Mlsný fotoblog: Vepřová panenka se švestkami a slivovicí

Dnes jsem připravil specialitu z Dalmácie, na niž jsem recept obdržel od své korespondenční přítelkyně Verunky z Holandska, která jej převzala z Nostalgické kuchařky od Dušana Karpatského. Tato specialita se v Dalmacii vařila už v 16. století a dle názvu není třeba snad ani dodávat, že s Moravou toho má očividně hodně společného.

Suroviny:

Postup:

Autor: David Plaček | středa 16.2.2011 0:00 | karma článku: 10,68 | přečteno: 2526x

Další články autora

David Plaček

Mlsný fotoblog: Kuře podle Neigelly

V době, než jsem zcela zrušil své předplatné satelitní televize a vrátil se zpět k večerům ve společnosti satelitního rádia, knihy nebo domácí kreativity (či kombinací), patřila k mým oblíbeným programům mimo CSI a zpravodajství také kanál o vaření. Mimo již zmíněných převratných míchaných vajíček, byla mou oblíbenou a inspirativní společnicí Nigella Lawson. Jednoduchost a přitom chuťová harmonie patří samozřejmě k mým prioritám. Myslím, že i českým čtenářům byla představena v polovině loňského roku její kuchařka. Kritika, která zazněla z řad domácích oponentů byla zřejmě oprávněná díky dostupnosti / nedostupnosti mnohých surovin Nigellou zmíněných. Já jsem vybral recept, který s oblibou vařím také už několik let a který jsem mírně poopravil dle mých konzervativních chutí a také dostupnosti surovin na malé západokanadské vsi.

31.3.2011 v 4:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 2268x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Brownies

Brownies jsou většinou ploché pečené čtverečky nebo tyčinky tužší konzistence a čokoládové nebo kakaové příchuti, které byly světu představeny prostřednictvím USA na konci 19.století. Během 20.století se rozšířili i do Kanady a postupně i do celého světa. Existují v různých variacích, konzistenci, mohou obsahovat ořechy, polevu, šlehačku, kousky čokolády nebo jiné přísady. Často se jedí rukama, hodí se ke konzumaci samostatně nebo ke kávě. Podávají se horké nebo vychlazené, se zmrzlinou nebo šlehačkou. Tento výborný recept, jehož autorkou je Kristen - manželka mého kolegy a kamaráda Rolanda, kterou jsem na svém blogu již také citoval a jejíž blog určitě také stojí za shlédnutí: http://hypervocal.com/tag/kristen-boye/ Krása tohoto receptu je nejen v jeho lahodnosti, ale především v jeho jednoduchosti a flexibilitě. Příprava trvá jen řádově několik minut, hotové brownies lze i spolehlivě zamrazit. Se svými kolegy jsme recept vyzkoušeli a můžeme potvrdit – brownies jsou úžasné!

15.2.2011 v 0:00 | Karma: 10,60 | Přečteno: 1721x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Stevenův artyčokový dip

Kolega a kamarád Steven připravil na společný oběd, který pořádáme obykle poslední čtvrtek v měsíci v naší firmě, a který byl tentokráte tématicky zasvěcen předkrmům, velmi chutný a přitom velmi jednoduchý dip, který bych vám dnes rád představil. Jistě bude jak v Česku, tak i kdekoliv jinde existovat řada variací a zaměnitelnost použitých surovin je natolik flexibilní, že se jistě není třeba obávat neúspěchu. Dip velmi dobře poslouží nejen jako zajímavý předkrm, ale i jako chutná pochoutka k vínu či pivu!

14.2.2011 v 2:20 | Karma: 8,35 | Přečteno: 1277x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Sváteční křehké sýrové pečivo

Recept na toto sváteční pečivo přinesla kdysi Simona na vyzkoušení od své kamarádky Kateřiny a dlouhou dobu u nás bylo jedním z oblíbených vánočních “cukroví”. Postupem času se však chuť na něj dostavovala stále častěji a tak se díky jeho jednoduché přípravě stalo rychlou a osvědčenou pochoutkou k pivu nebo vínu a takřka bez ohledu na roční období. Těsto je velmi flexibilní – co se výběru surovin týče – sýr lze použít takřka jakýkoliv, vč. aromatických syrečků nebo plísňového sýru a jako dekoraci lze použít také takřka cokoliv, co se v domácnosti “namane”.

4.2.2011 v 0:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1899x | Diskuse | Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Domácí kysané zelí

Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie mléčného kvašení, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Přemýšlel jsem na mnohými příspěvky v diskusi pod zelňačkou o enormní kyselosti a téměř komplikované použitelnosti zelí běžně dostupného na trhu tady v Kanadě a USA a shodou okolností mě inspiroval blog Kristen - manželky mého kolegy a kamáráda Rolanda. Se znalostí technologického postupu přípravy kysaného zelí z domova, jsem toho nyní využil. Přiznám se, že jsem se chystal zelí udělat už před mnoha lety, ale jaksi mě stále odrazovala kvantita. Z domova si pamatuji, že jsme ho dělávali většinou 30-50kg a do takového objemu se mi zkrátka nechtělo a s menším poměrem jsem si nebyl jistý, do jaké nádoby bych to zelí umístil. Až jsem se rozhodnul to risknout. Risk se vydařil a já jsem nadšen a tímto se rád s vámi o svůj výsledek podělím!

3.2.2011 v 0:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1747x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář

16. června 2025,  aktualizováno  11:52

Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...

Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou

16. června 2025  12:20

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...

Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu

15. června 2025  20:19

Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...

Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král

15. června 2025  14:24

Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...

Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala

19. června 2025  9:14,  aktualizováno  22:15

Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...

Jak Rakušan lovil hlasy v Berlíně. Krajany zajímalo přijetí eura nebo Blažkova aféra

20. června 2025  20:52

Češi žijící v zahraničí letos poprvé mohou volit korespondenčně. Předseda STAN Vít Rakušan v pátek...

Koridor u Budějovic stál. Závada na vedení ovlivnila až tři desítky spojů

20. června 2025  16:49,  aktualizováno  20:26

Na trati Praha – České Budějovice se mezi stanicemi Ševětín a Chotýčany poškodilo trakční vedení....

Nechceme kapitulaci Ukrajiny, ale Kyjev musí uznat realitu na bojišti, tvrdí Putin

20. června 2025  17:59,  aktualizováno  20:16

Rusko neusiluje o kapitulaci Ukrajiny, ale chce, aby Kyjev uznal realitu na bojišti, prohlásil...

„Schváleno diktátorem.“ Washington zdobí záhadná socha, varuje před Trumpem

20. června 2025  20:05

V parku National Mall ve Washingtonu se objevila socha s nápisem „Dictator Approved“ (Schváleno...

Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů
Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů

Naše testerky se svými dětmi vyzkoušely dětskou vlasovou péči od značky Childs Farm. Jak byly spokojené s kvalitou obsahu, vůní a obalem? A jak...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2190x
David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.