Těžkosti zdravotně postižených sportovců v ČR

Sportovní subkomise ČSSD se zabývá materiálem, který by mohl tvořit součást předvolebního programu. Jedná se o koncepci sportu pro zdravotně postižené. Při zpracovávání mě zarazilo, s jakými problémy se zdravotně postižení v České republice musejí potýkat.

Jedná se například o nefungující propojení sportovních svazů zdravých sportovců a sportovců zdravotně postižených. Ta funguje pouze na formální, popř. finanční úrovni, takže svazy zdravotně postižených, kterým se lépe daří získávat finance, dávají peníze svazům zdravých sportovců. Za takových podmínek jsou zdravotně postižení sportovci izolovaní, což zdaleka nepřispívá jedné z hlavních funkcí sportu, ať už u zdravých, nebo postižených spoluobčanů, a to integrace jedince do společnosti.


Dalším problémem je nízké rozšíření sportovní činnosti mezi postiženými. V České republice tvoří sportovní organizovanost zdravotně postižených cca. 2%, zatímco u nepostižených občanů je tato organizovanost na úrovni 14%. I když není zcela běžné, že by sportovní organizovanost postižených dosahovala té u zdravé populace, v Německu se podařilo dosáhnout toho, že 10% postižených je organizováno v některém sportovním svazu. Problém je především v sociální dostupnosti sportu, tedy sport je příliš drahý.
Třetím problémem je fakt, že bezbariérovost pro vozíčkáře je dnes věcí celkem běžnou, a to i na sportovištích. Takto handicapovaných sportovců je ale z cca 16 000 registrovaných členů Českého paralympijského výboru je jich necelých 300. Mnohem větší důraz by měl být kladen na tzv. komplexní bezbariérovost, tedy přístupnost a upravenost sportovišť též pro neslyšící, nevidomé atd. a to za pomoci různých soustav světelných a zvukových signalizací.


Řešení zatím vidím v tom těsně spolupracovat s Českým paralympijským výborem, který sdružuje největší množství českých handicapovaných sportovců, upravit legislativu tak, aby nebylo možné investovat peníze určené pro postižené na vybavení regulérních sportovišť pro ostatní občany, rozšířit síť komplexně bezbariérových sportovišť v ČR a propagovat možnosti zapojení se do sportu mezi zdravotně postiženými občany tak, aby každý věděl, jakým způsobem a kde se může zapojit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | pondělí 11.5.2009 12:13 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1030x