Červená vize Pavla Béma: Opencard po 3 letech

Pavel Bém stál u zrodu Opencard v roce 2006. Nadšeně ji obhajoval, vykreslil Pražanům vizi blízké budoucnosti – budoucnosti s plastovou kartičkou v peněžence, která vám otevře dveře do knihovny, muzeí, na sportovní akce, na úřady, prokážete se jí ve škole, v metru nebo u svého zaměstnavatele. Koupíte si s ní noviny, občerstvení, jízdenky, ba co víc, dokonce na ni dostanete slevu. A projekt Opencard posvětil. 

Od té doby uplynulz tři roky. Od té doby měla kartička městu vydělat přes 800 mil. Kč. Nevydělala nic. Ba co víc, 400 tis. občanům slouží jen jako tramvajenka a vstup do knihovny. Nic víc. Za investici přes 2000 Kč do jedné kartičky. Opencard totiž zdaleka neumí to, co umět měla. A peníze nenese.

A podle forenzních auditů, které si nechal náměstek Blažek provést, ještě ani dlouho neponese.

Přitom v Plzni dokázali funkcemi nabitou kartičku (nákup lístků na MHD, spojení s ISIC kartou, vstupy na kulturu a sport, e-peněženka, vstup do stravovacích zařízení) pořídit s náklady cca 1000 Kč na jednu vydanou kartičku.

Dalším sporným bodem financování Opencard jsou marketingové výdaje, které se pohybují až do výše 100 mil. Kč. Část těchto nákladů si totiž mezi sebe rozdělily firmy spojené s podnikatelem Michalem Voráčkem, který je napojený na podnikatele Janouška, známého přítele Pavla Béma.

Město tak utratilo necelou miliardu za projekt, který má sice vznešenou vizi, ale neměl pořádnou přípravu. I to potvrzuje forenzní audit, který si nechal náměstek Blažek zpracovat. Kdo je zodpovědný za to, že zcela základní nedostatky, které plán projektu má, byly odhaleny až teď? To je otázka, kterou primátor nechce odpovědět. Proto odmítá soustavně výsledky auditu i Opencard komentovat, dokud nebude hotový další, přímo jím zadaný, audit.

Celou černou díru na peníze kolem Opencard tak bude těžké vysvětlit a pochopit.

Pražská ČSSD přitom na nákladnost a funkčnost projektu upozorňovala už v minulých letech. Kdyby město poslouchalo tehdy, mohly být buď ušetřeny finance, nebo mohl být alespoň přepracován plán celého projektu. Stanoveny milníky, rozpočty a standardy. Bohužel, radní v Praze mají pocit absolutní moci. S prostou většinou v Zastupitelstvu hlavního města Prahy si zamítnou, popř. hodí pod stůl jakékoliv připomínky opozice, ať už jsme to my, Zelení, SNK ED nebo KSČM.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | středa 2.12.2009 11:57 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1476x