Správné čepování ovlivňuje výrazně kvalitu piva

Stejně jako v případě potravin roste v posledních letech v naší zemi zájem zákazníků o původ, složení, technologii výroby a celkovou kvalitu také u prodávaných piv. U točených piv ale ovlivňuje kvalitu navíc ještě správný způsob čepování a údržba pivního vedení v jednotlivých restauracích, které může ovlivnit kvalitu piva zcela zásadně, podle mého názoru klidně až z 50 procent. To ostatně vystihuje i jeden z nejznámějších sloganů, podle kterého „sládek pivo vaří, ale hostinský pivo dělá“. Zejména díky tomu může pivo stejné značky, stupňovitosti i výrobní šarže chutnat v různých restauracích s rozdílným přístupem k čepování či skladování piva jinak. 

Kvalitu piva ovlivňuje již jeho skladování a podmínky narážení. Sudy s pivem by měly být ve sklepích restaurací skladovány při teplotách do 10 stupňů Celsia. Při narážení by pak nemělo pivo utrpět žádný zásadní teplotní a jiný „šok“, což v praxi znamená, že sud by neměl být narážen bezprostředně po jeho transportu do restaurace, ale pivo je nutné naopak nechat několik hodin odpočinout.

Teplota čepovaného piva by se měla pohybovat mezi 7 až 9 stupni Celsia. Sklenice musí být pochopitelně umyté, a to bez použití prostředků typu jar, pivo by se následně mělo čepovat do mokré sklenice. To přispívá k vyšší přilnavosti piva ke stěnám půllitru, což poznáme podle toho, že se po upití části piva udělají na sklenici či půllitru kroužky ze zbytků pěny. Pokud se ale na stěnách sklenic tvoří bublinky oxidu uhličitého, svědčí takový stav naopak o špatně umytých sklenicích. Správně načepované pivo se také pozná podle pěny (čepice) na povrchu piva. Přítomnost pěny má přitom svůj význam - chrání totiž pivo před únikem oxidu uhličitého do vzduchu.  Bez pěny ztrácí pivo důležitou vlastnost typickou pro piva tradičního českého typu – pitelnost.

Na kvalitu piva, jak již bylo řečeno, má velký vliv péče o vedení piva v provozovnách, kde se pivo čepuje. Vedení by se mělo na noc propláchnout vodou, aby v něm pivo nezůstávalo a nekazilo se. Samotné pivní vedení by mělo být zhruba dvakrát do měsíce podrobeno servisní kontrole, kterou například my v Zubru našim odběratelům zajišťujeme sami/y. Co se týká používaných tlačných plynů, pak nejvhodnější formou je biogon, což je směs oxidu uhličitého s dusíkem. V některých restauracích se používá jen samotný oxid uhličitý, to ale vede při dlouhodobém působení k přesycení piva tímto plynem.

Kvalita čepovaného piva v restauracích určitě ovlivňuje každého z nás ve výběru prostředí, kde si své oblíbené pivo vypijí. Podmínkou k tomu, abychom tak činili (jak je naším národním zvykem), přímo v restauracích, je kromě jedinečné atmosféry hospod a hospůdek také poučený a pivo správně čepující hostinský. Právě o to se v místech, kam dodává své produkty, snaží i náš Pivovar ZUBR.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Pluháček | středa 29.1.2014 10:09 | karma článku: 16,68 | přečteno: 965x