Mlsný fotoblog: Hovězí guláš

Gulášek je prostě klasika a má nesčetně variací a různých obměn – s česnekem i bez něj, s rajským protlakem i bez něj, z vepřového nebo hovězího nebo půl-na-půl… Moje osvědčená klasika je variací na gulášek jaký mě učila teta Milada z Mikulova a musím přiznat, že její tip na přídavek slaniny dává guláši takový správný říz…

Suroviny:

Postup:

Autor: David Plaček | pondělí 4.10.2010 4:38 | karma článku: 10,58 | přečteno: 1628x

Další články autora

David Plaček

Mlsný fotoblog: Kuře podle Neigelly

V době, než jsem zcela zrušil své předplatné satelitní televize a vrátil se zpět k večerům ve společnosti satelitního rádia, knihy nebo domácí kreativity (či kombinací), patřila k mým oblíbeným programům mimo CSI a zpravodajství také kanál o vaření. Mimo již zmíněných převratných míchaných vajíček, byla mou oblíbenou a inspirativní společnicí Nigella Lawson. Jednoduchost a přitom chuťová harmonie patří samozřejmě k mým prioritám. Myslím, že i českým čtenářům byla představena v polovině loňského roku její kuchařka. Kritika, která zazněla z řad domácích oponentů byla zřejmě oprávněná díky dostupnosti / nedostupnosti mnohých surovin Nigellou zmíněných. Já jsem vybral recept, který s oblibou vařím také už několik let a který jsem mírně poopravil dle mých konzervativních chutí a také dostupnosti surovin na malé západokanadské vsi.

31.3.2011 v 4:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 2268x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Vepřová panenka se švestkami a slivovicí

Dnes jsem připravil specialitu z Dalmácie, na niž jsem recept obdržel od své korespondenční přítelkyně Verunky z Holandska, která jej převzala z Nostalgické kuchařky od Dušana Karpatského. Tato specialita se v Dalmacii vařila už v 16. století a dle názvu není třeba snad ani dodávat, že s Moravou toho má očividně hodně společného.

16.2.2011 v 0:00 | Karma: 10,68 | Přečteno: 2526x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Brownies

Brownies jsou většinou ploché pečené čtverečky nebo tyčinky tužší konzistence a čokoládové nebo kakaové příchuti, které byly světu představeny prostřednictvím USA na konci 19.století. Během 20.století se rozšířili i do Kanady a postupně i do celého světa. Existují v různých variacích, konzistenci, mohou obsahovat ořechy, polevu, šlehačku, kousky čokolády nebo jiné přísady. Často se jedí rukama, hodí se ke konzumaci samostatně nebo ke kávě. Podávají se horké nebo vychlazené, se zmrzlinou nebo šlehačkou. Tento výborný recept, jehož autorkou je Kristen - manželka mého kolegy a kamaráda Rolanda, kterou jsem na svém blogu již také citoval a jejíž blog určitě také stojí za shlédnutí: http://hypervocal.com/tag/kristen-boye/ Krása tohoto receptu je nejen v jeho lahodnosti, ale především v jeho jednoduchosti a flexibilitě. Příprava trvá jen řádově několik minut, hotové brownies lze i spolehlivě zamrazit. Se svými kolegy jsme recept vyzkoušeli a můžeme potvrdit – brownies jsou úžasné!

15.2.2011 v 0:00 | Karma: 10,60 | Přečteno: 1721x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Stevenův artyčokový dip

Kolega a kamarád Steven připravil na společný oběd, který pořádáme obykle poslední čtvrtek v měsíci v naší firmě, a který byl tentokráte tématicky zasvěcen předkrmům, velmi chutný a přitom velmi jednoduchý dip, který bych vám dnes rád představil. Jistě bude jak v Česku, tak i kdekoliv jinde existovat řada variací a zaměnitelnost použitých surovin je natolik flexibilní, že se jistě není třeba obávat neúspěchu. Dip velmi dobře poslouží nejen jako zajímavý předkrm, ale i jako chutná pochoutka k vínu či pivu!

14.2.2011 v 2:20 | Karma: 8,35 | Přečteno: 1277x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Sváteční křehké sýrové pečivo

Recept na toto sváteční pečivo přinesla kdysi Simona na vyzkoušení od své kamarádky Kateřiny a dlouhou dobu u nás bylo jedním z oblíbených vánočních “cukroví”. Postupem času se však chuť na něj dostavovala stále častěji a tak se díky jeho jednoduché přípravě stalo rychlou a osvědčenou pochoutkou k pivu nebo vínu a takřka bez ohledu na roční období. Těsto je velmi flexibilní – co se výběru surovin týče – sýr lze použít takřka jakýkoliv, vč. aromatických syrečků nebo plísňového sýru a jako dekoraci lze použít také takřka cokoliv, co se v domácnosti “namane”.

4.2.2011 v 0:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1899x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Chlípní rudoarmějci na lovu. Slavný fotograf nafotil tutlanou sexualitu v SSSR

11. června 2025

Seriál Jen rok po Stalinově smrti dorazil do Sovětského svazu Henri Cartier-Bresson. Slavný francouzský...

Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali

8. června 2025  17:40,  aktualizováno  18:49

Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

12. června 2025  10:55,  aktualizováno  16:42

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...

Na Rakovnicku boural známý podnikatel a miliardář. Řidič druhého auta zemřel

6. června 2025  16:50,  aktualizováno  17:10

Při tragické nehodě ve středu 4. června u Nového Strašecí na Rakovnicku se těžce zranil jeden z...

Plzeň truchlí, oblíbený učitel a psycholog Václav Holeček nepřežil drama u přehrady

10. června 2025  15:55

Ve věku třiasedmdesáti let náhle zemřel oblíbený plzeňský učitel, matematik, vědec a psycholog ...

Štěstí šla naproti do Pařížské. Dnes kaligrafku oslovuje Prada i Dior

14. června 2025  13:29

Seriál Už jako dítě si všímala krásných písmen na školní tabuli. Dnes Lucie Špatenková vede vlastní kurzy...

Nová syrská vláda přitvrzuje. Ženy se na veřejnosti musejí koupat v burkinách

14. června 2025  13:09

Syrské ministerstvo cestovního ruchu vydalo sérii nových nařízení týkající se pravidel oblékání na...

Letadlo i pro střední třídu. Havárie přišla v době, kdy Indie sází na letecký boom

14. června 2025

Premium Letecká doprava roste v Indii bleskovým tempem. Nedávné neštěstí může trend dočasně znejistit,...

Tatrovku mám celou v mobilu, říká její nový chorvatský šéf

14. června 2025

Říká o sobě, že rád mluví o číslech a výsledcích. Přišel do nejstarší tuzemské fungující...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2190x
David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.