Grémium ČSSD schválilo program pro sport, zde jsou podrobnosti

Po dlouhých jednáních sportovní subkomise ČSSD se nám podařilo dát dohromady kompletní program pro sport, který bude ČSSD dlouhodobě prosazovat. Program byl v prvním srpnovém týdnu schválen politickým grémiem ČSSD. Zde vám přináším konkrétních 7 usnesení, která byla schválena.

1. Nový legislativně právní rámec přidá sportu na důležitosti v rámci státní správy.

    Chceme zajistit, aby sport nebyl dále jen přívažek Ministerstva školství. Ministr nebo ministryně školství, mládeže a tělovýchovy mají většinou plné ruce práce se školstvím samotným, nemají tudíž čas věnovat se ještě sportu. Ať už to bude zajištěno vlastním orgánem, nebo jinou cestou, sportu bude věnována v rámci výkonné moci větší prostor, než doposud.

    2. Delegace zodpovědnosti a financování rekreačního sportu na úroveň krajů pomůže lépe přizpůsobit sportovní vybavenost podmínkám v krajích.

      Kraje ví lépe než orgány státní správy, jaké vybavení pro rekreační sport by mělo být vybudováno a kde. Zná lépe realitu kraje a dokáže lépe naslouchat tamním obyvatelům.

      3. Obsahová modernizace priorit a aktivit pomůže zatraktivnit sport mezi občany.

        Po dlouhém období nečinnosti v oblasti sportu je potřeba revidovat priority a aktivity, které jsou v rámci podpory sportu prováděny. Dokud nebudou přizpůsobeny tomu, jak se chtějí sportu věnovat občané, budou veškeré aktivity v této oblasti neefektivní.

        4. Pravidelná kontrola a vyhodnocení účinnosti prostředků zajistí efektivní využití zdrojů.

          Především teď, v době hospodářské krize, musí být finance využívány efektivně. K tomu patří kontrola účinnosti, činnosti a využití prostředků, které budou do sportu vloženy.

          5. Podpora sportovních svazů v oblasti národní reprezentace zefektivní přípravu národní reprezentace.

            Sportovní reprezentace ČR bude podporována centrálně.

            6. Sport zdravotně postižených musí být integrován do sportu pro ostatní občany.

              Ve všem, co budeme dělat pro sportování zdravých občanů, musí být zakomponována část, která bude řešit přístup postižených občanů ke sportu. Nelze se zaměřit zvlášť na jednu a zvlášť na druhou skupinu.

              7. Pořádání vrcholových sportovních akcí nesmí být ztrátové.

                Každá akce, která se bude pořádat, musí být podložena ekonomickou analýzou. Každý rok by měl existovat plán, který nám řekne, kolik peněž může být profinancováno v rámci sportovních akcí. Na základě toho bude možné pořádat více malých akcí, nebo jednu velkou akci.

                 

                Autor: Miroslav Poche | úterý 11.8.2009 14:21 | karma článku: 14,06 | přečteno: 2139x