Praha dává Inchebě na Výstavišti další rok

Pražská Incheba dostala k Vánocům dárek od vedení města. Radní  prodloužili lhůtu, do které se má město pokusit smluvně odstoupit od smlouvy s nájemcem pražského Výstaviště. Incheba tak může prozatím na Výstavišti vydělávat o 12 měsíců déle.

Ačkoliv se ví již několik let, že Incheba, jakožto nájemce holešovického Výstaviště, neplní podmínky nájemní smlouvy a poškozuje tím nejen samotný areál, ale také Prahu jako město a její obyvatele, Rada hl. města jí opět dala rok k dobru. Až do konce roku 2010 tak může Incheba zneužívat výhodnou smlouvu, kterou s městem uzavřela, a Výstaviště nechat dále chátrat.

Radní na posledním zasedání v roce 2009 dali vedení Incheby dárek. Areál Výstaviště na další měsíce. Zároveň projednávali možnost, aby ji dodatkem zbavili nutnosti investovat do Výstaviště téměř miliardu korun. V původním návrhu smlouvy se totiž Incheba zavazuje k investicím do areálu ve výši jedné miliardy Kč. Podle jedné z variant, kterou radní v prosinci projednali, by se ale v dodatku od sumy odečetly jednak už investované částky, např. do rekonstrukce bazénu, ale také pojistné Průmyslového paláce, které bude  využito na jeho opravu. V tomto případě se může jednat až o 800 mil. Kč. Oprava Průmyslového paláce nemá přitom s původním úmyslem investovat onu miliardu do rozvoje areálu nic společného. Nevidím proto důvod, proč by se měla do původní sumy započítávat.

Město přitom stále nevylučuje, že za požár nese zodpovědnost přímo sama Incheba. Viník by dle vyšetřovatelů měl být znám již brzy. A hasiči stále nevyloučili, že jím může být Incheba. V takovém případě je odečítání opravy z částky na investice o to paradoxnější.

Celý problém má ale jednu hlavní příčinu. Tou je špatně  nastavená smlouva se společností Incheba Praha, kterou se nyní vedení města bojí vypovědět. Podle radních by městu totiž mohly hrozit žaloby o náhradu škody ze strany Incheby. Podle jiných posudků, které má ovšem Rada také k dispozici již od března 2009, je však možné od smlouvy odstoupit bez vážnějších rizik, neboť Incheba porušuje podmínky stanovené ve smlouvě. Ať tak či tak, vedení města si je evidentně vědomo křehkosti smlouvy, kterou s Inchebou uzavřelo. V žádném z usnesení Rady se ale nedočtete, co chce Rada hl. města udělat pro to, aby se podobně špatné smlouvy již neuzavíraly.

 

Autor: Miroslav Poche | středa 6.1.2010 10:29 | karma článku: 13,00 | přečteno: 1125x