Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

hledame.cz

Jedna rada a jedna omluva pro seznamující se na internetu

 

   Tak mi to nedalo a po dlouhé době jsem se před pár dny zase přihlásila na internetovou seznamku.

   Kdysi můj profil, bez zástěrky oznamující všem česky čtoucím mužům všech postav, stavů, povolání a cílů po celém světě, že bych jednoho z nich ráda po svém boku, visel na internetu dost dlouho a tak mám s virtuálním seznamováním nemalé zkušenosti.

  Znám spoustu lidí, kteří by se jako osamělí hledači oficiálně nikdy neprezentovali. („Na to já jsem moc velký posera.“ - ředitel firmy. „Co kdybych narazila na úchyla?“ - kamarádka.)  Je spousta lidí, kteří z různých příčin na internetu prezentují jen své všelijak kamuflované identity, to víte, že v naprosté většině případů přikrášlené a zdokonalené, často až do karikatury úžasného muže s vysoce nadprůměrným vzhledem, výdělkem, potencí a morálními zásadami nebo neodolatelné vařící vampky. (Jen si pak každý ne úplně hloupý hledač musí klást otázku - A co že tady tedy dělá taková životní výhra? Protože na netu jako zboží visíme jen my vztahově nemožní, sobečtí, nepřizpůsobiví, chronicky selhávající a dlouhodobě nechtění, žádná esa, výhry pro harmonické sdílení zbytku života. Vždycky mě udivovalo, že si spousta zejména žen podobnou otázku neklade. Ale kdo ví, možná se některým romantickým duším líbí absolvovat šňúru velkých poetických zklamání se stabilním scénářem „napsal princ - přijede - tak zase nic, ach já nešťastnice“ a mít pak důvod být zklamáni ze světa jako takového.)

      Já s tím takový problém nemám. Co je na tom tak dehonestujícího, říct veřejně: Tady jsem, jsem sama, nejsem asi žádné terno, když si mě nikdo nevybral na ulici, v kavárně nebo práci, tak to zkouším tady, prosím, pište, děkuji.

   A tak jsem si tedy po nějaké době zase vytvořila internetový seznamovací profil. Tentokrát bez fotky, s naprostým minimem informací a s jediným odkazem - na svůj blog. (Tento představovací minimalismus by mohl znamenat minimálně dvě věci. Buď že vlastně vůbec nehledám, protože mám,  jen o tom nevím, nebo že jsem romantička fatalistka - ten, s kým jsme si souzeni, si mě najde i bez fotky a informace o mírách, oblíbeném jídle, oblíbené barvě, oblíbené knížce a oblíbených erotických praktikách.)

   A ještě jedna změna nastala - chovám se tentokrát hnusně. Tak, jak jsem od svých internetových známých slyšela, že se chová hromada zavrženíhodných dívek a žen, a jaké chování tito hledající muži nechápou a uráží je a - tohle neřekli oni, tohle říkám já - deptá je a nabourává jim zbytky jejich sebevědomí:  Neodpovídám na nezajímavé  vzkazy a nemilosrdně je mažu, aniž bych si dala byť jen tu námahu, abych klikla na profil dotyčného a projevila mu tím svůj krátkodobý zájem.

  Kdysi jsem to dělala jinak. Jsem slušně vychovaná osoba, zvyklá odpovídat na položenou otázku a reagovat na jakýkoliv pokus o kontakt a na jakýkoliv projev sympatií či zvědavosti. Odpovím vám na pozdrav, když mě pozdravíte na ulici, i když vás vidím poprvé v životě, dokonce se na vás s největší pravděpodobností nezaškaredím, ani když na mě budete hvízdat nebo trousit blbé poznámky. A když se mě budete ptát, budu pravdivě odpovídat. 

