Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miloš I., Lukoilšenko

Běloruský autokrat Lukašenko je u moci bezmála dvacet let. Náš autokrat Zeman půl roku.

ateo.cz

Tito dva rozdílní vládci si jsou v mnohém velice podobní. Oba vládnou stylem, že jen oni vědí vše nejlépe. Lukašenko se na začátku tohoto století odhodlal nařídit povraždění třiceti členů opozice. Zeman to tak daleko nedotáhl, ale v určitých věcech si s Lukašenkem nezadá.

Nevím, odkdy je prezidentskou starostí ukončení provozu soukromé firmy. Vsadím své boty, že pokud by nebylo zrovna před volbami, tak by to náš často zavirovaný prezident přešel mlčením. Jenže zde se dají vytlouct politické body pro sektářskou prezidentskou stranu apoštolů, tak se prezident angažuje až do nevidím.

Již jsem o tom psal a tedy jen krátce zopakuji historii OKD. V roce 1990 byla OKD jako státní podnik zrušena a nahrazena OKD, a.s., přičemž jediným akcionářem byl stát. V kupónové privatizaci byla část akcií nabídnuta na trhu, přičemž akcie získaly i obce. Stát držel většinu.

V roce 1997 bylo sníženo základní jmění společnosti a FNM ztratil majoritu. Ponikatel Pros začal skupovat akcie i od obcí a v roce 1998 vystupoval jako majoritní vlastník OKD. Manažeři OKD okolo Koláčka následně za nepřehledných a krkolomných transakcí získávají majoritu v OKD do svých rukou.

Na podzim roku 2004 odkupuje Koláček od státu zastoupeného ministrem financí Sobotkou a premiérem Grossem zbytek akcií a stává se tak majitelem celé OKD. Krátce na to je Koláčkova firma Karbon Invest, vlastník OKD, koupena firmou Zdeňka Bakaly.

V roce 2008 nová firma OKD, která je nepřímo vlastněna Bakalou, provádí restrukturalizaci a modernizaci za 11 miliard korun. Těžba pak vykázala 15% nárůst. V roce 2009 a 2010 pak investovala přes půl miliardy do moderních pracovních a ochranných pomůcek pro horníky. Úrazovost klesla o 30%.

Ještě před dvěma lety vykazovala firma OKD zisk, který ale s nástupem těžby břidlicového plynu skončil těžkou ztrátou. Světová cena uhlí spadla na pětinu cely z roku 2011 a firma OKD má jen za první letošní půlrok ztrátu téměř deset miliard korun. Za této situace se firma rozhodla uzavřít prodělečný důl Paskov.

Tolik k historii. Je celkem jasné, že nikdo nebude provozovat ztrátovou firmu a dotovat něco, co nepřináší zisk. Obzvláště, jedná-li se o soukromou firmu. To je myslím věc, kterou by měl chápat každý rozumně uvažující tvor. Jenže to by nesmělo být před volbami, kdy se na této situaci sdnaží levicové slibotechny nahnat kapitál v podobě hlasů.

Zrovna včera jsem slyšel jednu ženu v tramvaji při rozhovoru s druhou, jak je ráda, že máme Zemana, protože se zastal horníků a donutil majitele firmy k tomu, aby jim vyplatil odstupné. Bohužel, takto zkreslený pohled má spousta lidí, kteří si nedokáží najít informace a kteří mají dobu komunistického socialismu zažranou hluboko ve své duši.

Firma OKD oznámila horníkům, že důl Paskov končí za rok a čtvrt, přičemž horníci, kteří nebudou převedeni jinam, dostanou odstupné dle kolektivní smlouvy, nejčastěji ve výši ročního platu. To jsou hodně nadstandardní podmínky a horníci mají možnost hledat práci jinde či se za prací za odstupné přestěhovat.

Do toho se vložil náš autokratický prezident s tím, že slovně napadl Zdeňka Bakalu a obvinil ho nedodržení privatizačního závazku sociálně šetrného útlumu těžby v dole Paskov. Co to je sociálně šetrný útlum? Rok a čtvrt dopředu oznámit, že důl končí, celý rok a čtvrt dotovat jeho ztrátový provoz a dát horníkům tučné odstupné není sociálně šetrné?

