Musaka s lilkem

Musaka je známý zapékaný lahodný pokrm pocházející z Balkánu a blízkého východu. Existuje mnoho variant. Základem je vrstvené mleté maso,cibule, česnek, lilek, rajčata.    

************
1 lilek, olej
2 středně velké cibule
500 g rajčat
5 stroužků česneku
400 g mletého hovězího masa
petrželku nebo něco zeleného na ozdobu 
pepř
sůl
******************

 

Pracovní postup:

Lilek nakrájime na kolečka , posolíme a necháme vypotit alespon 1hodinu . 
Lilky zlehka vymačkáme a osušíme a osmažíme je v hojném množství rozpáleného oleje, zprudka a z obou stran a po té  ponecháme stranou.

Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek na jemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky 
Cibuli nakrájenou na kostičky krátce osmahneme na oleji, vzápětí přidáme strouhaná rajčata, krátce podusíme, vložíme česnek a mleté maso, opět krátce podusíme, osolíme a opepříme.

Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme lilky, na ně navrstvíme masovou směs, část rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu lilku a nakonec ještě zbytek rajčat a posypeme sekanou petrželkou.

Podlijeme trochou vody a pečeme ve středně předehřáté troubě (160–180 °C) asi 30 minut.
***
Přidala jsem k tomuto pokrmu i grilovane pikantni papriky / jen zlehka opéct a dát do mikrotenového sáčku na chvilku a potom sloupnout slupku a vybrat vnitřek / 
Jako příloha je vhodný arabský chléb či bageta

 

Dobré pochutnání

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simona Podlipská | úterý 19.7.2016 21:44 | karma článku: 14,29 | přečteno: 504x