Bohuslav Sobotka zasazuje do reálných rámců

Bohuslav Sobotka, 2002: "Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí."

Ateo/Rudolf Polanecký

Uteklo jedenáct let od odby, kdy se Bohuslav Sobotka stal ministrem financí a pronesl památnou větu na adresu socialistických předvolebních slibů. Voličům socialsitů tak vzkázal, že v kampani strana bezostyšně lhala. Právě ta strana, která se zaštiťuje bojem za práva "obyčejných" lidí.

Možná by bylo dobré vrátit se trochu do minulosti. Píše se rok 2002 a probíhá předvolební kampaň. maskot socialistů Socánek ve své brožuře slibuje vytvoření 200 tisíc pracovních míst. V roce 2006 se tehdejší předseda socialistů hrdinsky bil v prsa, jak vláda ČSSD vytvořila 285 tisíc pracovních míst.

Určitě by to bylo hezké, jenže na konci roku 2005, v době, kdy naše ekonomika rostla nebývalým tempem a tedy byl prostor pro zvyšování produkce, byla nezaměstnanost oproti roku 2002 vyšší o 40 tisíc. To byl vskutku dokonalý úspěch.

Do roku 2005 bude postavena  dálnice Praha - Hradec Králové. Léky pro seniory nad 70 let zdarma, porodné 50 tisíc, plošné přídavky na děti, samostatná důchodová pojišťovna, atd. Našlo by se toho určitě daleko více, ale ze slibů v roce 2002 zůstala jen příslovečná pára nad hrncem.

Posuňme se v čase do současnosti. Co slibují socialisté nyní, před předčasnými volbami? Zvýšení důchodů (to už zde také bylo), vyšší daně pro bohaté, zlevnění léků snížením DPH, regulace, přerozdělování, vyšší platy atd., atd.

Bohuslav Sobotka po své zkušenosti před jedenácti lety letos určitě zasazuje sliby do reálného rámce. Přeci by neudělal dvakrát stejnou chybu. Zkusím se na sliby z dílny Lidového domu podívat trochu podrobněji.

Znovuvyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci - Kdopak to bude platit? No přeci zaměstnavatel, kterému se tak zvýší náklady na zaměstnance. Jaký bude důsledek? Nižší růst platů, zvyšení nezaměstnanosti.

Vyšší zdanění firem i lidí s nejvyššími příjmy, vyšší zdanění hazardu - U hazardu je mi to vcelku jedno, ale pro firmy není problém přestěhovat sídlo do daňového ráje. Firmy, které zde zůstanou budou mít opět vyšší náklady? Důsledek? Viz výše, nižší růst platů a vyšší nezaměstnanost. Bohatí lidé si poradí nějakými benefity.

Přísnější regulace cen elektřiny, plynu, tepla, vodného a stočného - A co světové tržní ceny? Také je budou socialisté regulovat? Nejprve schválí nesmyslně vysokou podporu OZE a když se to  promítne do cen, chtějí náklady hodit na někoho jiného a pracně vymýšlejí regulace? Nebýt podpory OZE, ušetřil by stát ročně 40 miliard korun.

Zvyšování minimální mzdy na 12 tisíc korun měsíčně do roku 2018 - Hezká pohádka. Jednak má být zrealizováno až po volebním období a jednak tobude mít klasický efekt, vyšší náklady zaměstnavatelů, nižší růst platů ostatních zaměstnanců a vyšší nezaměstnanost.

Zlevnění léků snížením DPH - To už zde bylo. Jaký by byl důsledek mulového DPH? Nižší příjem státního rozpočtu a kdo tento výpadek nahradí? Ano, doplatky jsou vysoké, měly by být menší, nicméně se musí hledět i na příjmovou strnáku věci.

Valorizace důchodů podle inflace - Naštěstí už ne třinácté důchody, ale znovu je nutno hledět na to, kolik to bude státní kasu stát. Plošné zvýšení důchodů o stokorunu měsíčně znamená 4 miliardy ročně, které se musí někde vybrat.

Výrazné snížení plateb státu v rámci církevních restitucí - Svým způsobem chtějí socialisté posvětit komunistickou krádež církevního majetku a okrást církve podruhé tím, že poruší dohodu, která se vytvářela dvacet let a má zajistit plné odloučení církví od státu. Vyrovnání nás bude stát ročně asi 3 miliardy, ale s tím, že se budou utlumovat platy duchovních, které dnes dělají asi 1.5 miliardy ročně. Do budoucna by tyto platy rostly i tím, že se zvyšuje počet duchovních.

Když se podívám na socialistické sliby suma sumárum, vidím hlavně výdaje, výdaje a zase výdaje. Příjmy progresivní daní ani vyšším zdaněním firem nedokáží pokrýt plánované výdaje, a tak se zase vesele bude čím dál víc zadlužovat. To by bylo, abychom to Řecko nedohnali.

Když k tomu socialisté plánují bojovat s nezaměstnaností zvýšením počtu státních zaměstnanců a zvýšením jejich platů, pak jen přibyde lidí, kteří budou napojený na státní cecík, nadto budou tyto výdaje opět mandatorní. Už dnes dělají mandatorní výdaje cca 85% státního rozpočtu.

Jsem rád, že Bohuslav Sobotka zasazuje předvolební sliby do reálného rámce. Doufám, že v rámci plánovaného majetkového přiznání popíše, jak si z poslaneckých náhrad na cestování "našetřil" na luxusní mnohamilionový byt. Anebo se to bude týkat jen nesoudruhů a nepřátel?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rudolf Polanecký | neděle 15.9.2013 15:57 | karma článku: 44,88 | přečteno: 6310x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89