Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pivo je důležitým identifikačním logem českých a moravských regionů

Celosvětový proces globalizace se bohužel především v potravinářství a nápojovém průmyslu stále více projevuje stíráním kdysi mnohotvárné pestrosti regionálních gastronomických a nápojářských specialit. Dnes bohužel platí, že se ve všech obchodech a restauracích „od Šumavy k Tatrám“ setká jejich návštěvník, až na čestné výjimky, se stejnou nabídkou potravinářských produktů.  A to je podle mého názoru velká škoda.

Jedním z mála typů výrobků, které působí proti tomuto trendu a které se v poslední době velmi rozvíjejí, jsou regionální pivní speciály stále více oblíbené spotřebitelskou veřejností. Ta většinou ztotožňuje výrobu takových piv s produkcí minipivovarů, skutečností ale je, že speciální a netradiční piva dodávají na trh i střední a větší pivovary, jako například Pivovar ZUBR.

Před Vánoci jsme na trh uvedli pivní speciál ZUBR MAXXIM 14°. Vloni v létě jsme pak vstoupili na trh s ochuceným pivem Zubr YUZU, které mělo mimořádný úspěch, a proto jsme připravili i jeho „zimní“ variaci HOT YUZU. Ta se zejména v lyžařských střediscích v Jeseníkách a i na vánočních trzích v Přerově stala velmi vyhledávanou specialitou. A nakonec letošní jaro jsme představili májový ležák ZUBR EXTRA HOŘKÝ, který v tancích zraje až 65 dní. Obecně tak lze říci, že každý rok přichází Pivovar ZUBR se dvěma až třemi novinkami, resp. pivními speciály. A budeme v tom pochopitelně pokračovat i nadále.

„Antiglobalizační“ role piva, zejména v naší zemi, je přitom významnější, než by se první pohled mohlo zdát. Podle jen několik let starého průzkumu, který si nechal zpracovat Český svaz pivovarů a sladoven, je pro cizince poznávání a konzumace českých piv druhým nejčastějším důvodem k návštěvě ČR. Argumentem pro taková rozhodnutí je právě identita a všechna možná specifika našich piv, včetně nově vytvářených pivních speciálů. Jen za „nějakým pivem“ by cizinci do naší země pochopitelně nejezdili – všichni totiž mají „nějaké pivo“ doma.

Pivo je tak v současné době důležitým identifikačním „logem“ českých a moravských regionů, a tento jeho potenciál by se měl dále rozvíjet. Jednou z možností ve spojení s turistikou jsou například „pivní stezky“, které jsou z pochopitelných důvodů určeny pro pěší turistiku, což ovšem dává lepší možnosti poznávání místních přírodních a architektonických památek. Těch je na celém území ČR celá řada, a jejich poznávání je oním prvním důvodem k návštěvě naší země cizinci. Ideálním synergickým efektem je tedy propojit první i druhý důvod dohromady.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Pluháček | čtvrtek 9.5.2013 10:45 | karma článku: 12,91 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik