Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spontánní záležitosti...

Pořád  nás někdo chce řídit a vládnout a určovat, kam máme jít a pomáhat a podporovat a zakazovat, a plánovat a rozdělovat a přerozdělovat a léčit a předpisovat a povolovat, k čemu žádné povolení nepotřebujeme.

   Když  něco nemá cíl, děje se neřízeně, samo od sebe, říkáme, že se to děje spontánně. Spontánnost dění má svůj půvab. Naplánovanost je nudná – vzpomeňme si, jak si onen mladý muž ve filmu Konec básníků v Čechách (hrál ho myslím Oldřich Navrátil) naplánoval rok po roce svůj život, kariéru, manželství, děti, dokonce zahraniční dovolenou v Jugoslávii…nadšený z toho byl jen on sám, jak si to pěkně vymyslel. Naplánovanost v sobě nemá život, je to šeď a nuda. Někdo něco vymyslí, a doufá, že to bude žít. Jenže ono to nežije, nebo jen přežívá díky námaze a investicím, které tomu někteří lidé věnují. Podívejte na umělé jazyky, jako je esperanto. Esperanto, domnívám se, vzniklo z velké ambice dohodnout se na jednotném jazyku. Jak by se lidstvu ulehčilo, kdyby všichni mluvili jedním jediným jazykem!

  Jenomže to nejde. Jsou věci, kterým je nejlépe ve spontánnosti, které nikdo nevymyslel a nenaplánoval, které neměly žádný cíl a nikdo je nereguluje v jejich vývoji. To je  třeba živý jazyk. Ale třeba i morálka a pravidla chování. Ty se liší v různých pospolitostech jako se liší jazyky. Když si někdo vymyslí morálku pro všechny, je to šeď, nuda, mrtvola.

   Evropská unie, vymyšlená seshora pro všechny, je něco podobného jako esperanto. Václav Havel si myslel, že to půjde vylepšit:  „Četba všech dokumentů ES i EU mne totiž přesvědčila o tom, že to je nesmírně složitý a nepřehledný balík, samé administrativní ptydepe, kterému rozumí jen profesionálové, nikoli občané.“ (V.H.: Prosím, stručně – lze stáhnout z webu knihovny V.H.)

  Havel navrhoval to zjednodušit, ale od doby, kdy o tom uvažoval, nastal pravý opak. Evropská unie má čím dál víc nepřehledných předpisů a její umělé udržování stojí čím dál víc peněz. Neživé věci se musí udržovat penězi a mocí.

  Komunismus je dobrý, jen je třeba ho vylepšit, myslelo si za komunismu mnoho lidí. (Někteří i dnes.) Jenže komunismus také nevznikl spontanně, byl vymyšlen jako krásná idea. Musel být udržován mocí. 

  Myslím, že je dobré životní pravidlo: Neplést se do věcí, které probíhají spontánně, samy od sebe, bez cíle, neřízeně. V tomto ohledu třeba medicína se podle mne příliš plete do spontánních a složitých dějů v lidském těle. Je na to i pěkné přísloví.

  Vlády zemí včetně naší  vlády si myslí, že je jejich úkolem se plést do všeho možného, co by se však mnohem lépe, k větší spokojenosti  jejich občanů, dělo bez vládních zásahů a regulace - kdyby se tomu nechal spontánní vývoj. Mám dojem, že si lidé neuvědomují, že nejen zákazy, ale i podpory a různé pomoci jsou regulací. Každá dotace je podpora jednoho na úkor druhého. Je to zásah do sponntánního vývoje. Nelíbí se mi, když  se vážení občané posmívají „neviditelné ruce trhu“, a vlastně trhu nerozumí. Říkají, že neviditelná ruka trhu všechno nevyřeší.  Spisovatel Alex Koenigsmark má na blogu rádoby vtipné foto, jak ho dusí neviditelná ruka trhu. Václav Havel píše(Prosím, stručně): „Všechno měla zařídit„neviditelná ruka trhu“, ale jsou věci, které ona prostě zařídit nemůže, ba řekl bych, že tato slavná neviditelná ruka je občas schopna páchat i velmi viditelné zločiny.“

