Mlsný fotoblog: Chalupářský koláč

nebo chcete-li shepherd’s pie, cottage pie či cowboy pie má jistě zajímavou historii. Podle literárních zdrojů se nejprve (zhruba kolem roku 1790, kdy byly brambory představeny jako konzumovatelné) začal užívat pojem “cottage pie” – odvozeno od slova “cottage” = chalupa(ve smyslu skromného přístřešku). Recepty z této doby tento pokrm zpravidla popisují jako orestované zbytky jakéhokoliv masa překryté vrstvou nakrájených brambor (dnes se užívá zpravidla bramborová kaše), které po upečení zjevně připomínají tašky na střeše. Odtud pravděpodobně původ jména. Pojem pastýřský koláč (shepherd’s pie) se objevuje až po roce 1870 a od té doby se de-facto pro stejný pokrm užívají oba názvy bez ohledu na to, jaký druh masa je použit (hovězí či skopové). Za jednu z tisíce variant a za inspiraci jsem vděčný své kolegyni a výborné kuchařce a cukrářce Lauře.

 

Suroviny:

Postup:

Autor: David Plaček | čtvrtek 7.10.2010 6:45 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1653x