Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jizerské hory na gravel bike "obrazem"

Jizerské hory jsou geomorfologickým celkem a nejsevernějším pohořím Česka. Pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery, která pramení na svazích Smrku, což je nejvyšší hora české části hor.

Milujeme Jizerky protože je tady nekonečné množství zimních i letních radovánek. Taky je zde jedna rozhledna vedle druhé, spousty skvělých tras na běžky a na kola. Prostě jizerský ráj pro aktivní a přírodu milující sportovně romantické duše. Paprsky nahřívají kameny na nejvyšších kopcích Jizerských hor a ve vzduchu je cítit mech, jehličí, vůně listí a borůvek.  

Pytlácké kameny tvoří skupina žulových skal, ze kterých je pěkný výhled na celý hřeben Jizerských hor. Jsou jedním z nejznámějších jizerskohorských vrcholů. Místo je nazváno podle pytláka Hennricha, který měl pod nimi úkryt a který byl nedaleko od nich v roce 1813 zastřelen. Pytlácké kameny (974 metrů) jsou jedním z  vrcholů Středního jizerského hřebene s výrazným skaliskem na temeni. Jedná se o vynikající vyhlídkové místo, z něhož je skvěle vidět do údolí Jizery na Velkou jizerskou louku s klečovišti a se zbytky osady Velká Jizera, s Vysokým jizerským hřebenem v pozadí, ale i na opačnou stranu na Malou jizerskou louku, Jizerku a Vlašský hřeben. 

Skály byly pojmenovány po „králi“ jizerskohorských pytláků Hennrichovi. Ví se o něm málo: za napoleonských válek dezertoval z armády a skrýval se v boudě z kůry pod kameny na hřebeni, odkud chodil pytlačit. Lesníci jej nenáviděli ze všech pytláků nejvíce, ale Hennrich býval údajně pytlákem – kavalírem.

Jednou se chtěl prý pomstít hajnému z Jizerky Johannu Stefanovi, přezdívanému Schneider Hansl. Namířil na něj otevřeným oknem do hájovny, ale lesníka nakonec zachránila jeho těhotná žena, která se mezi muže a pušku postavila a řekla legendární větu: „Střelíš-li, zastřelíš tři!“ Hennrich se prý jen usmál a odešel. Hajný Schneider Hansl mu ale jeho velkorysost neoplatil; byl u toho když Hennricha nabírajícího v lese vodu zezadu střelil revírník Hub z Jizerky. Pytláka, kterého obestírala aura nezranitelnosti, našli později ležet mrtvého nedaleko v lese. Na místě pod Pytláckými kameny byl brzy nato vztyčen kříž s Hennrichovým jménem a datem 1813, kdy dezertér přišel do Jizerských hor.  

Paličník je vrcholové skalisko s nadmořskou výškou 944 metrů. Vrchol je zpřístupněn kamennými schody a vyhlídkovou plošinou zabezpečenou zábradlím. Od dřevěného kříže je rozsáhlý výhled do údolí Smědé, a nejvýznamnější vrcholy Jizerských hor např. na protější Jizeru, sousední vrchol Tišina a skalnaté vrcholy Frýdlantského cimbuří a Ořešníku. 

Sklářská osada Jizerka se rozprostírá v malebném údolí říčky Jizerky, nad nímž se vypíná kopec Bukovec (1005 metrů). Jizerka je významnou turistickou křižovatkou, představuje ideální základnu jak pro pěší turistiku, tak pro horskou cyklistiku a v zimě se její okolí mění na ráj pro běžkaře. Malebná osada Jizerka se rozprostírá na malé náhorní plošině v srdci Jizerských hor a je nejvýše položenou obcí v ČR. Osada byla kdysi pojmenována podle hory Jizera, která se tyčí do výše 1122 metrů nad nedalekou Smědavou. 

První zmínka o osadě pochází z roku 1539, kde ji prameny označují jako sídlo čihařů, tedy lovců, kteří lovili zpravidla zpěvné ptáky. Později Jizerku osídlili dřevorubci a sběrači drahých kamenů. V polovině 19. století zde byly založeny dvě sklářské huti, z nichž jedna slouží dodnes. Pro upomínku na založení první sklářské huti byla ve středu osady zbudována kamenná pyramida.

Historii a přírodní bohatství osady Jizerky a Jizerských hor připomíná zdejší muzeum, které je umístěno ve staré škole. Osadou protéká stejnojmenný potok a také Safírový potok, na němž bývalo vyhlášené naleziště drahokamů (rubíny, modré safíry, spinely, topasy a v neposlední řadě izerín, odborníky nazývaný jako ilmenit). Kolem potoků jsou rozesety chalupy horského typu, většinou dřevěné, některé s dekorativními prvky (Stará pila, Panský dům, Pyramida...). Nejznámější chalupou je Hnojový dům, svérázné obydlí světoběžníka Gustava Ginzela. 

Dominantou Jizerky je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec   (1005 metrů). Je zde státní přírodní rezervace a prochází tudy jakož i celou Jizerkou naučná stezka. Přímo v osadě se nachází přísně chráněná upolínová louka a rašeliniště Jizery. Jizerka je výjimečná svou nadmořskou výškou, která je kolem 850 metrů. Kombinace nadmořské výšky, reliéfu údolí a říčky Jizerky nahrává extrémnímu počasí v zimním období. Teploty kolem -30 °C a více nejsou na Jizerce v nočních hodinách mrazivých dnů ojedinělé. 

 

 

 

 

Autor: Lucie Plicová | pátek 20.9.2019 14:28 | karma článku: 17,92 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Lucie Plicová

Šlapeme na Ještěd pro dobrou věc

Vyjeli jsme na kolech na Ještěd a pomohli sbírce na nový prales pod Ještědem. Aneb jízdu v balíku, nemám v malíku.

6.9.2019 v 18:26 | Karma: 18,33 | Přečteno: 563x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Rumunské Karpaty Capatini - Paring

Nekonečné hory, bílé srázy tak prudké, že stromy nerostou kolmo k nebi, ale ke skále. Pastevečtí psi, rozervané skály. Nádherná karpatská divočina s nejvyšším vrcholem Paringul Mare 2.519 m

31.7.2019 v 17:30 | Karma: 23,40 | Přečteno: 732x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Krušnohorská magistrála na štěrkoletech

Přes dvě stovky kilometrů, brutální převýšení, fantastické sjezdy, šest cyklo nadšenců a krásné stezky mezi lesy a loukami. V hlavní roli cyklistická Krušnohorská magistrála vinoucí se přes celé Krušné hory.

9.7.2019 v 16:58 | Karma: 20,09 | Přečteno: 734x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Klettersteig Lehner Wasserfall, náročné a zábavné lezení

Zábavná, volitelně náročná ferrata obtížnosti D/E, se spoustou překvapení na závěrečném lanovém mostě.

29.4.2019 v 14:03 | Karma: 17,84 | Přečteno: 452x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Klettersteig Stuibenfall v Ötztal

Ferrátové velikonoční lezení v Ötztalských Alpách. Nádherné lezení těsně vedle divokých vodopádů nabízející expozici, která vyráží dech.

29.4.2019 v 13:02 | Karma: 18,27 | Přečteno: 448x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 653x
Milovnice hor, skal a cestování se sklony k bláznivým nápadům. Zápalená pro fotografování s nutkavou potřebou zachytit svět kolem sebe. Myšlenkami na cestách, srdcem dobrodruh a šprýmař.

https://www.zkomfortnizony.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy