Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Správné čepování ovlivňuje výrazně kvalitu piva

Stejně jako v případě potravin roste v posledních letech v naší zemi zájem zákazníků o původ, složení, technologii výroby a celkovou kvalitu také u prodávaných piv. U točených piv ale ovlivňuje kvalitu navíc ještě správný způsob čepování a údržba pivního vedení v jednotlivých restauracích, které může ovlivnit kvalitu piva zcela zásadně, podle mého názoru klidně až z 50 procent. To ostatně vystihuje i jeden z nejznámějších sloganů, podle kterého „sládek pivo vaří, ale hostinský pivo dělá“. Zejména díky tomu může pivo stejné značky, stupňovitosti i výrobní šarže chutnat v různých restauracích s rozdílným přístupem k čepování či skladování piva jinak. 

Kvalitu piva ovlivňuje již jeho skladování a podmínky narážení. Sudy s pivem by měly být ve sklepích restaurací skladovány při teplotách do 10 stupňů Celsia. Při narážení by pak nemělo pivo utrpět žádný zásadní teplotní a jiný „šok“, což v praxi znamená, že sud by neměl být narážen bezprostředně po jeho transportu do restaurace, ale pivo je nutné naopak nechat několik hodin odpočinout.

Teplota čepovaného piva by se měla pohybovat mezi 7 až 9 stupni Celsia. Sklenice musí být pochopitelně umyté, a to bez použití prostředků typu jar, pivo by se následně mělo čepovat do mokré sklenice. To přispívá k vyšší přilnavosti piva ke stěnám půllitru, což poznáme podle toho, že se po upití části piva udělají na sklenici či půllitru kroužky ze zbytků pěny. Pokud se ale na stěnách sklenic tvoří bublinky oxidu uhličitého, svědčí takový stav naopak o špatně umytých sklenicích. Správně načepované pivo se také pozná podle pěny (čepice) na povrchu piva. Přítomnost pěny má přitom svůj význam - chrání totiž pivo před únikem oxidu uhličitého do vzduchu.  Bez pěny ztrácí pivo důležitou vlastnost typickou pro piva tradičního českého typu – pitelnost.

Na kvalitu piva, jak již bylo řečeno, má velký vliv péče o vedení piva v provozovnách, kde se pivo čepuje. Vedení by se mělo na noc propláchnout vodou, aby v něm pivo nezůstávalo a nekazilo se. Samotné pivní vedení by mělo být zhruba dvakrát do měsíce podrobeno servisní kontrole, kterou například my v Zubru našim odběratelům zajišťujeme sami/y. Co se týká používaných tlačných plynů, pak nejvhodnější formou je biogon, což je směs oxidu uhličitého s dusíkem. V některých restauracích se používá jen samotný oxid uhličitý, to ale vede při dlouhodobém působení k přesycení piva tímto plynem.

Kvalita čepovaného piva v restauracích určitě ovlivňuje každého z nás ve výběru prostředí, kde si své oblíbené pivo vypijí. Podmínkou k tomu, abychom tak činili (jak je naším národním zvykem), přímo v restauracích, je kromě jedinečné atmosféry hospod a hospůdek také poučený a pivo správně čepující hostinský. Právě o to se v místech, kam dodává své produkty, snaží i náš Pivovar ZUBR.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Pluháček | středa 29.1.2014 10:09 | karma článku: 16,68 | přečteno: 965x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik