Rudolf Kučera z čro6 chce zdanit banky

Už delší dobu mám dojem, že komentátor českého rozhlasu 6 Rudolf Kučera to má v hlavě nějak pomotané soudě podle jeho pravidelných sobotních komentářů. V posledním dne 2. června, řekl že banky kradou a že je jednoduchý lék na to - zdanit banky.

 Neřekl, jak banky kradou, což mne mrzí, protože důchod  mně také chodí do banky,  chtěl bych tedy vědět, jak banky kradou. Kdyby kradly, měly by na to skočit soudy.

  Také nechápu, jak by se zdaněním ta zlodějna zamezila, kdyby existovala.  Vskutku jednoduché – a hodné jednoduchého mozku. Představte si, že bychom léčili zloděje tím, že bychom na ně uvalili daně z ukradeného. Zdaním zloděje a hle - už nekrade!

   Dále nechápu o jakou daň by šlo. Banky zřejmě nějaké daně platí – DPH a daň ze zisku. Asi  měl Kučera na mysli ( neřekl to ale) to, co schválil Evropský parlament 23. května – daň z finančních transakcí.

  Jenomže EU neříká, že banky kradou a proto ta daň. EU daň  oficiálně zdůvodňuje tím, že prý finanční instituce zavinily finanční krizi a mají se tedy podílet na záchranných operacích. Nechci se tady přít o to, kdo zavinil finanční krizi - nemyslím si, co v EU, ale krást a něco zavinit je rozdíl pane Kučero.

  Vybraná daň  má být odhadem 60 miliard euro,říká EU. A má jít do rozpočtu EU – a to je zřejmě neoficiální důvod této daně. Poslanci Evropského parlamentu si tak chtěli zajistit, aby bylo stále dost peněz na jejich královské mzdy. Nutno říci, že proti  schválenému zákonu byli jen europoslanci za ODS. Lidovci a sociální demokrati to odhlasovali.

   Nicméně pro zákony o daních platí v EU pravidlo jednomyslnosti – takže je na každé zemi, jestli  daň zavede.   Česko daň nezavede. To se ovšem nelíbí eurohujerům, ke kterým asi pan Kučera patří.

  Kučera řekl, že ve Švédsku tu daň zavedli a měla úspěch. Pravda ovšem  je, že ve Švédsku  před pár lety tu daň zkusili, a protože to bylo špatné, zas ji zrušili.

  Komentář Rudolfa Kučery z pořadu „Události a názory“ je možno stáhnout z webu čro6.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Plíva | neděle 3.6.2012 21:25 | karma článku: 16,68 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Jiří Plíva

K tomu plagiátorství

18.7.2018 v 16:43 | Karma: 22,00

Jiří Plíva

Klaus mladší v Boleticích

15.5.2018 v 21:45 | Karma: 17,33

Jiří Plíva

Spory o dvouleté děti

28.3.2018 v 16:30 | Karma: 7,85

Jiří Plíva

Indoktrinace ve školství

22.2.2018 v 17:36 | Karma: 13,68