Bernardův volební poplatek

Jak se zdá, připravil rodinný pivovar Bernard nějaký obzvláště silný ležák. Ne – nedělám reklamu novému alkoholickému nápoji. Pouze mě nenapadá jiné vysvětlení, proč mohl majitel zmíněného pivovaru navrhnout něco tak absurdního, jako je placení regulačních poplatků u voleb. Nevěříte?

Tak se pevně posaďte a čtěte. V časopise Euro totiž řekl pivovarník mimo jiné následující: „Jednoduše by se tím odstranila jedna z velkých slabin demokracie. Nyní stačí zkorumpovat voliče neuvěřitelnými sliby, ať to stojí, co to stojí. Většina těchto voličů, kteří jen reagují na nesplnitelné sliby politiků, by ale nebyla ochotna zaplatit třeba stokorunu za to, aby šla volit. Podívejme se, co vyvolal třicetikorunový poplatek u lékaře. Tento zdánlivě drobný krok by způsobil obrovskou akceleraci vývoje země a její ekonomiky. A to proto, že ve volbách by konečně začali vítězit lidé se zdravým selským rozumem nabízející skutečná řešení, a ne technologové moci korumpující voliče.“

Jinými slovy to znamená, že podle pana Bernarda jsou politici jako Miroslav Kalousek, Ivan „Íčko“ Langer, Milan Jančík, Pavel Bém, Petr Nečas a další „lidmi se zdravým selským rozumem“, kteří to s naší zemí myslí dobře. Moderní sociální stát evropského střihu je pak podle názoru téhož pána „neuvěřitelným a nesplnitelným slibem“ a neodvážím se napsat, co si pivovarník nejspíše myslí minimálně o 30 až 40 % občanů. Je tohle na seriózní debatu?

Příliš není. A proto navrhuji následující: Ať dostane každý, kdo se zúčastní voleb, na ruku 50 Kč v případě voleb parlamentních a 70 Kč v případě voleb krajských a komunálních a rovnou stovku za účast v senátních volbách.

Bude to mít veskrze pozitivní dopady. Velká většina kandidátů do senátu je totiž volena pouhými několika procenty hlasů a radničním kmotrům ODS stačí, když je ve volbách podpoří jejich zaměstnanci a rodinní příslušníci. Tyto osoby pak plundrují státní rozpočet nesmyslnými projekty jako Opencard či neblahé paměti aquapark Bublava a zůstávají po nich miliardové sekery. Pokud bude volební účast stoprocentní, řada z těchto politiků nebude zvolena a jejich místa zaujmou kvalitní kandidáti se zdravým rozumem. A stát ušetří daleko víc, než vydal za „volební prémii”.

Přidá Vám to jako absurdní návrh, ztělesňující ten nejhorší levicový populismus? Přijde Vám, že to staví principy demokracie tak trochu na hlavu? Máte naprostou pravdu. Můj návrh je úplně stejně nesmyslný jako návrh pana Bernarda, akorát s opačným znaménkem. Pouze jej – na rozdíl od pivovarníka – nemyslím vážně.

A na závěr pár moudrých slov klasika: „Národ, který zklamal svoji vládu, prostě ignorujte a zvolte si nějaký jiný.“ Bertold Brecht (1898 – 1956), německý dramatik.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Poche | středa 7.4.2010 13:42 | karma článku: 13,71 | přečteno: 1633x