Cyklostezka Rokytka: 3,15 km za 113 mil. Kč.

Vedení Prahy rozšiřuje ve městě cyklostezky. To není nic trestuhodného, ba naopak. Já sám, jako náruživý cyklista, tomu jenom fandím. Vadí mi ale cena a finanční podmínky, které stavbu cyklostezek mnohdy provází.

Posledním příkladem je cyklostezka Rokytka. Pozemky, na kterých stojí, byly vyměněny za stavební parcely v poměru pro město nevýhodném. Stavba jednoho kilometru cyklostezky navíc byla vyčíslena na více než 35 mil. Kč. Vede ale přes hodně mostů a mostků, takže nechci spekulovat o tom, jestli je to cena skutečně vysoká, nebo se jenom jako vysoká jeví na první pohled.

Poslední problém, který se ale při stavbě, respektive při financování stavby, vyskytl, mi bere dech. Ze dne na den se finance, které bude muset do trasy investovat Praha (zbytek peněz dává státní fond, evropské fondy atd.), zvedly ze 7 mil. Kč na 48 mil. Kč.

Jak se to stalo? 41 mil Kč (z celkových 78 mil. Kč, které mají být placeny z Evropského fondu regionálního rozvoje) najednou není způsobilých být vyplaceno z evropských fondů. A protože je stavba již v plném proudu, budou zaplaceny Prahou.

Nechápu, jak se může stát, že je 41 mil. Kč zařazeno špatně (tedy jako vyhovujících investici z fondů) a zajímalo by mě, kdo za tuto chybu ponese následky.

Mám rád cyklostezky a netvrdím, že by se Rokytka neměla stavět. A to i kdyby bylo od začátku jasné, že bude město stát 48 mil. Kč. Jde mi spíše o to, že i stavby za „pouhých“ 113 mil. Kč by měly být řádně naplánovány. Město by si zkrátka mělo dávat větší pozor, jak jsou plánovány projekty takových staveb a jejich financování.

 

Článek iDNES.cz s dalšími informacemi o cyklostezce Rokytce z 9.9.2009: zde

Autor: Miroslav Poche | úterý 15.9.2009 11:37 | karma článku: 11,57 | přečteno: 1625x