Zeman hned přišel s řešením. Ať prý Bakala postoupí 44 tisíc bytů RPG například kraji a z výnosu dál provozuje ztrátový důl. Dobrá rada nad zlato, chce se mi říct. Zároveň přirovnal Bakalu k Viktoru Koženému. Jak vůbec může tyto dva pány srovnávat?

Zároveň kritizoval prezident hospodaření společnosti NWR za to, že vyplatila dividendy ve výši šesti miliard a že nenechala tyto peníze v rezervním fondu a nefinancuje z nich ztrátový podnik. Kde vůbec bere prezident tu drzost mluvit do řízení soukromé firmy?

Je snad on tím člověkem, který bude rozhodovat o tom, zda si může soukromá firma vyplatit dividendy? On bude určovat, jak dlouho má firma dotovat ztrátový provoz? On snad bude rozhodovat o tom, jak má soukromá firma nakládat se svým majetkem, komu ho má prodat a za jakou cenu a jak použije výnos z prodeje?

Divím se, že pan Bakala neposlal prezidenta Zemana do míst, kde záda ztrácejí své slušné jméno. Zeman by si měl především zjistit kdo OKD zprivatizoval a ne si honit triko na člověku, který koupil soukromou firmu. Kde to, ksakru, jsme, že prezident mluví majiteli firmy do toho, co má se svou firmou dělat?

Kdyby se pak Bakala naštval, mohl by Zemanovi předvést "sociálně šetrný útlum" také tak, že by nařídil provoz na Paskově uzavřít k poslednímu září. A nikdo by mu nemohl říct ani půl slova. Místo toho důl pojede ještě rok a čtvrt.

Aby toho nebylo málo, tak se nechal Zeman slyšet ještě v jedné věci. Státní návštěvu prezidenta jakéhokoliv státu doprovází prakticky vždy a po celém světě delegace podnikatelů a firem, které chtějí v navštívené zemi uzavřít obchody. Nejinak je tomu i u nás.

Jenže Zeman chce, aby podnikatelé, kteří se zúčastní zahraniční návštěvy, nejdříve za svou účast zaplatili. měli by prý přispět do Zemanova Nadačního fondu na splácení státního dluhu. Na účtě je 310 tisíc korun... "Ale až budou chodit různí lidé a budou říkat - já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise, nebo já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil - v tomto případě přistoupím k vydírání, protože státní dluh je nás všech," řekl prezident Zeman.

Takže podnikatelé si budou muset místo koupit? To prezidentpovi skutečně nedochází, že tito lidé už na umořování státního dluhu přispívají svými daněmi a tím, že zaměstnávají lidi, které pak nemusí platit stát prostřednictvím dávek v nezaměnstnanosti a že tito zaměstnanci ze svého výdělku opět platí daně?

Bělorusko má svého Lukašenka, aotiritářského vládce, který zemi vede dvacet let. I on dělá líbivá gesta vůči "obyčejnému" lidu a tomu je zcela jedno, že nechá povraždit představitele opozice. My máme svého Lukoilšenka. Až na to vraždení opozice jde stejnou cestou, i když, kdo ví, co bude za pár let?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rudolf Polanecký | středa 25.9.2013 10:43 | karma článku: 36,68 | přečteno: 1735x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Pedofilní obohacení evropské kultury

Takzvaní sluníčkáři prohlašují, že příliv islámských migrantů znamená obohacení evropské kultury. Myslí to vážně, bohužel.

8.2.2016 v 11:17 | Karma: 43,41 | Přečteno: 3134x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

"Čekáme, že až skončí válka, vrátíte se domů," řekla německá kancléřka Angela Merkelová na adresu migrantů, kteří zaplavili Německo.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

Hackeři zveřejnili další várku ukradených mailů ze schránky premiéra Sobotky. Znovu se ukazuje, že boj proti kvótám ze strany vlády byl jen naoko.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zelená Simone Peter: Sexistická a rasistická obálka Focusu

Ostrá kritika s nařčením ze sexismu a rasismu padla na dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a Focus.

14.1.2016 v 9:30 | Karma: 39,47 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon