Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednou jsi dole, jednou nahoře

aneb Proč duše potřebuje i špatné pocity .                             .                                                                                      .

Říkal mi nedávno soused odnaproti, že prý v knihkupectví natrefil na mou sbírku básniček. A že si ji tedy v rámci dobrých sousedských vztahů koupil. A že prý jsem to napsala hezky, to ano, ale že je zbytečně moc těch básniček o nehezkých věcech. A to že on nerad, on se všemu nepříjemnému vyhýbá a špatné pocity si raději vůbec nepřipouští.

 

Dál jsme to nerozváděli. Zůstali jsme u konstatování, že to máme každý jinak. Všichni nemusíme s našimi dušemi (nebo mozky, chcete-li) zacházet stejně. Někdo nechává své pocity volně plynout a někdo se některým z nich brání nebo je odmítá. Každý máme svůj způsob, jak se vypořádávat se vzestupy a pády, které s sebou život přináší. Odžili jsme si ve své kůži už nejeden pátek, víme, co nám dělá dobře a co ne, co ještě zvládneme a co už ne, a druzí ať nám do toho laskavě nemluví. Natož v sobotu ráno u stánku se zeleninou.

 

Ano, každý to máme trochu jinak. Co člověk, to jedinečný život a jedinečný způsob potýkání se se životními událostmi. Někdo nahlas pláče. Někdo slzy polyká, aby je druzí neviděli. A někoho ani nenapadne, že by nějaké slzy vůbec mohl mít. Někdo se při potížích vzteká a jiný se stahuje do kouta, pln pocitů beznaděje a zmaru. Jeden bojuje s úzkostí, druhý se smutkem, třetí je střídá, a u čtvrtého se smutnění s úzkostmi mísí do jediného tíživého životního pocitu.  Někdo po celý svůj život neustále s něčím zápasí a o něco usiluje, každou chvíli se pere s nepřízní osudu, a někdo celá léta neví, co to jsou problémy, než se mu jednoho dne nečekaně zhroutí svět. Stačí se na zalidněné ulici rozhlédnout kolem sebe - v obličejích lidí najdete celou pestrobarevnou emoční paletu.

 

Potkáte zajisté i lidi, které nikdy neopouští úsměv. Mají se skvěle, nikdy nepláčou, neznají bolest, strach, úzkost, obavy ani beznaděj. Já v přítomnosti takovýchto chodících reklam na neutuchající bezoblačné štěstí vždycky automaticky zbystřím pozornost - nejspíš se mi těžko věří čemukoli dokonalému. Ale dobře, uznávám, je to má skepse, co mi brání uvěřit obličejům jak z hollywoodských plakátů. Připouštím, že mohou existovat lidé, kterých trvalý úsměv je pravý a přirozený. Není dán tím, že neukazují nebo si nepřipouštějí špatné pocity. Oni ty špatné pocity nikdy neměli.  Jednoduše nikdy neměli důvod plakat, být smutní, úzkostní nebo bezradní. I takovíto šťastlivci jistě jsou. Já jsem však dosud nikoho takového nepotkala.

 

Nejspíš tušíte, kam mířím. Ano, jednoduše nevěřím, že člověk může být jen veselý a šťastný. A nejen to, dokonce věřím, že být jen šťastný, spokojený a radostný by bylo nepřirozené a nezdravé. Že potřebujeme celou škálu emocí. Že i negativní emoce mají smysl, jinak by nebyly přestály tisíciletí evoluce. Že být pozitivní, šťastný a optimistický je výborné a obohacující, ale že tak jako ve všem, i v emocích musí existovat rovnováha. A že stejně obohacující jako libé pocity jsou i pocity nelibé. Protože jsou pro naši duši jednou ventilem, jindy impulsem pro zastavení a zamyšlení. Pozitivní emoce motivují a odměňují, ale negativní jsou stejně důležité- jsou našimi směrovkami na cestě životem, jsou semafory na našich životních křižovatkách, prostředky, kterými nás naše duše naviguje ke změně a růstu.

