Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se podruhé narodil

Pátek 18. července měl být den jako každý jiný. Týden jsem pobýval na Šumavě s mamkou a pětiletou holčičkou Adélkou od našich známých. V poledne pro nás přijela její maminka a vraceli jsme se zpět do Prahy. To jsem ještě netušil, že nám všem tahle cesta málem změní celý život.

V pátek bylo venku pěkně ošklivé počasí, alespoň na šumavském Zadově, takže nás vůbec nemuselo mrzet, že odtud odjíždíme. Do Prahy se nám sice zpět nechtělo, ale počasí jakoby nás už posílalo domů - oblačno a občas i přeháňka. Maminka Adélky přijela o půl jedné a my jsme vyrazili pár měsíců starou Fabií směr domů. Cestu jsme měli naplánovanou přes Stachy, Češtice a Strakonice dále na Mirotice a okolo Příbrami, kde už bychom se pak napojili na rychlostní silnici R4. Cestou jsme se ještě zastavili na benzínce pro nějakou pěknou pohádku na DVD na cestu a toaletu. Vše probíhalo bez problémů. Už jsme byli na rychlostní silnici označené čtyřkou, když se to stalo...

Nedaleko za obcí Háje a blízko vesničky Jesenice se nachází křižovatka, která napojuje vedlejší silnici č. 118 s hlavní. Ze všech stran je pak tento úsek obklopen stromy. Po hlavní jsme se asi hodinu op poledni blížili k oné křižovatce asi stokilometrovou rychlostí. Ze silnice 118 se na hlavní chystala vjet asi pětadvacetiletá řidička. Zastavila, aby se podívala, jestli nejede nějaké auto zprava a zleva, podezřele dlouho však zůstala koukat doleva. Pak se rozjela… Blížili jsme se k ní zprava, z pohledu spolujezdce jsem viděl vše jasně. Zpočátku jsem si myslel, že se autu vyhneme, že proběhne vše bez problémů. Bohužel jsme byli příliš blízko... 


Paní Ivana, maminka Adélky, se snažila strhnout volant doprava a sjet z hlavní silnice. To se nepodařilo. Nastalo něco, co si dokáže dobře představit ten, kdo podobnou situaci zažil. Ve zhruba stokilometrové rychlosti došlo k tomu, že jsme předkem auta narazili do pravého boku jejího vozu. Těsně před nárazem jakoby neexistoval čas. Slyšel jsem jen jakési slabé hlesnutí Ivany, která řídila. Čas se jako by zastavil, ale děj přitom plynul. Byl jsem účastníkem děje, ale nemohl jsem nic dělat. Ani jsem si nepřipadal jako figurka. Připadal jsem si zkrátka nijak. S autem se cosi dělo, ale co to bylo, popsat nedokážu. Pás mně zabránil v jakémkoliv pohybu, hned na to vyletěl airbag. Auto se kamsi pohybovalo, nevěděl jsem však kam. Hlava byla zabořena v bezpečnostním „polštáři“.

Nejhorší pocit, který si však nechci nikdy v životě zopakovat, byl, když auto zastavilo. Bylo hrozné nepříjemné ticho a najednou se ozval zoufalý dětský pláč. Nevěděl jsem, jestli jsem naživu nebo už je po mně. Brek se do mě zarýval jako nějaký neviditelný ostrý nůž. K tomu pak se ještě začal z auta hrnout nažloutlý dým. Hořet naštěstí nezačalo. Nejednou jako by se ve mně zalarmovaly všechny smysly. Otevřel jsem dveře a viděl jsem, co se stalo. Během chvilky se ve všech směrech začaly tvořit kolony aut. Auto našich známých mělo úplně zničený předek, vlétli jsme do vedlejší silnice za zatáčkou, vůz řidičky, která nám nedala přednost, zůstal stát na tahu na Prahu. Ještě teď to nechápu, ale podařilo se mi zachovat chladnou hlavu, podíval jsem se do auta a viděl jsem, že jsou všichni v pořádku.

