Tak prý zase diskriminujeme Romy, říká pan komisař. Ostudy!

Ostudy jsme! Já, vy, politici, novináři, prostě všichni se musíme stydět a polepšit se! Dle pana komisaře je chyba na naší straně - protistrana, ta Romská, to jsou nejspíše samotní andílci!

     Tak nám jeden komisař pro lidská práva procestoval Evropu a zjistil šokující věc. Romové jsou diskriminování v mnoha ohledech a to nejen u nás, ale i v dalších evropských zemí. Už zde je první zamyšlení. Pokud je to podobné v 47 zemích, které jsou naprosto různé a mají i odlišné kultury, ale vždy se jedná o problém s jednou a tou samou menšinou - je to opravdu chyba jen a jen většinové společnosti?

     Jednou z informací, která vzešla z jeho výzkumu, byla ta, že například tisk podporuje stereotypy o Romech. A jaké to jsou? Média je prý vykreslují tak, že jen pobírají státní dávky a páchají trestné činy. Při jeho cestách jistě potkal tisíce pracujících Romů, a pokud navštívil věznice, tak tam zajisté viděl jen neromské vězně. A já jsem rád, že mi tento chytrý úředník otevřel oči.

     Další chybu vidí v tom, že vláda málo podporuje začlenění romských dětí do klasických škol. V tom může mít na jednu stranu pravdu, ale na druhou stranu by bylo dobré, aby si zjistil, kolik jejich rodičů si to doopravdy přejí.

     I náš premiér se nás trochu zastal, řekl, že pomyslný míček není jen na naší straně, ale je třeba vidět i iniciativu z druhé strany. A přesně toto měl pan komisař udělat! Ne jen navštívit evropské země, kouknout na jejich zákony, na jejich programy pro podporu Romů, na počet romských dětí ve školách a k tomu si přečíst pár bulvárních plátků. Já mu doporučuji následující.

     Navštivte romská ghetta a zeptejte se místních, co pro ně znamená vzdělání. Poptejte se jich, kolik z nich využívá některé ze státních dotací. Zkontrolujte, v jakých podmínkách jim byl dům předáván, a porovnejte to s aktuální situací. Pak navštivte města, kam se v nedávné době romští obyvatelé nastěhovali. Zeptejte se jejich sousedů, jaký tam byl klid před tím a jaký tam je teď. Zkontrolujte záznamy o zločinech před tím a opět to porovnejte s tím, jak je na tom obec dneska se zločinností. Dejte si pak jedna a jedna dohromady a tu svojí zprávu laskavě přepište! Kážete, ale vás samotného se to nijak nedotýká. Běžte tuto vaši zprávu prezentovat nespokojeným starousedlíkům!

     Ale jedna pozitivní zpráva pro nás, jako pro ČR z toho nakonec vyšla - dostali jsme velkou pochvalu za internetový portál Romea.cz. Co dodat.

Foto: Filip Jandourek

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pipek | čtvrtek 1.3.2012 12:31 | karma článku: 42,08 | přečteno: 3565x