Vnitřní dluh Dopravního podniku hl. města Prahy přesahuje 5 mld. Kč

Vnitřní dluh Dopravního podniku hl. města Prahy přesáhl 5 mld. Kč. Dluh vznikl především následkem vypořádání se s povodňovými škodami a je prohlubován výrazným podfinancováním z rozpočtu hlavního města. To pokračuje i v roce 2009.

Přesto, že počet cestujících v hromadné dopravě neustále roste a roste také počet najetých kilometrů městskými hromadnými prostředky, provozní dotace Dopravnímu podniku byla na rok 2009 poskytnuta o téměř 2 mld. Kč menší, než kolik Dopravní podnik potřebuje na svůj roční provoz. Dotace byla dokonce o 31 mil. Kč nižší než v roce 2008.

I v oblasti investic do nákupu nových vozů a opravy těch starých Praha na Dopravním podniku šetří. Ten díky tomu již v únoru 2009 vyčerpal na základě platných smluv investiční dotaci a dostal se do platební neschopnosti. Výše nesplacených faktur jen za nové tramvaje jednoho typu je (bez penále za prodlení) 459 500 tis. Kč. Vozový park je přitom nedostatečný a starší, než by bylo žádoucí pro bezproblémový a pohodlný chod pražské hromadné dopravy.

ČSSD spolu se Stranou zelených, SNK-ED a KSČM navrhuje navýšit provozní dotaci o 500 mil. Kč a investiční dotaci též o 500 mil. Kč. Cílem je dostat Dopravní podnik z platební neschopnosti a alespoň částečně pokrýt nedostatečné financování provozu pražské hromadné dopravy. Chceme tak předejít omezení kvality hromadné dopravy a četnosti spojů.

Samozřejmě nechceme, aby se zadlužovalo město. Město ale obdrželo účelovou státní dotaci na protipovodňová opatření a tak může původně plánovaných 400 mil. Kč převést na jiný účel. Tím by měl být dle našeho názoru financování Dopravního podniku. Zároveň není pravděpodobné, že bude v roce 2009 vyčerpáno 600 mil. Kč na stavbu tunelu Blanka. Tyto peníze tedy mohou být také použity jinak.

Situace DP tak může být řešena bez zadlužování města a omezování jiných plánů města pro rok 2009. Návrh proto podáme zítra na jednání Zastupitelstva hl. města Prahy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | středa 27.5.2009 10:58 | karma článku: 10,23 | přečteno: 686x