Dopravní podnik: odbory varují před podfinancováním

Před 2 měsíci navrhovali zástupci zastupitelských klubů ČSSD, KSČM, SZ a SNK-ED navýšení rozpočtu Dopravnímu podniku hl. města Prahy. Návrh vycházel z analýzy rozpočtu pro rok 2009 a nabízel částečné řešení výrazného vnitřního dluhu společnosti, její neschopnosti platit z vlastních prostředků nasmlouvané dodávky nových tramvají a provozní ztrátu, která podniku hrozí. ODS bez projednání návrh ostatních zastupitelů zavrhla.

Dnes se k protestu proti nedostatečným dotacím města do Dopravního podniku přidaly i odbory. Petici, ve které odboráři varují před snížením kvality služeb a bezpečnosti provozu, podepsalo 12 odborových svazů. Doslova se v petici Pavlu Bémovi píše:  "Vyjadřujeme důrazný nesouhlas především s vaším postojem k financování objednaného rozsahu provozu v dopravním podniku." Jestliže město odmítne řešit finanční situaci do 15. srpna 2009, hodlají odboráři přijmout mimořádné kroky, které prozatím dále nespecifikovali.

ČSSD dlouhodobě prosazuje podporu Dopravnímu podniku, protože městská doprava je jedním z nejdůležitějších aspektů kvality života v metropoli. Fungující systém městské dopravy pomáhá snižovat znečištění metropole, pravděpodobnost vzniku dopravních kolapsů a usnadňuje občanům život ve městě.

ODS naopak oproti roku 2009 snížila provozní dotaci Dopravnímu podniku o zhruba 120 mil. Kč, a to přesto, že počet najetých kilometrů a přepravených osob rok od roku roste. Díky těmto počtům se vnitřní dluh společnosti zvyšuje. Na investice zároveň společnost dostala necelé 2 mld. Kč, což je podle informací ČTK nejméně za posledních 10 let. Vozový park Dopravního podniku by přitom dle analýz potřeboval rozšířit a modernizovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | pátek 24.7.2009 22:32 | karma článku: 8,55 | přečteno: 832x