 

Možná nebudete souhlasit. Zažili jste dech beroucí paniku, víte, co je srdce drásající smutek, a nevidíte v nich nic přínosného. Dali byste cokoli za jistotu, že už nikdy nebudete mít důvod bát se nebo plakat. Klidně byste přijali věčný úsměv z hollywoodského plakátu a je vám ukradené, co si z něj kdo bude vyvozovat. Věřím vám to. Naprosto. Některé pocity jsou k neunesení.  Některé paralyzují. Hryžou. Dráždí. Zneschopňují. Izolují. Píchají u srdce. Tlačí v žaludku. Jako obruč svírají hlavu. Obírají o schopnost rozumně myslet. Berou chuť žít. Bolí.

 

Ale pokud netrpíme vážnější nemocí, pokud jsme majiteli jinak vyrovnané a přizpůsobivé osobnosti, není proč se nepříjemných pocitů bát.  Pokud uneseme úspěch, téměř jistě uneseme i neúspěch. Pokud naše psychika zvládne radost, zvládne, i když jinak a bolestivěji, i žal a úzkost. Ne okamžitě a na povel, možná s pomocí někoho, o koho se můžeme opřít, ale zvládne. Vytěsňování, odkládání špatných pocitů nám do budoucna uškodí víc než přirozené truchlení či noc probděná v obavách o budoucnost. Pokud strach nevpustíme dveřmi, vleze k nám v noci oknem. Pokud smutku nenecháme prostor v našem sluníčkovém obličeji, jejž nastavujeme druhým, schová se do stínu a ukáže se, jakmile osamíme v přítmí.

 

Mimochodem, zkusili jste někdy, když vám bylo ouvej, udělat přesný opak toho, co vám radil strach? Zkusili jste se neleknout samoty, připustit si obávané pocity a říct si: „Sem s vámi, smutky a úzkosti, i vy ke mně patříte, i vy máte právo na existenci! Ani trochu se vás nebojím!“ Schválně to vyzkoušejte. Udělejte si jednou prostor pro smutnění, buďte připraveni věnovat mu tolik času, kolik bude potřeba. Buďte bez sebelítosti v opravdovém kontaktu se svým smutkem, pozorujte ho, poznávejte ho jako část svého já. Možná budete překvapení, jak rychle pocity odplývají, když se nesnažíme zavírat je do tajných skříněk ani je všelijak odsunovat, uhýbat jim nebo je přehlížet.

 

Hodně štěstí a duševní rovnováhy přeje

 

Andrea Platznerová

 

Psáno pro psychologie.cz

 

 

 

Autor: Andrea Platznerová | pondělí 4.7.2011 2:22 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Andrea Platznerová

dnes

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .(prvního července dva tisíce dvacet tři, začaly prázdniny, z Václavského náměstí zmizela čeština, nenašla jsem obchod, který jsem hledala, našla jsem ale důležitější věci, a nejen věci)

1.7.2023 v 22:39 | Karma: 13,09 | Přečteno: 431x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

S05 E01

sedmdvacátého června dva tisíce dvacet tři, sbaleno, uklizeno, po padesátce se stěhuji poprvé . (život je změna)

28.6.2023 v 6:48 | Karma: 9,72 | Přečteno: 362x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

O systému (Téměř optimisticky)

Strávila jsem nedávno několik hodin na pracovišti úřadu, který se kdysi jmenoval Cizinecká policie a pak ho přejmenovali na Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky, oddělení pobytu cizinců,

23.6.2023 v 18:31 | Karma: 11,80 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Andrea Platznerová

jarooooooo!

. (aspoň máme jarně uklizeno ... . aspoň máme . . jarně uklizeno ... aspoň máme jarně uklizeno. . . . . v hlavách) . . . . .

2.3.2017 v 9:39 | Karma: 9,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

"Jak se máte, krásná paní?"

(Na jaře budiž pánům z parků odpuštěno) . . . . . . . . . . ......................................

2.5.2016 v 11:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 847x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 978
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Před lety jsem sem napsala: Nejezdím na výlety, rovnou se stěhuji. Stále to platí. Cestovat budu, až budu stará :-)