I tentokrát platilo, že když se něco stane, lidé dokážou stát při sobě. Řidiči, kterým naše auta zabránila v další cestě, k nám byli velmi ohleduplní a zavolali záchranku. Já jsem mezitím zavolal tátovi a říkám mu, že jsme bourali. Také mě ještě napadl můj nejlepší kamarád. Nevím proč, ale zkrátka tak jsem přemýšlel. Mezitím k okraji vedlejší silnice došla i paní Ivana s Adélkou, zaplať Pánbůh, byla v pořádku, pouze v šoku, a hlavně moje mamka. Třásla se, byla také v šoku a hlavně si stěžovala na záda. Záchranáři z Příbrami byli výborní. V čele s hasiči byli na místě přibližně za pět minut. Vše zvládli na výbornou. Rozdělili si nás do dvou záchranných vozů a dopravili do staré příbramské nemocnice, kde už se o nás postarali a udělali potřebná vyšetření. Pro ně rutina, pro nás velmi důležitý krok. Hasiči se postarali o havarované automobily a řídili dopravu do doby, než dorazila na místo policie. A jak dopadla slečna, která vlastně celou havárii způsobila? Nestalo se jí naštěstí vůbec nic. Píšu naštěstí záměrně. Při zásahu záchranářů jsem slyšel, že je ve třetím měsíci těhotenství. My můžeme děkovat bohu, že celá dopravní nehoda dopadla tak, jak dopadla. Jsem rád, že někdo nebo něco tam nahoře nás má rádo a dalo (alespoň mě) tuhle závažnou lekci proto, abych se zamyslel nad svým životem a dokázal si ho víc vážit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | pondělí 21.7.2008 0:01 | karma článku: 16,91 | přečteno: 1987x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Italům můžeme nabídku v pozemní digitální TV jen tiše závidět

V srpnu se mi poprvé podařilo zavítat do Francie. Jako redaktor serveru DigiZone.cz a lovec digitálních signálů jsem byl velmi zvědav na to, zda se v DVB-T něco zajímavého objeví. Nehrálo nic, za to mi velmi štědře nadělil opět italský éter.

23.8.2009 v 8:50 | Karma: 19,60 | Přečteno: 2453x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Digitální televize v severní Itálii podle Berlusconiho

Před rokem jsem vás na svém blogu seznámil s digitálními multiplexy na jihu Tyrolska. Tentokrát jsem se vydal trávit dovolenou o něco níže, a to do Dolomitů. Přesto, že spolu tyto oblasti sousedí, rozdíl v náplni digitálních multiplexů je zde poměrně rapidní. Velkou část ze všech digitálních sítí tu pak ovládá italský předseda vlády Silvio Berlusconi, resp. jeho mediální gigant, společnost Mediaset.

8.8.2009 v 9:46 | Karma: 18,11 | Přečteno: 2351x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Odchod Óčka z pozemní digitální sítě bude nepříjemný

Hudební stanice Óčko odchází z DVB-T a pro diváka to rozhodně není příjemná zpráva. Už v tuto chvíli ne zrovna atraktivní nabídka terestrické digitální televize má tak další šrám a diváci mají o důvod víc, proč na ní zanevřít.

26.7.2009 v 15:35 | Karma: 15,46 | Přečteno: 2515x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Výprava za digitálními signály ze Saska, Berlína a Polska

12. července bylo opět krásné slunečné letní počasí, zaplať panbůh, a tak mě to jako správného lovce digitálních signálů lákalo opět na kopec. Proč také sedět u zářící obrazovky v kanceláři, když to člověk dělá celý týden?

18.7.2009 v 21:27 | Karma: 17,22 | Přečteno: 2773x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Za digitálními signály do západních Čech

Všude dobře, tak co doma, říká se, a tak s vědomí tohoto hesla jsem se nedávno vydal za lovem digitálních signálů do západních Čech. Jak to dopadlo, se můžete přesvědčit v následujícím článku.

12.7.2009 v 21:47 | Karma: 16,97 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.