Königsjodler Klettersteig, čistokrevné "D"

Jedna z opravdu nejskvělejších a nejvíce dechberoucích cest, právem patří mezi významné trofeje každého nadšeného ferratisty. Krásný zážitek na perfektně postavené cestě, nejtěžší v oblasti rakouského Hochkönigu.

Zajištěná cesta Königsjodler byla vybudována v roce 2001. Jedná se o nejtěžší ferátu na Hochkönig a nejdelší na Salzburgsku. Feráta je dlouhá asi 1700 metrů a překonává vrcholky Teufelshörner, Kematstein (také Kummetstein) a končí na vrcholku Hoher Kopf.

Cesta většinou vede přímo po divokém hřebeni. Neobyčejnými způsoby překonává malé a velké skalní průrvy (Jungfrauensprung, Teufelsschlucht a Flying Fox) a 8 z části téměř špičatých skalních věží.

Jelikož z jedné skalní věže velmi strmě sešplháte a na další musíte zase těžce vylézt, stává se ze 1700 metrů dlouhé zajištěné cesty zatěžkávací zkouška.

Tato cesta je skvělá i svými výhledy do okolní krajiny, za jasných slunečních dnů je nabízené panoráma opravdu výjimečné.

Ačkoliv je zajištěná cesta hodnocena „jen“ jako D, díky své extrémní délce ve velké výšce patří k nejtěžším sportovním feratám východních Alp. Jednotlivé pasáže jsou velmi vzdušné a většinou ne lehčí jak B/C. 

Zdá se že každý krok je promýšlen, ferratistovo srdce plesá a oko se kochá. Už nástup nám ukazuje, jaký bude celý zbytek cesty. Kdo má tedy hned v prvních krocích potíž, určitě ať se vydá na vrchol Hochkönigu spíše turistickou cestou.

Ve ferratě se velmi vyváženě střídají těžší a lehčí pasáže, cesta vede nahoru a dolů a kopíruje hřebínky vedoucí k vrcholu Hoher Kopf (2875 m.n.m.). Už tak dokonale stavěnou cestu vyšperkovali autoři ještě atrakcemi typu lanový mostek, překrok ze skály na skálu a tzv. Flying-Fox (přelanění). 

Podle nich lze cestu rozdělit na části – nejdříve nás potká překrok ze skály na skálu (Jungfrauensprung), následuje krátký lanový most přes „Ďáblovu propast“ (Teufelsschlucht) a pro nadšence je o další vrchol dál nachystána „lanovka“, respektive lano od skály k další skále.

Zde je nutné mít k dispozici kladku s karabinou nebo odsedávací smyčku, kterou si optimálně zkrátíte, a společně s karabinami jistícího setu se pošoupáváte nad propastí ke druhé skále. 

Kdo se necítí, je možné využít klasickou zajištěnou variantu dolů do sedýlka a nahoru. Krátce po „Flying-Fox“ je možnost nouzového sestupu kotlem Birgkar (za mokra velmi nepříjemné, až nebezpečné), pro lezce začíná druhá část klasického lezení na vrchol Kummetstein a dále na Hoher Kopf. 

Cesta končí u vrcholové knihy a dále se pokračuje podél ledovce a nahoru na vrchol Hochkönigu (2941 m.n.m.). 

 

Autor: Lucie Plicová | úterý 2.5.2017 17:34 | karma článku: 17,82 | přečteno: 735x