskota v podobě Radka Johna, který následně prokázal, že jako politik je naprosto neupotřebitelný a neschopný.

Zatímco Tomio Okamura je maskotem svého hnutí sám o sobě, Babiš musí své maskoty shánět. A vzhledem k tomu, že má daleko větší finanční možnosti než měl Vít Bárta, tak je oněch maskotů víc, jen netuším, zda jsou takové kvality, aby na ně lidé slyšeli.

Věra Jourová se "proslavila" tím, že byla neprávem vězněna. V roce 2006 byla obviněna z přijetí úplatku a strávila měsíc ve vazbě. Vysoudila odškodnění ve výši 3.6 milionu jako ušlý zisk za ztrátu zaměstnání. Další požadované odškodnění ve výši 5.1 milionu ji soud nepřiznal. To následně potvrdil i Nejvyšší soud.

Jiří Zlatuška se dlouhou dobu snaží prorazit v politice a zkouší to v různých dresech. Jednou se stal senátorem a při obhajobě vypadl hned v prvním kole. Dal by se charakterizovat jako politický turista a mimoň. Vskutku posila pro Babiše...

Zajímavější jsou další dvě jména, Martinové Stropnický a Komárek. Herec a novinář. Oba by měli plnit roli hlavních mediálně známých maskotů, protože cíle Babišova hnutí jsou tak všeobecná, že dát jim hlas znamená vyplnit bianco šek.

Koneckonců, co o sobě píše Ano Andreje Babiše? Všeobecné fráze a nikde ani náznak toho, jak by chtěli svých cílů dosáhnout. Prý umí dát lidem práci. Dejme tomu, ale také musí být někdo, kdo výsledek oné práce chce. Babišovy řepkové plantáže se nemohou rozrůstat donekonečna a uzeniny tvořené separátem mají také omezené množství konzumentů.

Lepší život, lepší výběr daní, které se sníží a hlavně slovo korupce, to nesmí chybět. krásné vize, krásné cíle, ale s něčím podobným šel do politiky Vít Bárta, který tak dlouho omílal slovo korupce, až se nakonec stal jedním z jejích protagonistů.

Babiš jde cestou populismu a nic neříkajících, respektive vyprázděných frází. proti němu hraje významný fakt. Je Slovák, češtinu zas tak dobře neovládá a veřejně přiznává (což je snad jediné pozitivum) členství v KSČ a spolupráci s STB.

Tomio Okamura se svým Úsvitem přímé demokracie je populista non plus ultra. Jeho spojení se Slávkem Popelkou, pomatencem prvního řádu ho trochu zbrzdilo v rozletu. Ještě na Velkém sněmu si společně s Popelkou, Bártou a Samkovou notovali, jak společně změní svět.

Pak ale přišla akce "pod koněm" s imaginárními popravami politiků, Okamurova adorace komunismu jako nespravedlivějšího systému a jeho hvězda začala pohasínat. Pochopil, že z Popelky další plusové body nezíská, a tak si založil své hnutí, které má být jen úzkou elitářskou skupinou.

Populisty jsme už zažili. Na populismu stavěl i nynější Lev Jiří Paroubek. To, co nabízí Okamura je čirý populismus a Okamura se ani nesnaží svůj populismus vyvracet. Okamura se svým hnutím UPD chce dosáhnout šesti bodů. Jak? Čím? Jaké by byly důsledky? Na to se neptejte, hlavním cílem je zisk moci.

Říká se, že v jednoduchosti je síla. Program Úsvitu je tak jednoduchý, až je slabomyslný. Vše se dá shrnout do jediné věty. Prezidentský systém s možností každého v referendu odvolat včetně prezidenta a referendem prosazovat nebo blokovat zákony s vyrovnaným státním rozpočtem.

No řekněte sami, není to krásná vize? Jeden den si přímo zvolíme prezidenta, poslance, starostu a hejtmana a druhý den je zase odvoláme. Poslanci, či vláda vytvoří nějaký důležitý, leč nepopulární zákon a lid ho jednoduše zruší, respektive si v referendu udělá svůj vlastní zákon. Třeba že daně jsou nulové.

Utopie, nesmyslnost, populismus. Pokud bychom zde měli takový systém, pak by se náš stát během měsíce totálně zhroutil. Že by to Tomio Okamura nevěděl? On to ví, ale vybral si populismus v té nejjasnější formě jako prostředek k získání moci.

O tom, že buduje své hnutí jako elitářské snad poslouží přímo Okamurova slova. Před časem se nechal slyšet, že chce ve volbách získat 30 poslaneckých mandátů. K tomu ještě poznamenal, že "kdybychom chtěli, budeme mít největší členskou základnu v České republice, zájem by měly desetitisíce lidí, to by se ale nedalo logisticky ani finančně zvládnout," přičemž jeho hnutí bude mít jen kolem deseti členů.

Babiš a Okamura jsou jen dalším projektem k získání moci. Babišovi jde o kšefty, Okamurovi o moc. Ani v jednom případě není o co stát. Okamura je v tomto ohledu pro stát nebezpečnější. Kšefty se dají zatrhnout, ale pokud se dostane moc do rukou úzké skupinky vyvolených, může to mít nedozírné následky. Chraňme se před falešnými mesiáši.

 

Autor: Rudolf Polanecký | úterý 13.8.2013 12:12 | karma článku: 45,24 | přečteno: 12799x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Pedofilní obohacení evropské kultury

Takzvaní sluníčkáři prohlašují, že příliv islámských migrantů znamená obohacení evropské kultury. Myslí to vážně, bohužel.

8.2.2016 v 11:17 | Karma: 43,41 | Přečteno: 3135x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

"Čekáme, že až skončí válka, vrátíte se domů," řekla německá kancléřka Angela Merkelová na adresu migrantů, kteří zaplavili Německo.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

Hackeři zveřejnili další várku ukradených mailů ze schránky premiéra Sobotky. Znovu se ukazuje, že boj proti kvótám ze strany vlády byl jen naoko.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zelená Simone Peter: Sexistická a rasistická obálka Focusu

Ostrá kritika s nařčením ze sexismu a rasismu padla na dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a Focus.

14.1.2016 v 9:30 | Karma: 39,47 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon