Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelený, nikoliv modrý Avatar

Vydejte se prozkoumat planetu překypující životem, planetu, která překoná vaše nejdivočejší představy. Bez nadsázky tu můžete spatřit nespatřené! Dechberoucí přírodní útvary a úkazy - nekonečné průzračné oceány, do nebe se tyčící vrcholky hor či neprostupné džungle skrývající nejedno tajemství zdejšího divokého života. Spatříte civilizací nedotčené panenské kousky přírody, přívětivá místa, kde si člověk může s klidem lehnout do trávy a zasněně pozorovat hvězdy na obloze, ale i místa tak nepřátelská k životu, že zde přežijí jen ti nejodolnější. Všechny prostory pro život na této planetě - voda, pevnina i vzduch - to vše bují rozmanitou faunou a florou, které nás nutí v němém úžasu vzdávat hold velkolepé a hravé fantasii zdejší přírody. S respektem můžete obdivovat majestátné predátory diktující podmínky svých teritorií, jako se s radostí potěšit roztomilostí těch nejmenších. Život všech barev a velikostí zde pulsuje a pučí a jakkoliv může na pozorovatele působit na první dojem splašeně a hekticky, vše zde funguje ve vzácné rovnováze, která zaručuje nekonečný koloběh těchto krás.... Vítejte na planetě Zemi!

Po ultramasivní propagaci asi jen málokomu uniklo, že do kin se koncem roku 2009 vřítil revoluční, úchvatný, dechberoucí a mnohými jinými přívlastky označovaný film Avatar. Tento film však kromě propracovaných a prvotřídních speciálních efektů ani ne tak nabízí spíše jako podbízí zeleno-ideologickou agitku. Mariňák, hlavní hrdina příběhu a spokojená figurka lidského systému, jest učarován novým životem v souladu s přírodou plným pokory, pochopení a respektu k ní, rozhodne se pro "návrat ke kořenům" a bojovat proti všemu a všem, co ho do toho okamžiku utvářelo. Přemýšlet nad správností jeho volby není třeba, režisér vám ochotně podá pomocnou ruku. Dává si totiž hodně záležet na tom, aby odlišil dobro a zlo, krásu a odpudivost, povrchnost a duchovno.

Režisér Cameron se svým dílkem získal cenu za nejlepší film na právě proběhnuvších Zlatých glóbech.
Cameron při přebírání ceny pronesl následující:
"Avatar po nás chce, abychom viděli, že je vše propojené, všichni lidé navzájem i my se Zemí. A pokud musíte cestovat čtyři a půl světelného roku na jinou, vymyšlenou planetu, abyste tento zázrak, který tu máme přímo před sebou, ocenili, tak to je prostě zázrak kinematografie, to je to kouzlo."

Tak trochu viním Camerona z dětské naivity. Ta buď stála za jeho přesvědčením, že tímto spektáklem přispěje k všeobecnému obezřetnějšímu přístupu lidí k životnímu prostředí, nebo šlo jen o prostý obchodní kalkul. Druhá možnost je asi pravděpodobnější. Vezoucí se na vlně lehce povrchního a modního environmentálního chápání vytvořil Cameron první vskutku revoluční biofilm.

Chtěl-li přesto Cameron opravdu pomoci naší matičce Zemi, budu ho muset zklamat. Já osobně ve svém okolí nepozoruji onen "návrat ke kořenům" ani na jednom člověku, který Avatar spatřil. Hádám, že lidi, kteří film viděli, bychom mohli rozdělit do tří skupin a ani jedna vzkaz o ochraně naší planety vložený mezi řádky nezachytila.
První skupina nepokrytě fandila hamižným lidem - jakoby po nich někdo měl chtít ať drží palce těm patetickým šmoulím indiánům.
Druhá skupina shlédla film a ohromena efekty odcházela z kin plna dobrého dojmu, který však kazila právě ta zelená propaganda, která byla tak okatá, až si ji v hlavách přetavili do negativní roviny. Jako výsledek pak, dost možná, podrážděni reagují na jakoukoliv zmínku o ochraně přírody.
Třetí skupina ani po shlédnutí filmu vůbec netuší, že takové krásy jako na planetě Pandora, ba dokonce i větší, můžeme najít na naší planetě Zemi a raději se nechávají dobrovolně unášet ulítlými fantasiemi režisérů hollywoodských trháků a začínají věřit, a to právě i díky těmto filmům, že takové krásy jsou k vidění už jen na plátně kin.

Chce-li se Cameron nějak přičinit, ať vydělané peníze investuje do nějakého projektu na ochranu přírody a ať o tom posléze natočí dokument. Ten pak odvisílají v pozdních hodinách na kanálech á la Čt2. Diváků sice bude oproti Avataru nepatrný zlomek, ale u těch co jej spatří bude vyšší než nulová pravděpodobnost, že se ochraně přírody ve větším či menším měřítku budou nakonec věnovat.

Jestli ale chce točit megalomanské kasovní trháky, ať prosím vypustí povrchní agitky, a to nejenom ty zelené, které spíše vzbuzují odpor než pochopení.

Aktéři následujícího videa jsou skuteční.

Autor: Jan Piňos | středa 20.1.2010 23:05 | karma článku: 10,84 | přečteno: 1278x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...