Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cirkus Vatikán

"Největším obchodníkem je církev, která už dva tisíce let prodává to, co nikdo nikdy neviděl a na co si nikdy nikdo nesáhl," říká obchodní cestující v Hrabalově "Obsluhoval jsem anglického krále".

Zdroj: komik.cz

Je na tom hodně pravdy. Náboženství se dá v podstatě pokládat za největší podvod, který lidstvo samo na sebe ušilo. Ne, nikomu neberu jeho víru, má-li touhu a potřebu věřit v nadpřirozené bytosti. Přesto si myslím, že náboženství v 21. století je přežitkem a hlavně zdrojem nesvárů a válek. Ve jménu toho správného boha bylo v celých dějinách lidstva vedeno tolik válek, že je vůbec s podivem, že jsme jakobiologický druh přežili.

Kolikrát došlo i k válkám, kdy se obě strany zaštiťovaly stejným bohem a pokud by skutečně duchovní, kteří žehnali zbraním a pomáhali vést národy do válek, měli být těmi, jež naslouchají božímu slovu a transportují vůli bohů dál, pak bychom se nemohli ubránit dojmu, že buď jedna nebo obě dvě strany (duchovní) lžou anebo je bůh pěkný poťouchlík.

Vraťme se hodně daleko, do doby, kdy se lidstvo teprve začínalo formovat. Pro člověka nevysvětlitelné jevy byly důkazem toho, že existuje někdo, kdo vládne blesky, kdo ovládá počasí. Člověk tehdy neměl prakticky žádné znalosti přírodních jevů a zákonů, a tak přisuzoval zásluhu za tyto události nadpřirozeným bytostem. Tak se zrodili bohové hromů, deště, moře, větru, ohně...

I v tehdejší době existovali lidé chytřejší a hloupější. Ruku v ruce s tím se vyvíjely i různé povahy, takže pokud se stalo, že onen chytřejší byl zároveň vypočítavější, snadno začal ovládat zbytek tlupy nebo společenství. Šamanové, kouzelníci, to byli především lidé, kteří se naučili chápat přírodní jevy a využívat je ve svůj prospěch.

V tomto mnohobožství vznikly i mocné státy jako Římská říše. Ačkoliv už tehdy byli učenci, kteří začali odhalovat tajemství přírody i vesmíru, zůstávali dál v přesvědčení, že původcem všech těchto jevů je nějaká božská bytost.

V této době vzniká křesťanství, které sjednocuje veškeré božstvo do trojjediné osoby. Od té doby uteklo 2000 let a pořád je téměř celý svět přesvědčen o existenci Boha, Buddhy, Alláha, Krišny... V našich zeměpisných šířkách je hlavním nositelem víry postava Ježíše Krista. Zřejmě neexistuje člověk, který by neznal onen biblický příběh. Jenže... Zdrojem zpráv o Ježíši je jen Bible, novozákonní evangelia, její výklady a práce založené na studiu Bible.

Křesťanské náboženství má za sebou mnoho dobrého, ale hlavně špatného. Vždy, když náboženství začne ovládat životy a plést se do řízení států, je nedobře. Náboženství bylo využito jako prostředek k ovládnutí nevzdělaných poddaných, k jejich poslušnosti vůči vrchnosti příslibem posmrtného života v Ráji.

Čarodějnické procesy, inkvizice, pocit strachu a teroru stejně jako nemožnost dostat se ke vzdělání udělaly z církve mocnost, která schraňovala majetek a církevní hodnostáři si žili v přepychu srovnatelném jedině s hlavami států, mnohdy i luxusněji. Je paradoxem, že se tak vzdalovali tomu, co sami hlásali lidem.

"Tenhle kšeft s mystikou, to je něco úžasného. Řeknete jim lež, a když už ji nepotřebujete, řeknete jim jinou a pochválíte je, jak skvěle pokračují po cestě moudrosti. Místo aby se vám vysmáli, jdou za vámi jako ovce a doufají, že v srdci všech těch lží nakonec přece jen najdou pravdu. A kousek po kousku přijímají nepřijatelné. Úžasné," popisuje nepřímo náboženství známý spisovatel Terry Pratchett.

Ja až komické, že hlava katolické církve, papež, je vnímána jako nejvyšší zástupce Boha na zemi, ač papeže volí lidé za pomoci politikaření. Papež je předem považován za svatého a po jeho smrti se vždy "objeví" několik zázraků dokazujících jeho svatost. je rovněž komické, že svatí nejsou lidé určení Bohem, ale opět jen lidmi, kterým se prohlášení někoho za svatého zrovna hodí do krámu.

Miliony lidí se klaní něčemu, co nikdy nikdo neviděl a na co si nikdy nikdo nesáhl. nepopírám, že návštěva papeže má velký význam a že je pro věřící velkým svátkem. Nicméně víra v Boha znamená, že člověk potřebuje nějakou berličku, protože se sám neumí vyrovnat s životními situacemi. Na to je kterýkoli bůh dobrý. Vždy může za všechno.

Současný papež nemá takové charisma jako Karol Wojtyła, Jan Pavel II. Polský papež pochopil, že má-li církev dál přežít, je nutné, aby papež byl populární osobností, celebritou, VIP, mediální hvězdou. Jeho následovník za ním v tomto zaostává. Přes to přese všechno, je náboženství anachronismem, obzvláště v době, kdy máme široké znalosti ze všech možných oborů a vesmíru.

Bible tak, jak ji známe, vznikla teprve až ve 3. století našeho letopočtu, tedy minimálně 200 let po údajné smrti Ježíše Krista. Do té doby vznikaly různé texty v řečtině, příběhy se tradovaly, takže všem možným úpravám, vylepšením či báchorkám vznikl takřka neomezený prostor. A tak se může nakonec stát skutečností žert tvůrců seriálu Červený trpaslík: Archeologové poblíž hory Sinaj našli stránku knihy, která je odborníky považována za součást Bible. Bonnští experti nyní určují její stáří. V případě, že je skutečně pravá, tak patří na první stranu a biblický text zní: „Mé milované Candy. Všechny postavy v této knize jsou fiktivní a jakákoliv podobnost se skutečnými lidmi, žijícími či mrtvými, je čistě náhodná.“

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 24.9.2009 10:51 | karma článku: 29,09 | přečteno: 2865x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Pedofilní obohacení evropské kultury

Takzvaní sluníčkáři prohlašují, že příliv islámských migrantů znamená obohacení evropské kultury. Myslí to vážně, bohužel.

8.2.2016 v 11:17 | Karma: 43,41 | Přečteno: 3134x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

"Čekáme, že až skončí válka, vrátíte se domů," řekla německá kancléřka Angela Merkelová na adresu migrantů, kteří zaplavili Německo.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

Hackeři zveřejnili další várku ukradených mailů ze schránky premiéra Sobotky. Znovu se ukazuje, že boj proti kvótám ze strany vlády byl jen naoko.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zelená Simone Peter: Sexistická a rasistická obálka Focusu

Ostrá kritika s nařčením ze sexismu a rasismu padla na dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a Focus.

14.1.2016 v 9:30 | Karma: 39,47 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon