Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik stojí celní úřad a kolik se vybere cla?

Adresát: brig. gen. JUDr. Ing. Pavel Novotný, generální ředitel Generálního ředitelství cel

Vážený pane brigádní generále,

    slyšel jsem, že náklady na celní úřad převyšují vybrané clo. Je to pravda? Podle mých zkušeností ano. Slyšte můj příběh: Můj kamarád v Austrálii, neznalý českých celních předpisů, mi koncem srpna 2010 poslal balíček – 4 paklíky tabáku po 50 gr. Poštovné ho stálo 80 AUD.  Chtěl mně překvapit a udělat mi radost, jak mi dodatečně napsal. 12. září 2010 jsem dostal od České pošty doporučený dopis s mnoha přílohami, ze kterých jsem vyrozuměl, že abych nemusel pro balíček jezdit do Prahy mám poslat poště plnou moc a zaplatit clo a další poplatky v celkové výši asi 300 Kč. Poslal jsem plnou moc a dlouho se nic nedělo. Po měsíci jsem poslal urgenci, na tu mi už pošta neodpověděla. Před týdnem, tedy po 4 měsících mlčení, jsem obeslal poštovní ombudsmanku, která mi odpověděla, a nyní jsem dostal vyjádření od celního úřadu:

Vaše zásilka podléhá zákazům pro tabákové výrobky. Z průvodního dokladu zásilky vyplynulo, že tato zásilka obsahuje  tabák do dýmky 4 x ā 50 gr, ale dle celních předpisů viz níže zásilku nelze  zcela propustit do režimu volného oběhu, protože výrobky nejsou označeny českou tabákovou nálepkou viz vysvětlení ze zákona uvedené níže. Dovoz neznačených tabákových výrobků je dle zákona 353/2003 Sb., přípustný v množství nejvýše do 50 ks cigaret, nebo 25 ks doutníčků (o hmotnosti nejvýše 3g/ks), nebo 10 ks doutníků, nebo 50g tabáku ke kouření, nebo úměrná souprava těchto výrobků (pouze za předpokladu splnění podmínek daných ustanoveními čl. 25 – 27 Nařízení Rady (EHS) č. 1186/2009 - dárkové zásilky). Na oficiálních internetových stránkách České pošty, s.p. http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/ocekavate-zasilku-ze-zahranici--id357/ je uvedeno: ..."V případě dovozu většího, než povoleného množství, je třeba pro informace k odbavení kontaktovat informační linku Celního úřadu Praha Ruzyně, odd. 023.1, která je v provozu každý pracovní den v době 8,00 – 15,30 hod. na tel. 257 019 256."...
Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, v platném znění, stanovuje povinnost značit tabákové výrobky platnou českou tabákovou nálepkou. Zákon dále stanoví, že tabákové výrobky musí být označeny platnou českou tabákovou nálepkou mj. již v okamžiku jejich vstupu na daňové území České republiky. Tato povinnost se nevztahuje na tabákové výrobky v zásilkách, zasílaných mezi soukromými osobami, při nichž nedojde k překročení množstevních limitů. Jelikož deklarujte předmětnou zásilku jako dárek,(já jsem nic nedeklaroval, deklaroval  odesilatel) tak ve Vašem případě však došlo k překročení množstevního limitu.
Celní úřad Praha Ruzyně - oddělení 023.1 zastává právní názor, že takovéto neznačené tabákové výrobky nelze příjemci zásilky v České republice propustit, a to ani v případě, že by příjemce zásilky chtěl uhradit spotřební daň, daň z přidané hodnoty a clo v příslušné výši.
 A dále mi poskytli tuto radu:
Jelikož Česká pošta, s.p. není oprávněna dělit zásilky, jako další řešení vidím, že se jako adresát zásilky dostavíte osobně  na Vyměňovací poštu Praha 120, Plzeňská 290/139, 22000 Praha 5 do 3 patra na oddělení mezinárodních přepážek, kde si vyzvednete doklady k předmětné zásilce. Poté s doklady půjdete na Celní úřad Praha Ruzyně, odd. 023.1, který se nachází ve stejném patře, kde provedete celní řízení osobně. U zásilky bude nejdříve projednávajícím celníkem posouzeno, zda se jedná o dar. Pokud celní úřad vyhodnotí, že se nejedná o dar, zásilku nepropustí celou do režimu volného oběhu z výše uvedených důvodů a  bude z rozhodnutí celního úřadu odeslána zpět do zahraničí. Pokud ji jako dar vyhodnotí, za přítomnosti celníka otevřete zásilku, z niž bude 50 gr  tabáku ke kouření propuštěno jako dar do režimu volného oběhu s osvobozením od cla a DPH a zbytek zásilky bude přeložen do Vámi přinesené krabice a odeslán zpět odesilateli. 

  Je mi 67 let.  Nejsem blázen, abych jezdil z Moravy do Prahy kvůli jednomu paklíku tabáku. Pošta odešle balíček do Austrálie na své náklady. K tomu nutno připočíst další manipulační náklady, cenu dopisování se mnou atd. Je tedy zřejmé, že stát zde vyhazuje peníze oknem.

  Navrhuji Vám, pane generále, abyste jako hospodárný představitel státu, navrhl ministru financí, aby vypracoval návrh zákona na zrušení cel, celního úřadu a celníků. Stát tak dost  ušetří - a když nás přestane sekýrovat, získá na důvěře, které už bohužel moc nemá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Plíva | čtvrtek 19.1.2012 0:26 | karma článku: 28,17 | přečteno: 2425x
  • Další články autora

Jiří Plíva

Povinná škola pro šestileté děti je špatně

Mám zkušenost s individuální výukou pěti-šestiletých dětí. Každé dítě je odlišné i podle toho v jakém prostředí vyrůstá. Prostředí učí. Děti jsou posílány do povinné školy předčasně.

17.9.2018 v 11:17 | Karma: 16,34 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jiří Plíva

K tomu plagiátorství

Podle mého názoru jsou paní Malá a pan Krčál jsou jen špičkou obrovského ledovce, který se občas vynoří nad hladinu.

18.7.2018 v 16:43 | Karma: 22,00 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Jiří Plíva

Klaus mladší v Boleticích

Nelíbí se mi článek Václava Klause ml.na Novinky.cz (zde) o jeho návštěvě tzv. pasťáku v Boleticích.

15.5.2018 v 21:45 | Karma: 17,33 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Společnost

Jiří Plíva

Spory o dvouleté děti

V souvislostí s úmyslem některých poslanců dát do zákona povinnost pro mateřské školy přijímat do péče už dvouleté děti se o tomto problému diskutuje a diskuze často míří do nepodstatných věcí.

28.3.2018 v 16:30 | Karma: 7,85 | Přečteno: 309x | Diskuse| Politika

Jiří Plíva

Indoktrinace ve školství

Indoktrinace (z lat. doctrina, nauka) znamená úsilí zaměřené k slepému a odevzdanému přijetí určité doktríny, názorů či postojů, které nepřipouští diskusi ani kritiku. Někdy je provázeno nátlakem nebo hrozbami. (Wikipedie)

22.2.2018 v 17:36 | Karma: 13,68 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Češi mají sex méně často, říká průzkum. S intimním životem jsou spokojeni

13. května 2024  11:31

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

13. května 2024  11:31

Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle...

Mladí se v noci koupali v chebské kašně, poškodili při tom sochu rytíře

13. května 2024  11:21

Uchycení sochy Rolanda k podstavci na kašně v horní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu...

Fiala nedodržel slovo, že podepíše abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman

13. května 2024  9:53,  aktualizováno  11:18

Bývalý prezident Miloš Zeman obvinil premiéra Petra Fialu (ODS), že nedodržel slovo, že podepíše...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 981x
Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Seznam rubrik