  Asi by se patřilo, aby Havel napsal,  o jaké zločiny oné ruky jde. Je ovšem pravda, že spontánní procesy na neregulovaném trhu nevyřeší všechno, všechny lidské těžkosti a maléry. Také je pravda, že na trhu mohou vzniknout velmi viditelné „zločiny“, jak píše Havel.  Spontánní procesy nedělají dobro pro každého.  Jenomže je také pravda, že ani regulovaný trh nevyřeší všechno a že i na regulovaném trhu mohou vzniknout pěkně viditelné zločiny. Dnes je trh regulovaný a lidé nadávají na zločinnost politiků a korupčníků a klientelismus …  Ale hlavně:  na regulovaném trhu se kazí dobro ze spontánního trhu: na spontánním trhu  se nejlépe  vytváří cena a  nejlépe alokují zdroje.  A to je dobro ne pro boháče, ale pro všechny. Nikdo to nemusí řídit a určovat, kam se to má pohybovat.  (Kdo to neví, měl by se přiučit z učebnice ekonomie.)

  Spontánně se vytváří  i pravidla správného chování. Lidé je dodržují nebo nedodržují, ale vědí, že platí. Takže i soudcové to vědí. Ta pravidla je často obtížné formulovat do obecných psaných zákonů, což ale nebrání tomu, aby soudce v konkrétním případě mohl rozhodnout co je správné. Nepotřebuje k tomu tzv. zákonodárce, kteří ho nutí, aby rozhodoval podle jejich tzv. zákonů. Ty zákony patří zrušit a nechat soudce soudit bez nich. A tu si opět vzpomínám na Václava Havla, který už ve svém „slavném“ rudolfínském  projevu si stěžoval, že je příliš mnoho zákonů a předpisů, ve kterých se nikdo nevyzná.

   Věřme víc spontánnosti!

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Plíva | pátek 2.3.2012 13:31 | karma článku: 11,27 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Jiří Plíva

Povinná škola pro šestileté děti je špatně

Mám zkušenost s individuální výukou pěti-šestiletých dětí. Každé dítě je odlišné i podle toho v jakém prostředí vyrůstá. Prostředí učí. Děti jsou posílány do povinné školy předčasně.

17.9.2018 v 11:17 | Karma: 16,34 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jiří Plíva

K tomu plagiátorství

Podle mého názoru jsou paní Malá a pan Krčál jsou jen špičkou obrovského ledovce, který se občas vynoří nad hladinu.

18.7.2018 v 16:43 | Karma: 22,00 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Jiří Plíva

Klaus mladší v Boleticích

Nelíbí se mi článek Václava Klause ml.na Novinky.cz (zde) o jeho návštěvě tzv. pasťáku v Boleticích.

15.5.2018 v 21:45 | Karma: 17,33 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Společnost

Jiří Plíva

Spory o dvouleté děti

V souvislostí s úmyslem některých poslanců dát do zákona povinnost pro mateřské školy přijímat do péče už dvouleté děti se o tomto problému diskutuje a diskuze často míří do nepodstatných věcí.

28.3.2018 v 16:30 | Karma: 7,85 | Přečteno: 309x | Diskuse| Politika

Jiří Plíva

Indoktrinace ve školství

Indoktrinace (z lat. doctrina, nauka) znamená úsilí zaměřené k slepému a odevzdanému přijetí určité doktríny, názorů či postojů, které nepřipouští diskusi ani kritiku. Někdy je provázeno nátlakem nebo hrozbami. (Wikipedie)

22.2.2018 v 17:36 | Karma: 13,68 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. května 2024  20:49

Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...

Polští vojáci ztratili odstřelovačskou pušku, pátrá po ní i kontrarozvědka

13. května 2024  20:48

Polští vojáci z jednotky územní obrany při víkendovém cvičení ztratili odstřelovačskou pušku, jakou...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  19:53

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 981x
Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Seznam rubrik