Ayutthaya, město protkané vodními kanály, s krásnými paláci a chrámy

Město je pojmenováno podle starověkého indického města Ayutthaya (nenapadnutelný, nedobytný), kde se narodil Rama – hrdina indického eposu Ramajána.

Bývalému hlavnímu městu Siamského království se přezdívá Benátky východu. Ostrovy protkané vodními kanály nesou nad vodní hladinou krásné paláce a chrámy. Pro prozkoumání historického parku se zase hodí šlápnout do pedálů a projet se na kole nebo si toto unikátní město, které je na seznamu UNESCO, prohlédnout ze sloního hřbetu. 

Dávná sláva města

Ayutthaya byla centrem Siamského království od 14. do 18. století. Město je pojmenováno podle starověkého indického města Ayodhaya (nenapadnutelný, nedobytný) kde se narodil Ráma – hrdina indického eposu Ramajána. Město bylo založeno králem U-Thongem v roce 1350 po tom, co bylo původní hlavní město Lopburi zničeno epidemií neštovic. Město mělo strategickou polohu na soutoku tří řek – Chao Phraya, Pa Sak a Lopburi. 

V polovině 15. století zabíralo království většinu současné rozlohy Thajska, Laosu, Kambodži a Barmy. V roce 1685 jeho populace dosáhla 1 milionu lidí (Londýn byl tou dobou poloviční).

Lidé žili na hausbótech na 140 km dlouhé síti vodních kanálů. Ayutthaya byla kosmopolitním, moderním městem. Lesk mu dodával také bezpočet buddhistických chrámů, kterých údajně mělo jednu dobu přes 400. Zlomem se stal rok 1767, kdy bylo město spolu s celou říší rozprášeno invazí barmských vojsk.

Město bylo rozbořeno, zlato pokrývající pagody bylo roztaveno a odvezeno. Dnes mohou turisté obdivovat jeho zašlou krásu, která je dechberoucí, třebaže je pouhým zlomkem té původní.

Hlava Budhy, která upadla při ničení města některému z Budhů sedících poblíž a zarostla do stromu.. Je to krásný pohled na přírodní úkaz, který vznikl propojením historie a přírody. Prý před ní nesmíte stát, ale máte klečet...  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Plicová | čtvrtek 15.3.2018 17:11 | karma článku: 13,06 | přečteno: 336x