Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České břemeno

Chyba je všude kolem, jen ne v nás. Tak vypadá situace v ČR poslední roky. Motáme se v kruhu. Je čas jít do sebe. Zamést si před vlastním prahem. Nový rok, nové já, jak se říká. 5 slabin českého národa. 

Chytráctví

Chytrák: persóna, která o všem všechno ví a nebojí se to ostatním (i přes jejich nevoli) sdělit. Ať je téma uprchlíci, islám, finanční krize, válečný konflikt na Ukrajině, kůrovec na Šumavě, radar, jednotlivě či vše dohromady, neexistuje nic, čemu by chytrák nerozuměl. I kdyby vedle něj seděl expert z nejpovolanějších, chytrák se ani jednou nezeptá, rychle chrlí svá moudra, celou svou duší prahnoucí po veřejném uznání svých vědomostí. Čím méně uznání se dostává tím vehementněji o něj usiluje. Kvalita uznání se nahrazuje kvantitou. 

Přiznat nevědomost je v české společnosti chápáno jako slabost. Přitom je technicky nemožné skálopevně vědět vše o všem. I ti největší experti často přiznají, že si nejsou s určitými aspekty svých vědomostí jistí. Vyrůstat v takové společnosti není jednoduché pro nejistého člověka jako já. Ta hrůza, že jsem jediný, kdo něčemu nerozumí, byla paralyzující. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že většina lidí své vševědění jen předstírá.   

Stěžování si

Češi si přespříliš stěžují. Jistě, člověk si někdy potřebuje postěžovat, aby si ulevil. Často jde o velmi oprávněné stížnosti. Přesto mám pocit, že pro některé lidi je to skoro už jako droga. Pořádně si na něco zanadávat. Vytvořit drama ve svém životě. Stačí se podívat na zdejší blog, většina nejčtenějších článků si na něco stěžuje. Začíná to být depresivní. 

Stěžovat si lze na cokoliv, poslední dobou jak tak sleduji je však nejpopulárnější stěžovat si na Evropskou Unii. Slovy klasika, tu kdybychom neměli, tak bychom si ji museli vymyslet. Možná jde o něco zakořeněného. Stěžovali jsme si na Rakousko-Uhersko, stěžovali jsme si na komunistický blok a teď je to EU, která může za všechny neduhy naší země. 

Macho komplex

Lidé mají obecně v oblibě vůdčí typy. Vyvolává to v nich pocit jistoty a důvěry. Všeho ale s mírou. To, že se prezidenty stali Klaus a Zeman, dvě nejješitnější a nejegoističtější individua polistopadové politiky, bohužel není náhoda. Češi tíhnou k "buldozérům" (přeloženo: arogantní, netolerantní, mstiví, bažící po moci, popřípadě také vulgární). Tolerance, ochota ke kompromisu a vyjednávání, pochopení. To vše je chápáno v české společnosti jako slabost. Byť např. vyjednávat se svým nepřítelem vyžaduje více síly než se zkratkovitě vrhnout přímo do destrukce (slovní či fyzické). 

Falešné vlastenectví

Vlastenectví, slovo, které se poslední dobou často skloňuje. Slovo dnes už značně devalvované a vyprázdněné. Přesto má spousta lidí v ČR potřebu se dmout národní hrdostí a vymezovat se vůči všemu nečeskému. Dle Orlíkovského "přelez, přeskoč, ale nepodlez" s hlavou vztyčenou hrozí pěstmi všem nepřátelům. 

Na co jsou tito vlastenci hrdí, na nějaké historické epizodky, 5 minut slávy ve světových dějinách? To má dnes nulovou relevanci. A pak to nekonečné pitvání se v historických křivdách. Kdyby nebylo Biľaka, Mnichova, Bílé hory, zrady v bitvě u Lipan či na Moravském poli, kde jsme dnes mohli být! 

Tohle horlivé vlastenectví není známkou silného sebevědomí, ale právě naopak sebevědomí nízkého. Neustále se musíme ujišťovat, že jsme velkolepý národ. Jestli jím opravdu budeme, každý to pozná. Takhle je to jen velká faleš. Ten strach, že něco cizího zničí naší kulturu vypovídá jen o tom, že naše kultura je slabá. Sami v ní máme malou víru.  

Chronická nedůvěra

Nikdy bych si nepomyslel, že zrovna já se budu přimlouvat za autority. Ale opravdu, zdá se mi, že to lidé s tou nedůvěrou k autoritám již přehánějí. Ano, český stát je zkorumpovaný, EU byrokratický moloch, média vlastněná oligarchy. To ale neznamená, že všechno je levárna, lež a podraz. Autority činí i spoustu užitečného. Kdyby tomu tak nebylo, tak se celý systém během chvíle sesype jako domeček z karet. 

Lidé nevěří, že je stát schopen postarat se o pár stovek uprchlíků a tak šíří paniku jakoby měl nastat soudný den. Mainstreamová média prý píší propagandistické lži a tak "alternativní" zdroje s pofidérním pozadím rostou jak houby po dešti. Vědci - pokud neříkají, co chceme slyšet - dozajista ohýbají fakta, aby dosáhli na granty. Chronická nedůvěra hraničící s paranoiou. Spousta lidí tak připomíná bláznivé konspirátory, kteří vidí za každým rohem něčí intriky. 

...

Méně chytráctví v každém z nás. Minimum stěžování si. Méně náklonnosti k macho politikům. Více národního sebevědomí (ne toho natřeného vodovkami). Více důvěry v autority (aspoň o něco více než nula). To je potřeba, jinak se nehneme z místa. Zatímco svět se bude vyvíjet dál, my zůstaneme ve "světě našich babiček". 

Autor: Jan Piňos | sobota 9.1.2016 3:06 | karma článku: 11,11 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:44

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

USA začaly u Gazy se stavbou mola, Pentagon bude stát přes sedm miliard

30. dubna 2024  9:42

Americká armáda zveřejnila fotografie, které ukazují výstavbu provizorního mola pro námořní...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...