  A tak jsem se snažila i na internetu chovat slušně a chápavě. Jenže na internetu za lpění na korektnosti zaplatíte docela vysokou daň, minimálně časovou. Díky ní se dostáváte do situací jako je půlden ztracený komunikací se zakomplexovaným naivkou (naivně věřícím, že mu věřím toho úspěšného podnikatele a svůdce).  Absolvujete desítky káv s roupy v zadku a jedinou myšlenkou - jak z tohohle šetrně ven a nikdy víc. Vyplodíte stovky zbytečných slov a vět, vypověděných a hlavně těch nevypověděných. (Ale abych nebyla nespravedlivá: Stálo to za to, pokud to byla nutná daň za všechny ty fajn věty a fajn kávy a fajn lidi, kteří tam byli sami za sebe a stejně sami za stejné sebe figurovali a mnozí stále figurují v mém neinternetovém životě.)

   A tak jsem teď na internetu nevychovaná. Znám docela dost sebe a znám trošku lidi, včetně jejich virtuálních existencí.  A vím, že mi káva s někým, koho první věta zní „ahoj, máš ráda orál?“ nebo kdo má ve svém profilu motto „jsem zklamaný človíček a hledám něžnou dušičku, která se o mě postará“, s největší pravděpodobností nebude chutnat. Že mi s pravděpodobností hraničící s jistotou nebude vonět někdo, kdo figuruje pod přezdívkou „tvuj mazlik“ nebo „terminator“, zvláště když v jedné větě naseká pět ypsilonových hrubek. Chápejte, důvodem není to, že bych měla něco proti mazlivým mužům nebo posilujícím svalovcům. Neodvážila bych se odsuzovat někoho jen proto, že dělá pravopisné chyby nebo že ustrnul v pozici životem nespravedlivě bitého a ženami nevysvětlitelně zanedbávaného či zneužívaného. Jen znám SVÉ MEZE a své možnosti. 

   A proto  vy, které jsem už za těch pár dnů stihla naštvat svou ignorancí, buďte rádi, že vám neodpovídám. Ušetříte si hromadu slov a času a peněz za kafe, a budete je moct investovat mnohem lépe, do jiné, takové, se kterou to při troše štěstí bude mít budoucnost. Přeji vám to!

    A když už jsem zabrousila na téma internetová komunikace a seznamky, dovolte jednu radu: Pište vždycky jen to, co byste adresátovi řekli i do očí, kdyby seděl naproti vám. A vykašlete se na virtuální identity. Ušetříte si vzájemně spoustu zklamání.

Autor: Andrea Platznerová | sobota 6.6.2009 17:24 | karma článku: 18,41 | přečteno: 1387x
  • Další články autora

Andrea Platznerová

dnes

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .(prvního července dva tisíce dvacet tři, začaly prázdniny, z Václavského náměstí zmizela čeština, nenašla jsem obchod, který jsem hledala, našla jsem ale důležitější věci, a nejen věci)

1.7.2023 v 22:39 | Karma: 13,09 | Přečteno: 431x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

S05 E01

sedmdvacátého června dva tisíce dvacet tři, sbaleno, uklizeno, po padesátce se stěhuji poprvé . (život je změna)

28.6.2023 v 6:48 | Karma: 9,72 | Přečteno: 362x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

O systému (Téměř optimisticky)

Strávila jsem nedávno několik hodin na pracovišti úřadu, který se kdysi jmenoval Cizinecká policie a pak ho přejmenovali na Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky, oddělení pobytu cizinců,

23.6.2023 v 18:31 | Karma: 11,80 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Andrea Platznerová

jarooooooo!

. (aspoň máme jarně uklizeno ... . aspoň máme . . jarně uklizeno ... aspoň máme jarně uklizeno. . . . . v hlavách) . . . . .

2.3.2017 v 9:39 | Karma: 9,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

"Jak se máte, krásná paní?"

(Na jaře budiž pánům z parků odpuštěno) . . . . . . . . . . ......................................

2.5.2016 v 11:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 847x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 978
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Před lety jsem sem napsala: Nejezdím na výlety, rovnou se stěhuji. Stále to platí. Cestovat budu, až budu stará :-)