24 hodin na Lysé hoře

24 HODINOVÝ BOJ S LEDEM A SNĚHEM! Lysá hora letos opět extrémní. Zatímco loni nás potrápili velmi nízké teploty a omrzliny, letos se všichni potýkali se zledovatělou trasou a následně i čerstvě napadaným sněhem:o)

O víkendu jsme se účastnili jako benjamínci (štafeta) jednoho „extrémního“ podniku v Beskydech. „24 hodin na Lysé hoře“. Měla jsem za to, že závod ve štafetě, kdy jeden závodník odpočívá, zatímco ten druhý je na trati, bude lehčí a nebude až tak fyzicky náročný, jako závod jednotlivců. Dnes už vím, že i závod dvoučlenných štafet má pár faktorů, které z něj až tak pohodový závod nedělají..

Za prvé – všechny okruhy je třeba běžet daleko rychleji, intenzivněji a s větším zápalem. Za druhé – závodník, který odpočívá v depu a má přístup k bohatým rautům s příjemnou obsluhou rychle ztrácí závodní morálku (značná část závodního pole vymění závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře za Bufet 24 hodin na Hotelu Sepetná). A není se čemu divit. Jen samotný automat na kávu nabízel asi 3 druhy kávy a další 3 druhy horké čokolády (kdyby mi dala parťačka v průběhu kola více času, určitě bych si to tam daleko více užila!). Za třetí – závodník, který odpočívá v teple rychleji tuhne a nechce se mu vracet do mrazivého počasí!

V rámci závodního pole jsme byly spíše jako zkušenost čerpající aktivní pozorovatelé:o) Okruh měl délku 11,4 km, převýšení na okruh cca 764 m a stoupání bylo v délce necelých 6sti km. O půlnoci ze startovního pole kvůli velkému mrazu a nárazovému větru na vrcholu Lysé hory svou účast ukončilo předčasně 65 jednotlivců. Je fakt.... že když v noci pořadatel na webu závodu vyvěsil, že na vrcholu Lysé je pocitová teplota  -60 stupňů  (asi pro hlavní „NOVAcké zpravodajství), začaly mě chodit smsky z domova, jestli neuvažujeme, že odstoupíme:o)

S mojí parťačkou jsme daly jen 6 kol a ve 4 ráno se rozhodly, že se trochu prospíme, abychom měli čas využít dobrého jídla a relaxace na Sepetné, kde se o závodníky skvěle starali! Závodníci za 24 hodin absolvovali dohromady 4 247 výstupů na Lysou horu a nastoupali 3 227 720 výškových metrů:o)?

Za pár dní se koná další ročník!

http://www.lh24.cz/lh24/

 

Autor: Lucie Plicová | středa 18.1.2017 13:29 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1066x