Za všechno se platí

Na kraji velkého města stojí koleje studentů vysokých škol, pokoje jsou zničené. Každou chvíli nějaký opilý inteligent rozbije dveře, vykrade automat na kávu, pomaže výkaly společné prostory, popřípadě někoho zbije, neb sám dostane po tlamě. Říka se jim budoucí elita národa, někdo i jinak.

Nelze házet všechny do jednoho pytle, najdeme i slušné studentíky trpící jednáním ostatních "taky studentů". Bohužel většina slušných studentů bydlících na kolejích ustoupí síle většiny. Síle průbojného chuligánského jádra, které si dokáže vybudovat repspekt i jinak než intelektem, či šikovností. Pro ně je lehčí ničit, než něco utvořit. A nejlépe ničit to, co vytvoří ostatní. Nedokáží si vážit práce jiných a hledají seberealizaci v jiných odvětvých než je studium.Bohužel v našem bezplatném školství nelze čekat obrat k lepšímu. Je však možná cesta k utvoření příhodnějších podmínek slušným studentům.

Je nutné zpoplatnit školství. Student si musí svá studia zaplatit, stejně tak ubytování na kolejích v adekvátní výši. Nelze brát v potaz směšné částky kolejného, které se platí v současnosti. Druhou stranou  mince je, že za své peníze musí dostat odpovídající konfort jak při studiu, tak při bydlení.

Slyším kritiky říkající, že ne každý student má peníze. Je potřeba si uvědomit, že existují studentské půjčky, které dávají šanci každému. Existuje taky práce. Chudý leč schopný student si dokáže peníze vydělat, při studiu i po jeho dokončení. Bohatý flink peníze vyhodí oknem.

V našem sociálně nastaveném státě je třeba provést mnoho změn, které budou vyžírkům a "sociálům" proti srsti. Leč, za každou věc se všude platí. A jsem pevně přesvěčen, že většina normálně smýšlejících lidí si rádo zaplatí vzdělání, lékařskou péči a další. Každé společnost, které je závislé na penězích od svých klientů se o ně také náležitě stará. Tuto péči nelze čekat někde, kde je přísun hotovosti zajištěn zkostnatělou představou, že všichni mají právo na všechno zdarma.

To zjistili husité, stejně tak komunisté, jen sociálním demokratům to bude ještě chvíli trvat... Oni peníze nerostou na stromech.

Autor: Jan Šimpach | neděle 8.2.2009 17:58 | karma článku: 29,70 | přečteno: 2229x
  • Další články autora

Jan Šimpach

Azylový výlet

5.11.2010 v 13:40 | Karma: 36,84

Jan Šimpach

Rajónův korupční balíček

5.11.2010 v 10:45 | Karma: 12,52

Jan Šimpach

Když neumíš, pobav

4.11.2010 v 13:10 | Karma: 25,85

Jan Šimpach

Fair play podle Jiřky

15.3.2010 v 9:36 | Karma: 33,07

Jan Šimpach

Obštrukce

26.2.2010 v 13:01 | Karma: 10,71