Prolomit či neprolomit - vítané zpestření programové konference

Když se v sobotu ráno hasiči chystali odstranit transparent členů Greenpeace z budovy teplického divadla, mnozí přihlížející to považovali za zajímavou atrakci a ne o protest občanské společnosti proti  prolomení těžebních limitů v Podkrušnohoří. Možná se můžeme pozastavovat nad tím, že někdo leze po budovách, aby vyjádřil svůj názor na věc. To nic nemění na věci, že argumenty, které ekologičtí aktivisté účastníkům programové konference ČSSD chtěli takto představit, bychom měli brát vážně a ne je banalizovat.

Případné rozšíření těžby hnědého uhlí, které je mimochodem nejhorším možným zdrojem pro výrobu elektřiny a tepla, určitě nepřispěje ke kvalitnějšímu životu lidí v regionu. Pouze člověk s malým rozhledem by si mohl myslet, že prolomení limitů k zlepšení ovzduší, když běžné hygienické standardy jsou v regionu překračovány již nyní. Poté co jsem si přečetl zprávu, kterou Greenpeace rozdávali, tak se nedivím, že mnozí obyvatelé Litvínova a okolí chtějí limity zachovat. Osobně bych také nechtěl, aby moje děti vyrůstaly v znečištěném prostředí a zdevastované krajině.

I když estetická a zdravotní hlediska jsou bezesporu důležitá, není to všechno. Člověk nemusí být rovnou „zelený“, aby pochopil, že budoucí těžba není v souladu s deklarovanou snahou omezit produkci skleníkových plynů a tím zabránit globálnímu oteplování. A že prý těžba přinese nová pracovní místa. Mostecká uhelná určitě za pár let bude zaměstnávat místní horníky. Ale to ještě neznamená, že by nebylo možné práci najít v nových, čistých odvětvích, jak české ekologické organizace navrhují.

V neposlední řadě, kdokoliv chce rozhodovat o budoucnosti těžby v Severních Čechách by si měl zamyslet, jestli prolomení limitů je etické. Chceme skutečně přidat k osmdesáti obcím, které musely lomům ustoupit v minulosti, přidat další dvě oběti? Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic určitě dobrovolně s likvidací svých domovů souhlasit nebudou. A já je naprosto chápu. Taky bych nechtěl, aby domem, kde jsem prožil své dětství projel buldozer. 

Proto obdivuji lidi, kteří jsou ochotni práva a zájmy obyvatel zmíněných obcí obhajovat. Občanská společnost by bez nich určitě byla prázdným pojmem. Namísto posměšků či mávnutí rukou si tak zaslouží naše uznání. Třeba i za to, že v sobotu ráno předvádí horolezecké kousky na teplickém divadle.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | pondělí 15.3.2010 10:18 | karma článku: 11,72 | přečteno: 969x