Musíme se zaměřit na zvyšování energetické účinnosti

Vítám všechna rozumná opatření, která povedou ke snižování spotřeby a zvyšování energetické účinnosti, jelikož energetické úspory jsou bezesporu cestou k řešení energetické bezpečnosti a naší budoucnosti.

Za důležité v tomto směru však považuji, aby tyto požadavky byly zavedeny co nejjednodušeji, bez zbytečné byrokracie. A pro spotřebitele i výrobce byly přínosem, nikoliv otravnou přítěží.

Jedním z kroků, které vedou k energetickým úsporám, je i rozšiřování počtu výrobků, které musí být povinně vybaveny energetickým štítkem, který označuje jejich energetickou náročnost. Smyslem těchto štítků je poskytnout spotřebitelům jasné informace, na základě kterých si mohou vybrat ten nejúčinnější a nejúspornější výrobek. Na štítcích je proto možné nalézt údaje jako je například spotřeba elektrické energie, vody, vyprodukované emise nebo hlučnost. Tyto informace umožňují snadné a rychlé porovnání výrobků i odhad nákladů na jejich provoz, což je bezesporu přínosné opatření. Zároveň se také snadněji identifikují neúsporné výrobky, které nemají na evropském trhu, co dělat. Protože ty, které minimální stanovené požadavky splňovat nebudou, nebudou moci být u nás prodávány.

Už nyní musí být štítky vybaveny výrobky, jako jsou automatické pračky, sušičky prádla, chladničky a mrazničky, myčky nádobí, elektrické trouby, televizory, svítidla nebo například vysavače. Od září tohoto roku nově také například bojlery a kotle. Kromě elektronických přístrojů, ať už pro domácí, komerční či industriální využití, se povinnost vztahuje na další vybrané produkty, které mají velký potenciál vedoucí k úsporám energie, jako třeba okna. Štítky musí být označeny například i pneumatiky a svoje štítky mají i celé budovy. Nejnověji se směrnice, která tuto oblast upravuje, rozšiřuje o povinnost uvádění spotřeby energie na energetických štítcích profesionálních chladicích boxů.

Na zvyšování energetické účinnosti se také zaměřuje požadavek na ekodesign výrobků, jehož cílem snížení dopadu energetických spotřebičů na životní prostředí během jejich celého životního cyklu. I v tomto opatření vidím pro budoucnost velký potenciál. Ekodesign výrobků je totiž založen na environmentálních kritériích, která vychází z vědeckých poznatků včetně požadavků na bezpečnost, výběr a použití surovin, technologie a funkčnost.

Hledání cest, jak dosáhnout energetických úspor, považuji pro budoucnost za klíčové. Proto jako člen Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku podporuji takové návrhy, které k tomuto cíli povedou. Ovšem je třeba vše dělat s rozmyslem, protože i dobrý nápad může díky přemrštěné byrokracii v konečném důsledku nadělat více škody než užitku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | středa 1.7.2015 14:42 | karma článku: 10,60 | přečteno: 298x