Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krušnohorská magistrála na štěrkoletech

Přes dvě stovky kilometrů, brutální převýšení, fantastické sjezdy, šest cyklo nadšenců a krásné stezky mezi lesy a loukami. V hlavní roli cyklistická Krušnohorská magistrála vinoucí se přes celé Krušné hory.

Přes celé Krušné hory se můžete vydat po 242 km dlouhé Krušnohorské magistrále. V létě je magistrála vyhledávána pěšími turisty a cykloturisty, v zimě se stává oblíbeným cílem milovníků bílé stopy. Především pro cyklisty je Krušnohorská magistrála páteřní cyklostezkou, která je provede celým pohořím z úplného západu republiky z Chebu až na severočeský Sněžník u Děčína, kde navazuje na Labskou trasu.

Trasa: Cheb – Františkovy Lázně – Skalná – Plesná – Luby – Kraslice – Bublava – Horní Blatná – Boží Dar – Klínovec – Měděnec – Přehrada Přísečnice – Hora Sv. Šebestiána – Načetín – Kalek – Hora Sv. Kateřiny – Mikulovice – Nová Ves v Horách – Mníšek – Klíny – Flájská přehrada – Nové Město – Mikulov – Cínovec – Fojtovice – Krásný Les – Nakléřov – Tisá – Děčínský Sněžník – Děčín.

Při putování po trase minete celou řadu přírodních a technických zajímavostí, kochat se můžete překrásnými výhledy nebo můžete pozorovat zdejší vzácnou faunu a floru. Podél Krušnohorské magistrály narazíte také na známé i méně známé horské obce a městečka s muzei a místními památkami, které stojí za to navštívit. A pokud vás cestou přepadne hlad, můžete ho zahnat v některé z místních hospůdek.

A kudy přesně Krušnohorská magistrála vede? Trasa začíná u vodní nádrže Skalka v Chebu, přes známé Františkovy Lázně vás zavede do Kraslic, které prosluly výrobou hudebních nástrojů. Odtud začíná prudké stoupání po hřbetu Krušných hor. Projedete horskou obcí Bublava a přijedete do Horní Blatné. Zde můžete navštívit muzeum, které se věnuje historii těžby rud v okolí obce. 

Za menší odbočku stojí také Zitina rozhledna na Blatenském vrchu nad obcí. Cestou k ní se nezapomeňte zastavit u přírodní památky Vlčí jámy, která vznikla propadem bývalého dolu Wolfgang a kde i v létě zůstávají zbytky sněhu. Největším turistickým lákadlem obce je Blatenský příkop, který je jedinečnou technickou památkou Krušných hor. Toto unikátní 12 km dlouhé vodní dílo zásobovalo vodou krušnohorské doly a později průmyslové závody. 

Blatenský příkop vás zavede téměř do Božího Daru, nejvýše položeného městečka ve střední Evropě, které proslulo také jako domov známého českého běžce na lyžích, Lukáše Bauera. Krátký odpočinek si můžete dopřát při procházce po naučné stezce Božídarským rašeliništěm. Nedaleko se nachází další přírodní zajímavost, nejvyšší sopka střední Evropy, čedičová hora Špičák. Z Božího Daru se připravte na náročné stoupání na nejvyšší vrchol Krušných hor, Klínovec 1244 m.n.m.

Z Klínovce vás čeká příjemné svezení směrem na Měděnec, kde se nachází štola Panny Marie Pomocné. Následující kilometry vedou víceméně po hřebeni a slibují tak jen malé převýšení, při kterém si můžete dosyta vychutnat krásy krušnohorské krajiny. Projedete podél vodní nádrže Přísečnice, překřížíte hlavní silniční tah z Chomutova na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána a dále pokračujte přes Načetín a Kalek do Hory Sv. Kateřiny s rozhlednou na Růžovém vrchu. V sousední Nové Vsi zase můžete navštívit Novoveské muzeum s ukázkou lidových řemesel typických pro Krušnohoří.

Přes Mníšek dojedete do obce Klíny, která nabízí sportovní vyžití po celý rok. Zajímavostí je i zdejší Ekofarma a Centrum zapomenutých krušnohorských řemesel. Dále vás trasa zavede k Flájské přehradě. Její dutá hráz je jediná svého druhu v České republice. Nedaleko odtud se nachází další technická památka, Flájský plavební kanál, který sloužil k plavení dřeva až do saského Freibergu, kde bylo zpracováno na dřevěné uhlí.

Pokud se vrátíte zpět na Krušnohorskou magistrálu, zavede vás do středisek zimních sportů, do Nového Města a do Mikulova. Dále pokračujte přes hraniční přechod Cínovec do Fojtovic, kde opět doporučujeme malou odbočku na vrchol Komáří hůrky. Vede sem nejstarší a nejdelší sedačková lanovka bez mezistanice v ČR a nabízí se vám odtud úchvatné výhledy na České středohoří a město Teplice.

Odtud trasa začíná pomalu klesat, projedete přes Krásný Les a Nakléřov do obce Tisá s bizarním skalním městem. Poslední stoupání vás čeká na vrchol Děčínského Sněžníku s kamennou rozhlednou, o které se říká, že je jednou z nejkrásnějších rozhleden u nás. Napojit na Labskou cyklostezku se pak můžete v Děčíně, kde Krušnohorská magistrála končí.

 

Autor: Lucie Plicová | úterý 9.7.2019 16:58 | karma článku: 20,09 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Lucie Plicová

Jizerské hory na gravel bike "obrazem"

Jizerské hory jsou geomorfologickým celkem a nejsevernějším pohořím Česka. Pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery, která pramení na svazích Smrku, což je nejvyšší hora české části hor.

20.9.2019 v 14:28 | Karma: 17,92 | Přečteno: 730x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Šlapeme na Ještěd pro dobrou věc

Vyjeli jsme na kolech na Ještěd a pomohli sbírce na nový prales pod Ještědem. Aneb jízdu v balíku, nemám v malíku.

6.9.2019 v 18:26 | Karma: 18,33 | Přečteno: 563x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Rumunské Karpaty Capatini - Paring

Nekonečné hory, bílé srázy tak prudké, že stromy nerostou kolmo k nebi, ale ke skále. Pastevečtí psi, rozervané skály. Nádherná karpatská divočina s nejvyšším vrcholem Paringul Mare 2.519 m

31.7.2019 v 17:30 | Karma: 23,40 | Přečteno: 732x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Klettersteig Lehner Wasserfall, náročné a zábavné lezení

Zábavná, volitelně náročná ferrata obtížnosti D/E, se spoustou překvapení na závěrečném lanovém mostě.

29.4.2019 v 14:03 | Karma: 17,84 | Přečteno: 452x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Klettersteig Stuibenfall v Ötztal

Ferrátové velikonoční lezení v Ötztalských Alpách. Nádherné lezení těsně vedle divokých vodopádů nabízející expozici, která vyráží dech.

29.4.2019 v 13:02 | Karma: 18,27 | Přečteno: 448x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 653x
Milovnice hor, skal a cestování se sklony k bláznivým nápadům. Zápalená pro fotografování s nutkavou potřebou zachytit svět kolem sebe. Myšlenkami na cestách, srdcem dobrodruh a šprýmař.

https://www.zkomfortnizony.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy