Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Havajský deník - Den 3: Zdravíme Velký ostrov!

Dnešek byl především ve znamení cestování - přesunu z Oahu na největší ostrov Havajského souostroví - ostrov sopek Hawaii, neboli Big Island.

Přesouvání mezi havajskými ostrovy se koná až na výjimky pouze letecky. Letecké společnosti, provozující „island-hopping“ sice po krachu Aloha Airlines a ATA Airlines trochu prořídly, ale přesto množství spojů létajících mezi ostrovy je dostatečné a „jízdní“ řád je podobnější spíše vlakům než letadlům. Například do Kony, což byl náš cíl na Big Islandu, létá z Honolulu přes den každou hodinu minimálně jedno letadlo. Nikdo zde sice nehlásí nic ve stylu „pozor, na gate A7 právě přijíždí spěšné letadlo z Kahului“, ale přesto je celkové pojetí cestování letadlem mezi ostrovy dosti odlišné od obvyklé buzerace na velkých mezinárodních letištích. Sice jsou tu standardní rentgeny jako všude jinde, ale vládne tu taková správná havajská pohoda, všichni se usmívají, dokonce i „sekuriťáci“. Odbavení probíhá rychle a bez problémů, naše obavy z relativně těžkých kufrů (s čímž mají úředníci na „velkých“ letištích většinou děsný problém) byly rozptýleny přístupem lidí z Go Airlines – zaměstnankyně přinesla identifikační štítky na zavazadla a celá procedura vážení se odbyla tím, že nadzvedla Šárky kufr, který se jí zdál asi větší a těžší, potěžkala ho v ruce, usmála se, a s „all right“ nás poslala dál. Na nějaké „gejty“ a nástupní mosty si tu moc nehrají, z odletové haly vedly několikery dveře, nad nimiž visela cedule s cílovou destinací. Konkrétní dveře, dle místa, kam aktuální letadlo míří, byly před odletem otevřeny a dav cestujících relativně chaoticky zamířil po svých přes plochu k letadlu. To, že místa v letadle jsou obsazována systémem „kdo dřív přijde“, ani nezmiňuji.

Tento asi půlhodinový přelet je úžasný v tom, že je to takový malý vyhlídkový let. Doporučuji si sednout do levé části letadla, netoužíte-li pozorovat celou cestu pouze moře. A to by byla škoda! Neboť hned po startu se otevře krásný výhled na dowtown Honolulu, Waikiki a Diamond Head. Možno krásně shlédnout i zátoku Hanauma, vedle se tyčící kráter Koko a pohoří Koolau, táhnoucí se po celém východním pobřeží Oahu. Vyhlídkový let pak pokračuje nad dalšími havajskými ostrovy, při letu na jihovýchod jsou krásně vidět nejprve ostrovy Molokai a Lanai, pak se vynoří druhý největší ostrov Havajského souostroví Maui a jeho jižní soused, krásně červený Kahoolawe, který sloužil za války jako gigantická vojenská střelnice. Dodnes je neobývaný, jednak kvůli množství nevybuchlé munice, ale též proto, že kdysi chovy koz totálně zdevastovaly místní flóru a ostrov je kompletně „holý“. Mezi Maui a Kahoolawe leží maličký srpek ostrůvku Molokini, známý svými korály a možností šnorchlování (i když, myslíme si, že na Egypt to stejně nemá :-) Za druhé světové války sloužil Molokini jako cíl námořním bombardérům, neboť do určité míry velikostí připomíná letadlovou loď. Během klesání k Big Islandu jsou vidět, přilétáte-li ze severu a není-li oblačnost, obě obrovské čtyřtisícovky – Mauna Kea a Mauna Loa.

Na Big Islandu jsme si půjčili 4WD auto, neboť je zde plno míst, kam se člověk bez „čtyřkolky“ nedostane. Měli jsme zarezervovaného Jeep Cherokee, ale dostali jsme Jeep Commander 4x4 v brutální lahvově zelené (což Šárku málem porazilo :-)
První dojmy z Big Islandu byly zcela jednoznačné: úžasná lávová pustina! Obrovské pláně ztuhlé lávy, která vypadá, že vyvřela včera a vychladla před hodinou. Má to tu opravdu super atmosféru! Šárka úplně mé nadšení nesdílí, neboť to jako celek působí trochu pochmurně, je zataženo a všude černá a šedá pole ztuhlé lávy. Nevadí, zítra bude určitě hezky!

Večerní průzkum pláže a okolí hotelu odhalil jednu místní zvláštnost: na březích oceánu odpočívá mnoho želv, karet pravých. Sice první, kterou jsme potkali, nevypadala úplně živě, ale posléze jsme zjistili, že naprostá netečnost a absence plachosti je vlastní všem místním želvám. Holt si leží na břehu, vyhřívají se a klidně se nechávají fotit a chce-li člověk, i pohladit.

Dnes je fotografií méně, neboť jsme většinu dne strávili cestováním, zítra to bude lepší :-) Fotku v plné velikosti si můžete zobrazit kliknutím na náhled.

Autor: Zdeněk Plachý | pátek 11.7.2008 18:36 | karma článku: 15,78 | přečteno: 3797x
  • Další články autora

Zdeněk Plachý

Australský deník 6 - vedro a deštný prales Eungella

Krátká zastávka v nepříliš turisticky exponované části Austrálie, v deštném pralese národního parku Eungella.

2.9.2010 v 12:30 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 5 - po východním pobřeží na sever

Brisbane, Bundaberg, Gladstone, Mackay... Města východního pobřeží Austálie, které jsme cestou z Brisbane navštívili cestou do severoaustralského Cairnsu.

6.8.2010 v 9:02 | Karma: 10,21 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 4 - australská fauna

Jelikož je Austrálie velmi známá svou neobvyklou faunou, pojďme se podívat prozatím v rámci Sydney na nějaké ty zviřátka.

17.7.2010 v 20:57 | Karma: 13,70 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 3 - Sydney opera

Sydneyská opera, jakožto zásadní, všeobecně známá australská pamětihodnost, mě překvapila v několika směrech. Je to z exteriéru opravdu krásná a zajímavá stavba. První shlédnutí klasických klenutých tvarů, matematicky odvozených z řezů povrchu koule a pro širší veřejné, deskriptivní geometrií nedotčené, publikum prezentované jako "vzdouvající se plachty nad mořem" bylo opravdu intenzivní.

15.7.2010 v 20:27 | Karma: 8,34 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 2

Malá fotoprocházka po hlavním městě australského státu New South Wales: Sydney, kolem známého zálivu Darling Harbour, neméně známého Sydney Cove, abychom procházku zakončili nad Sydney u nejstarší australské observatoře.

7.7.2010 v 21:58 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3603x
Cestování, fotografování, sepisování zážitků, ale i programování, nic mi není cizí! :-)
Články jsou publikovány na mém osobním blogu http://www.plachy.cz
Aktuálně zážitky z Austrálie, Havaje a Floridy...